De ce este atât de important Eugen Neață Un editorial de Silviu Popescu (II)

205 0
Un om, care poate fi și un prieten adevărat, se cunoaște în momentele dificile. De multe ori, viața ne încearcă, ne lovește și ne arată un drum, neștiut. Ne lucrează, frământă aluatul cel bun din noi, așa cum nici noi nu îl știam. În Neață există acest amestec de calități, care inspiră și ajută oamenii.
Prietenia lui Eugen Neață cu primarul Râmnicului este una exemplară, pentru că subiectul nostru de azi, domnul deputat, a reușit să-și susțină prietenul, când acesta era căzut. Nu cunosc mulți ca el, pe degetele unei singure mâini. Eu îl mai știu doar pe Eusebiu Vețeleanu, poate că mai sunt.
Eu admir tot ceea ce nu sunt in stare să fac, recunosc public. Eu însumi, atunci când mi-a fost greu, mi-aș fi dorit să am un prieten, cum este Eugen Neață, pentru Mircia Gutău.
Povestea este simplă. Atunci când un grup infracțional s-a focalizat pe mine, când o directoare de bancă, care îmi dăduse un credit, ca să fac un spital pentru oameni în vârstă, a hotărât că trebuie să fiu distrus, linșat, nu am avut niciun prieten.
Să fiu distrus, pentru că ziarul la care eram director, a publicat un articol despre doamna director de bancă, de care nici măcar nu știam.
Nevasta director, soțul executor, cumnatul, executor pe lângă Curtea de Apel Pitești. Aceeași familie, soție, soț, cumnat, fratele soțului. Grup de crimă organizată.
A urmat demolarea mea. Am pierdut tot ce am avut. Absolut tot. Acum nu mai contează, banca nu mai este, nici directoarea, evident, soțul executor a murit, fulgerător, dar ultimul din grup mi-a făcut și încă îmi face viața amară. Ceea ce vreau să subliniez aici, este faptul că în acele momente am rămas singur. Absolut singur. Nu am avut un Neață care să mă susțină, să-mi fie aproape, sâ mă ajute să mă ridic din genunchi, să mă ajute să-mi dovedesc adevărurile.
Gutău este un norocos și, la rândul lui, a știut să fie prieten pentru Eugen Neață. Cred că echilibrul din ultimii ani, multe din lucrurile minunate realizate de primar, i se datorează și lui Eugen Neață. Este reconfortant să ai un singur prieten bun, care să te susțină, atunci când îți este greu, când viața te lovește năprasnic, cum i s-a întâmplat primarului, atunci când a venit denunțătorul. Eu eram acolo, poate că voi povesti, cândva, acest episod, care aruncă o altă lumină asupra acelui moment.
Eugen Neață merită interpretat, prin faptele lui bune. Pentru mine, el este prietenul fabulos al primarului Gutău, pe care eu nu l-am avut, când viața m-a lovit și pe mine, nedrept. Este o calitate, care îl absolvă de tot ce a făcut sau ar fi putut face rău, în viața lui.
Link către episodul 1: https://curierulderamnic.ro/2024/04/11/de-ce-este-important-eugen-neata-i-un-editorial-de-silviu-popescu/

Articole asemănătoare

Săraru

Postat de - 1 februarie, 2020 0
FacebookTwitterSărarii se ocupau cu sarea, o tăiau din cariere și o vindeau ca să trăiască. Se spune că  au venit…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *