Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente plastice care vor debuta în săptămâna 11 – 17 martie 2024

456 0

Comunicat de Presă

Luni, 11 martie, ora 19, Grupul „Atelier 21+” vă invită la vernisajul expoziției de debut, care marchează consolidarea membrilor sub această denumire și care va avea loc la parterul și etajul Galeriei Căminul Artei (Centrul Artelor Vizuale) din București (str. Biserica Enei, nr.16). Ușile vor fi deschise pentru vizitatori până la data de 22 martie. Expoziția „Atelier 21+” are un caracter eclectic prin diversitatea viziunilor artistice însă, totodată, își dovedește unitatea prin intenția artiștilor de a aduce un tribut valorilor și cunoștințelor primite de la mentorul lor comun, profesorul Cezar Atodiresei, care și-a pus o amprentă profundă asupra evoluției lor artistice. Lucrările expuse sunt, din punct de vedere tematic, de sine stătătoare, sau părți componente ale unor proiecte individuale mai ample. Membrii grupului sunt absolvenții Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură (licență – promoția 2018-2021). Aceștia au reușit să se mențină în formulă aproape completă în următoarea etapă educațională, cea a studiilor masterale, continuându-și parcursul artistic sub îndrumarea profesorului Cătălin Bălescu și devenind absolvenții promoției 2021-2023. Pe plan individual cei 14 membri, actuali stagiari ai Uniunii Artiștilor Plastici- Filiala Pictură București, activează cu succes pe scena artei contemporane, prin participarea la numeroase expoziții naționale și internaționale, atât de grup cât și personale.

Marți, 12 martie 2024, la ora 17, va avea loc la Galeria Foaier a Palatului Cercului Militar Național vernisajul expoziției “Libertatea de a fi captiv”, a artistei Oana Sidea. Expoziția, deschisă până pe 24 martie, cuprinde 22 de lucrări (pictură, sculptură și obiect), realizate în tehnici și materiale diferite: ulei pe pânză, lemn, bronz, granit, piatră de Dobrogea. Oana Sidea este o artistă surprinzătoare, care pune tema mai presus de modul de realizare a lucrărilor sale, în condițiile în care stăpânește toate mijloacele necesare unei semnături stilistice deopotrivă personale și originale. Creația sa eludează și chiar respinge ideile de stil, manieră sau procedee specifice. În schimb, își asumă în întregime libertatea de a refuza încadrările, într-o lume captivă în nevoia de ordine, disciplină și predictibilitate. Curator este Mihai Plămădeală

Joi, 14 februarie, vor fi inaugurate două expoziții:

La ora 17, va avea loc la Galeria de Artă ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (str. Traian, nr.27), vernisajul expoziției ”Codificări vizuale” a artistului Marius Barb Barbone. Curator este Gheorghe Dican, iar critic de artă – Luiza Barcan, care a declarant: ”Pictor deosebit de prolific, reprezentant al abstracționismului românesc contemporan, Marius Barb / Barbone este autorul unui real spectacol de culoare vibrantă și forme insolite, compus din lucrări realizate în tehnica acrilic pe pânză și reunite sub titlul „Codificări vizuale”. Expoziția propune o nouă direcție de cercetare plastică a acestui artist, preocupat de infinitatea de posibilități ale desenului de a alcătui structuri vizuale, menite să sugereze o viziune personală incitantă, provocatoare și generatoare de idei.

La ora 18, Galeria de Artă Absida din Iași (str. Grigore Ureche, nr.7) va fi gazda vernisajului expoziției ”OBIECTUL (lui Iulian Copăcel)”, lucrare de artă: Iulian Copăcel – artist vizual. Curator: Alexandru Ovidiu Vintilă – poet și eseist. Autorul acestui Obiect (psihedelic) vine din expresionismul abstract al lui Pollock și se manifestă punând accentul pe invenția unor noi modalități de a face artă. Este o formă de a nara realitatea nudă, marcată inclusiv de hazardul obiectiv. Nimic nu e decorativ, superficial, nesincer. În dinamica pe care o imprimă Iulian Copăcel lucrărilor sale, regăsim eterna reîntoarcere la substanța în care descoperim ființa ființei, sinele sinelui, lumea în tot ce are ea mai personal, cu întreaga sa dialectică. Sunt sentimente, trăiri, interogații coagulate într-un răspuns prin care autorul ne comunică o stare de fapt a adevărului propriu, la care a ajuns într-un anumit moment al gândirii sale artistice.

 

Alte trei manifestări vor debuta vineri,15 martie:

La ora 17, la Galeriile „Alfa” din Bacău (str. Mărășești, nr.12) va avea loc vernisajul expoziției „The gemstones garden” a pictoriței Carmen Poenaru. Curator – critic de artă Maria Bilașevschi.

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu UAP din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente culturale în spațiile sale expoziționale. Astfel, la ora 17ꓽ00, în Galeriile Cozia Pasaj va fi vernisată expoziția de pictură și sculptură „Orden in Disorder” a artiștilor Gabriel Smoleac și Eugen Vasile Iovan, iar la ora 18ꓽ00, în Galeria Artex, se deschide expoziția personală de acuarelă a artistului Corneliu Drăgan-Târgoviște, intitulată „Percepții vizuale”. Evenimentele sunt curatoriate de Gheorghe Dican și prezentate de criticul de artă Luiza Barcan.

Sâmbătă, 16 martie Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Institutul Cultural Român/ Institutul Cultural Român de la Viena/ Rumänisches Kulturinstitut Wien și Centrul de Cercetare Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, organizează la ora 18 , la sediul Institutul Cultural Român de la Viena (Strada Argentinierstrasse, nr. 3), vernisajul expoziției „Itinerarii Vizuale” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Expun artiștii: Mihai Țopescu, Gheorghe Plăveți, Valer Neag, Vasile Fuiorea, Dragoș Bădița, Constantin Dobrițescu, Armand Landh, Georgiana Brandt, Daniel Semenescu, Iliana Gheorghiu, Florin Gheorghiu, Romana Țopescu Trăistaru, Anca Maria –Stănciulescu, Andreea Medar, Mălina Ionescu, Bogdan Epure, Dragoș –Radu Trăistaru, Cristina Cioplea, Laurențiu Stoicu, Mariana Frătița, Cătălin Negrea, Dan Adrian Bândea, Ana Daria Ionescu Haidău, Laura și Constantin Semenov. Curatori: Vasile Fuiorea, Mihai Țopescuși Armand Landh. Expoziția este deschisă publicului până pe 12 aprilie 2024.

 

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *