7 aprilie, o dramă istorică în continuă desfășurare. Înfruntând persecuția prin prisma lecțiilor învățate în timpul represiunii sovietice

3067 0

Luna aprilie marchează o analogie istorică dramatică în prezentul unei comunități pașnice supusă la grele încercări de-a lungul deceniilor. Se împlinesc 73 de ani de la Operațiunea Nord, cea mai mare deportare confesională din istoria fostei Uniuni Sovietice. Însă departe de a fi uitat, acest episod tragic pare să se repete într-o formă tulburătoare. Rusia modernă îi târăște cu brutalitate în procese traumatizante și îi „deportează” în închisori pe membrii pașnici ai aceleași comunități.

1 și 8 aprilie 1951 sunt datele la care s-a desfășurat Operațiunea Nord, un plan cu nume de cod operațional inventat în birourile Ministerului Securității Statului (MGB) din Rusia. Operațiunea a constat în deportarea membrilor cultului Martorii lui Iehova, considerați a fi antisovietici. Conform site-ului 1951deport.org, 9 793 de persoane din șase foste republici sovietice au fost exilate în Siberia, în regiunea Tomsk, regiunea Irkutsk și teritoriul Krasnoyarsk. Se pare însă că numărul total al deportaților a fost mult mai mare decât cifra menționată, cei mai mulți fiind din Ucraina și Basarabia.

Operațiunea Nord a avut caracter militar. După ce Stalin a dat ordinul de deportare, a fost pus la punct planul și s-a stabilit personalul militar care să-l pună în aplicare.

În negura nopții, un grup de aproximativ opt persoane, soldați și funcționari, veneau pe nepusă masă acasă la o familie de Martori. Le dădeau ordinul de deportare și le spuneau că au doar câteva ore ca să-și strângă lucrurile înainte de a fi duși la tren. Vagoanele erau de marfă, neizolate termic, în care cam 40 de persoane erau aruncate pentru o călătorie ce avea să dureze două săptămâni. În interior aveau 6,4 metri lungime și 2,7 metri lățime, cu o suprafață de 17,5 metri pătrați. Transportați asemenea animalelor, ei nu aveau nici măcar un loc unde să doarmă sau să își facă nevoile.

O istorie care se repetă sau un prezent absurd?

Aprilie 2017, Moscova. Deși este de notorietate globală că Martorii lui Iehova resping violența, Curtea Supremă a Rusiei îi declară extremiști și le interzice celor peste 170 000 de credincioși să își exercite dreptul la libertate religioasă pe teritoriul federației.

Ideea că trecutul ne oferă lecții pentru prezent este repetată adesea în spațiul public. Uneori, aceasta este însoțită de un avertisment: cei care „uită” sau neglijează lecțiile puternice ale istoriei, sunt „condamnați să le repete”.

Dar cum ne influențează lecțiile trecutului perspectiva asupra viitorului?

Jarrod Lopes, purtător de cuvânt de la sediul mondial al Martorilor lui Iehova a declarat: „Istoria ne poate învăța atât de multe lecții! La fel ca acum câteva decenii, Martorii lui Iehova din Rusia sunt atacați din nou pentru convingerile lor”.

În pofida precedentelor istorice, Rusia pare să aibă o idee diferită despre lecțiile trecutului.

În prezent, regimul Rusiei moderne aplică aceeași duritate reminiscentă din timpul Operațiunii Nord. Autoritățile ruse, mascate și înarmate, continuă să intre cu forța în casele Martorilor la primele ore ale dimineții sau în miez de noapte. În timpul acestor raiduri, bărbați și femei nevinovați sunt luați adesea din pat. Unii sunt bătuți sau chiar torturați.

Atacuri nefondate și premeditate

 Potrivit Human Rights Watch, încălcarea dreptului la libertatea religioasă și negarea dreptului la închinare nu pot fi considerate măsuri necesare sau proporționale pentru protejarea siguranței ordinii publice. Punerea sub acuzație a Martorilor pentru un presupus „extremism” reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

Lopes a mai spus: „Rusia a folosit ca armă legislația sa anti-extremistă pentru a-i incrimina pe Martorii lui Iehova datorită simplului fapt că citesc Biblia, intonează cântece religioase și discută pașnic despre convingerile lor. Este greu de crezut că această represiune discriminatorie continuă de șapte ani. E inadmisibil modul în care Rusia calcă în picioare drepturile omului și libertatea de conștiință a Martorilor. Cu toate acestea, efectul asupra Martorilor a fost că aceștia și-au întărit și mai mult credința, fiind ferm hotărâți să își mențină convingerile”.

 Încă din 2009, autoritățile ruse au început în mod strategic un atac agresiv împotriva Martorilor, cu scopul a-i scoate în afara legii. Un prim pas a fost interzicerea a zeci de publicații bazate pe Biblie ale acestora. Autoritățile au aranjat apoi ca literatura interzisă să fie plasată în lăcașurile de cult ale Martorilor pentru a-i putea acuza că sunt „extremiști”.

Ca parte a acestui atac asupra libertăților religioase, au fost confiscate proprietăți religioase, site-ul oficial al Martorilor, jw.org, a fost interzis, iar transporturile de Biblii au fost confiscate. Această campanie a escaladat până la interzicerea la nivel național a Martorilor lui Iehova, în aprilie 2017.

 Conform unei hotărâri istorice pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în iunie 2022, interdicția impusă de Rusia Martorilor lui Iehova este ilegală și nejustificată.

CEDO a ordonat Rusiei „să ia toate măsurile care se impun în vederea încetării tuturor procedurilor penale inițiate împotriva Martorilor lui Iehova … și a eliberării … Martorilor lui Iehova [aflați în închisoare]”. Guvernului Rusiei i s-a cerut și să le returneze Martorilor toate proprietățile confiscate sau să plătească despăgubiri în valoare de aproape 60 de milioane de euro, precum și să le plătească reclamanților un prejudiciu moral de peste 3 milioane de euro.

Deși nu mai este membră a Consiliului Europei, Rusia era obligată să se conformeze hotărârilor CEDO până în septembrie 2022. Însă Rusia nu le-a dat curs nici până azi.

O paralelă istorică greu de ignorat

În aprilie 1951, în cadrul Operațiunii Nord au fost deportați aproape 9 800 de Martori ai lui Iehova și copiii lor din șase republici sovietice: Belarus, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova și Ucraina. Aceștia au fost practic răpiți când autoritățile i-au deportat în trenuri înghesuite în peisajul înghețat și pustiu al Siberiei.

În doar două zile, casele Martorilor lui Iehova au fost confiscate, iar adepții pașnici au fost alungați în așezări îndepărtate din Siberia. Mulți dintre Martori au fost obligați să lucreze în condiții periculoase și dure. Au suferit de malnutriție și boli, precum și de traume mentale și emoționale din cauza separării de familiile lor.

Rusia pronunță la ora actuală unele dintre cele mai aspre sentințe la închisoare de la interdicția din 2017. De exemplu, la 29 februarie 2024, Aleksandr Chagan, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat la opt ani de închisoare, o pedeapsă rezervată de obicei celor care provoacă vătămări corporale grave. Chagan este al șaselea Martor care primește o sentință atât de dură pentru simpla practicare pașnică a convingerilor sale creștine.

Paralela cu tratamentul aplicat în timpul Operațiunii Nord este tot mai evidentă când privim la modul de acțiune al Rusiei de azi. Potrivit declarației lui Lopes, „Rusia nu vizează doar familiști inofensivi precum Aleksandr, ci și femei, bătrâni și persoane cu dizabilități sau cu boli care le pun viața în pericol”.

La 1 martie 2024, 127 de Martori erau închiși în Rusia.

O perspectivă diferită asupra analogiei persecuției

Fiecare poziție are propria sa analogie istorică. Perspectiva persecuției Martorilor în Rusia sovietică și de azi, nu este doar aceea a unui regim care disprețuiește drepturile fundamentale. Este și aceea a oamenilor remarcabil de rezistenți și morali.

„Așa cum, în timpul regimului sovietic, Martorii lui Iehova au câștigat războiul pentru credință, ei îl câștigă și astăzi, în Rusia modernă. În ciuda bătăilor, a torturii sau a sentințelor lungi de închisoare, ei refuză să își compromită credința”, declară Lopes.

Confruntându-se cu un atac nefondat într-un context puțin înțeles, Martorii apelează la precedentele istorice de rezistență și curaj.

Yekaterina Pegasheva, în vârstă de 34 de ani, a fost arestată și a petrecut peste 100 de zile într-un centru de detenție preventivă. „În timp ce eram pe stradă, niște polițiști s-au năpustit asupra mea, m-au împins într-un copac și mi-au pus mâinile la spate”, își amintește Yekaterina. Despre încercările statului de a-i slăbi credința, ea spune: „Cu cât presiunile sunt mai mari, cu atât îmi consolidez mai mult armura spirituală”.

„De asemenea, mă încurajează relatările fraților mei de credință, ale celor de acum, cât și ale celor care au fost persecutați în trecut în Uniunea Sovietică”, a declarat Yekaterina în timpul procesului său în fața Curții Supreme a Republicii Mari El. „În special, ale celor aflați în împrejurări similare sau chiar mai dificile decât ale mele. Unii dintre ei au mai mulți copii, iar alții sunt bătrâni sau bolnavi. Exemplul lor de reziliență îmi dă asigurarea că, dacă ei o pot face, o pot face și eu.” Ea adaugă: „Acum, nu-mi mai este frică de nimic!”.

Ildar Urazbakhtin, în vârstă de 60 de ani, a declarat la fel de îndrăzneț în fața Tribunalului districtual Kezhemskiy din Teritoriul Krasnoyarsk: „Faptul că știu cu certitudine că nu sunt un infractor mă ajută să privesc drept în ochii acuzatorilor mei”. El a adăugat: „Persecuția cu care ne confruntăm în Rusia nu face altceva decât să ne întărească credința”.

Triumful curajului asupra persecuției

 Nu ar trebui să ne surprindă faptul că acest „spectacol” al persecuției, care a avut doar o scurtă pauză în peisajul Rusiei, se poate încheia și într-o notă pozitivă. După căderea regimului sovietic, spre sfârșitul anului 1991, numărul Martorilor lui Iehova a crescut vertiginos.

În iunie 1992, Martorii lui Iehova au fost gazdele unui eveniment de proporții internaționale în locuri încărcate de istorie și semnificație. Congresul internațional organizat în Sankt Petersburg, Rusia, a însumat 29 000 de participanți, nu doar din fosta Uniune Sovietică, ci și din diverse colțuri ale lumii.

În perioada 6-8 iulie 2018, Martorii lui Iehova din Ucraina, țară care a suferit mari pierderi în timpul Operațiunii Nord, au organizat un congres special la Lviv. În cadrul acestui eveniment au participat peste 3 300 de delegați din nouă țări. Programul congresului a avut tema „Fiți curajoși!”, un titlu sugestiv pentru cutezanța de care au dat dovadă în situații ostile. În prezent, în Ucraina există peste 109 300 de Martori ai lui Iehova.

În pofida încercării guvernului de a elimina aproximativ 10 000 de Martori ai lui Iehova din regiune, Operațiunea Nord a eșuat. Potrivit doctorului Nicolae Fustei, cercetător științific coordonator al Institutului de Istorie din Moldova, „Operațiunea Nord nu și-a atins scopul. Organizația Martorilor lui Iehova nu a fost distrusă, iar membrii săi nu au încetat să-și promoveze credința, ci au început să o facă cu și mai multă îndrăzneală”.

În prezent, continuă să fie scrise capitole întregi despre integritatea și voința puternică a Martorilor din Rusia. Din 2017, aproximativ 794 de persoane au fost acuzate de fapte penale în Rusia, iar 415 au făcut închisoare.

Potrivit declarației lui Lopes, „Martorii lui Iehova nu sunt nici surprinși, nici intimidați de persecuția sistematică a Rusiei. Credința Martorilor a supraviețuit întotdeauna regimului persecutor. Acest lucru este bine documentat în istoria Rusiei, a Germaniei naziste, precum și a altor țări. Ne așteptăm ca istoria să se repete”.

Martorii lui Iehova solicită respectuos Federației Ruse:

  • să înceteze represiunea împotriva Martorilor lui Iehova în Rusia;
  • să înceteze aplicarea greșită a legislației privind extremismul la închinarea pașnică a Martorilor lui Iehova;
  • să garanteze libertatea religioasă și de întrunire, fără imixtiuni, a Martorilor lui Iehova, așa cum este stipulat în Constituția Federației Ruse.

 

Pentru o listă completă a Martorilor lui Iehova întemnițați pentru credința lor, descărcați raportul „Întemnițați pentru credință în Rusia”.

Pentru mai multe informații, vizitați https://jw.org și https://1951deport.org/en/.

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *