Ziua Imnului Național

206 0
ℹ️ Imnul Național împreuna cu Stema, Drapelul și Sigiliul sunt simboluri ale statului și națiunii române. Ca atare, Imnul Național este înscris în Constituţia din 1991, consfințind decizia luată imediat după Revoluția din 1989 de a adopta „Deșteaptă-te române” ca Imn Național al României.
ℹ️ Versurile au fost scrise de Andrei Mureșan, iar muzica de către Anton Pann. Imnul a fost intonat pentru prima dată cu ocazia Revoluției de la 1848 în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Până la instaurarea comunismului, „Deșteaptă-te române” a fost unul dintre cele mai importante cântece naționale ale românilor. În perioada comunistă, interpretarea lui a fost interzisă.
ℹ️ Ziua Imnului Național al României a fost stabilită prin Legea nr 99 din 1998 în data de 29 iulie, dată la care a fost interpretat prima oară. Instituirea acestei sărbători exprimă importanța simbolică pe care statul român o acordă Imnului Național, precum și atașamentul națiunii române față de valorile exprimate de imn: unitate națională, credință ortodoxă, libertate.
ℹ️ Muzica și versurile Imnului „Deșteaptă-te române” ne cheamă pe fiecare dintre noi să ne cinstim trecutul și eroii, să ne apărăm prezentul și viitorul nației și să arătăm că știm să ne unim în jurul simbolurilor naționale.
ℹ️ Dragi concetățeni, de Ziua Imnului Național, să dorim țării și fiecăruia dintre noi La Mulți Ani în unire și prosperitate! 🇷🇴

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *