La aproape 2 ani, fiica Andreei Chițu se „luptă” cu mama ei la judo

456 0

Dubla campioană europeană e foarte mândră de pasiunea fetiței ei pentru acest sport

Nu există bucurie mai mare pentru o fostă sportivă de performanță să vadă că fiul sau fiica îi calcă pe urme în sportul în care ea a scris istorie. Iar dubla campioană europeană la judo Andreea Chițu trăiește din plin această satisfacție. Chiar dacă fata ei nu a împlinit încă doi ani, deja se luptă în joacă împreună cu mama ei pe tatami.

La doar un an și opt luni, fiica Andreei Chițu e nelipsită de la antrenamentele pe care mama ei le conduce la Centrul Olimpic de pregătire al juniorilor de la Liceul Mircea Eliade, din București, dar și de la competițiile la care aceasta participă în calitate de antrenor.

„Vine în fiecare zi cu mine atunci când am antrenament. Fetița mea la un an și 8 luni face rostogoliri și știe câteva procedee. E mult spus știe, dar cochetează cu ideea de a le pune în practică. Pentru că le vede în Fiecare zi pe fete și atunci prin imitație reușește să facă foarte multe lucruri. Încă nu a învățat căderile, dar oricum ei le au în instinct, ar trebui să învățăm să învățăm un pic de la ei” – Andreea Chițu, antrenoarea Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor.

După cum și-a reamintit campioana noastră, ea a început judo mult mai târziu, după ce încercase și alte sporturi.

A făcut-o la timp, căci de-a lungul carierei a fost dublă campioană europeană, urcând de alte trei ori pe podium. De asemenea, a cucerit două medalii de argint la Campionatul Mondial, palmaresul fiind completat și cu un bronz la competiția supremă.

„Am început judo la vârsta de 9 ani, dar înainte de a mă apuca de el, am cochetat și cu alte sporturi. Am practicat gimnastică, handbal” – Andreea Chițu, antrenoarea Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor.

Deși se descurcă foarte bine în postura de antrenoare, Andreea a mărturisit că nu s-a gândit niciodată când era sportivă și câștiga medalii la competiții importante, că este atât de dificil să îi înveți pe alții să practice judo.

„Nu este o meserie ușoară. Înainte eram în postura de sportiv și nu înțelegeam foarte bine fenomenul, dar acum încep să înțeleg și să apreciez altfel munca de antrenor” – Andreea Chițu, antrenoare Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor.

Acțiune specială de Ziua Femeii, cu două campioane din Franța

Chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, Andreea Chițu, în numele Federației Române de Judo, al cărei vicepreședinte este, a fost gazdă pentru două invitate de onoare, fostele campioane europene Amina Abdellatif și Anne-Sophie Mondiere. Acestea le-au făcut tinerilor judokani români o demonstrație.

„Cei de la Institutul Francez au venit cu o idee minunată, de a sărbători Ziua Femeii prin a arăta că femeia poate face și un sport de contact și de aceea au ales să facă niște demonstrații la judo. Sunt două foste mari sportive din Franța, care au fost campioane europene, au fost și medaliate la Campionatul Mondial. Sunt sportive cu o experiență mare și acum lucrează în Federația Franceză de Judo” – Andreea Chițu, antrenoarea Centrului Olimpic de Pregătire a Juniorilor

De patru ori campioană europeană cu echipa Franței, Amina Abdellatif recunoaște că s-a apucat de judo pentru că mama ei a obligat-o să meargă împreună cu fratele ei.

„Aveam 8 ani, iar fratele meu nu voia să meargă singur la judo, așa că mama mi-a spus: mergi cu el la judo. Eu locuiam într-un sat mic. Fotbalul pentru fete nu îmi plăcea, așa că am ales judo, îmi plăcea lupta” – Amina Abdellatif, de patru ori campioană europeană la judo pe echipe.

Amina și compatrioata ei le-au arătat tinerilor luptători români câteva procedee care cu siguranță îi vor ajuta pe viitor.

„Este o acțiune interesantă, am văzut o nouă școală de judo, o nouă federație, am putut face schimb de experiență cu o campioană, Andreea și am putut vedea care sunt diferențele. Am practicat judo în Franța, acum vedem cum se practică în România, cred că e foarte interesant să facem schimb de experiență între noi” – Amina Abdellatif, de patru ori campioană europeană la judo pe echipe.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *