Leguma de toamnă care face minuni pentru ochii noștri!

352 0

Cele mai multe persoane cred că, în perioada rece din an, atunci când fructele și legumele proaspete lipsesc, ochii lor vor fi fi afectați și supuși unor carențe de vitamine și minerale.

Și, de asemenea, oamenii cred că trebuie să recurgă la suplimentarea cu vitamine și minerale.

Ei, bine, acest mit poate fi înlăturat și putem învața cum să înlocuim legumele și fructele de peste vară cu ceea ce ne aduce în dar toamna, un aliment care este la fel de important pentru vederea noastră că și morcovul.

Sunt convinsă  că v-a atras atenția măcar o data toamnă, mai ales prin miezul cărnos de culoare portocalie.

Este vorba despre dovleac.

Acesta este prezent într-o grămadă de soiuri și varietăți în piețe, dar ceea ce îl face atât de special este tocmai cantitatea foarte mare de betacaroten, indiciu al culorii sale portocalii.

Dovleacul a fost utilizat în trecut foarte mult, mai ales în medicina chineză, care a pus accentul pe proprietățile sale nutritive și vindecătoare deosebite.

Dovleacul conține la fel de mult betacaroten ca și morcovul!

Cu cât dovleacul are miezul mai intens colorat în portocaliu, cu atât cantitatea de betacaroten pe care o conține este mai mare.

De exemplu, 100 de grame de dovleac conțin 70% din necesarul zilnic de vitamina A!

Vitamina A este una dintre cele mai importante vitamine, cu un rol special în imbunatarirea vederii.

Pe lângă rolul asupra vederii, betacarotenul din dovleac scade glicemia, curață sângele, susține sănătatea venelor și arterelor.

Are, așadar, un efect de relaxare asupra întregului organism.

Pe lângă betacaroten, în dovleac se mai găsesc cantități semnificative de vitamina C, vitamina E și săruri minerale.

Dovleacul poate fi consumat crud, în salată sau smoothie, sub formă de suc natural sau copt, tocmai pentru a I se păstra proprietățile nutritive.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *