Celebrarea tradiției comunelor vâlcene

317 0

Este cunoscută și respectată realitatea istorică a importanței județului nostru și localităților sale pentru formarea și consolidarea în perioada medievală a statalității românești. Mănăstirile vâlcene sunt cele mai vechi și mai importante din România. Construite de voievozi iubitori de neam și credință, acestea au fost împroprietărite cu așezări existente din străvechime pe aceste locuri. Aceste danii au fost ocazia celor mai multe dintre primele și cele mai vechi atestări ale multor comune vâlcene.

Pe aceste locuri s-au format în procesul de transhumanță limba modernă și tradițiile populare de la strai până la cânt. Chiar prin faptul de a fi moștenitorii acestor comori culturale, suntem răspunzători de păstrarea și transmiterea lor către generațiile viitoare.

Partidul Național Liberal, principala forță în edificarea României independente și întregite, a onorat dintotdeauna, și o face și astăzi, cultura, istoria și tradițiile românești. În acest spirit, o importantă delegației a PNL Vâlcea, formată din membrii Biroului Politic Județean, primari și viceprimari PNL, consilieri județeni și locali PNL, condusă de președintele Filialei profesor Cristian Buican, a participat duminică, 25 iunie 2023, la două evenimente majore în care au fost sărbătorite istoria și cultura locale.

În dimineața zilei de duminică, 25 iunie, delegația PNL VÂLCEA s-a aflat la manifestarea de tradiție Festivalul „Învârtita Dorului” desfășurată la Vaideeni și aflată la a 55-a ediție.

La Vaideeni, în zilele de 24 și 25 iunie, Festivalul a ocazionat o sesiune de comunicări, o prezentare de carte, o lansare de album folcloric, dar, mai ales, o paradă a portului popular. Manifestarea s-a bucurat de asemenea de spectacolul de muzică populară susținut de reprezentanți ai multor județe din țară.

În după-amiaza aceleiași zile, delegația PNL VÂLCEA a fost prezentă la Bujoreni unde primarul din Partidul Național Liberal, Gheorghe Gîngu, a inițiat sărbătorirea primei atestări documentare, la 25 iunie 1436, într-un hrisov de danie către Mănăstirea Cozia dat de domnitorul Alexandru Aldea, a satelor Bujoreni și Olteni. Cu această ocazie, primăria a premiat familiile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie pentru exemplul de virtute pe care l-au oferit comunității. La această sărbătoare au avut loc alocuțiuni din partea membrilor delegației PNL Vâlcea în care a fost subliniată importanța onorării rădăcinilor istorice ale comunităților locale, precum și a vieții de familie ca temei al viitorului națiunii noastre.

PNL Vâlcea va onora întotdeauna istoria, tradițiile și cultura comunităților noastre, va lucra pentru a lăsa fiilor și nepoților noștri o moștenire demnă de înaintași.

Filiala PNL VÂLCEA

Articole asemănătoare

9 mai – Ziua Europei

Postat de - 9 mai, 2023 0
FacebookTwitterTrei zile astrale ale României       Există în istoria fiecărei națiuni, chiar în istoria continentelor sau a întregii…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *