Ceaiul potrivit pentru sezonul rece!

686 0

Pentru a ne proteja împotriva virusurilor în sezonul rece, trebuie să susținem sistemul imunitar cu fructe, legume, dar şi cu ceaiuri.

O bună alegere în sezonul acesta ar putea fi un ceai de plante, preparat din Lumânărică, Echinaceea, Crețușcă, Cimbru. Plantele pot fi amestecate, în orice combinație, dar se poate prepara un ceai cu fiecare în parte.

Haideţi să descoperim împreună efectele benefice:

Lumânărică 

Se folosește încă din Antichitate, datorită numeroaselor proprietăți terapeutice.

Cele mai importante proprietăți ale sale sunt antitusive, expectorante, antiinflamatoare, sudorifice, antiasmatice, antimicrobiene, antihistaminice, antispastice și antivirale..

În scrierile lui, Hipocrate se menționează folosirea plantei de Lumânărică pentru îngrijirea rănilor.

Dioscoride recomanda folosirea ei pentru efectele împotrivă tusei cronice.

În țara noastră, de-a lungul timpului, Lumânărica a fost folosită în medicina naturistă ca leac pentru durerile în piept și pentru diferite afecțiuni la plămâni.

Echinaceea

Acţiunea imunostimulatoare a plantei se datorează derivaților acidului cafeic, alcamidelor, polizaharidelor şi glicoproteinelor.

Originară din Munții Stâncoși, din Statele Unite, răspândindu-se apoi în Canada și Europa, Echinaceea a fost folosită inițial doar de către amerindieni,

Principalele afecţiuni în care se recomandă sunt infecțiile respiratorii, infecțiile urinare, dar și alte tipuri de infecții.

Ceaiul de Echinaceea este și un bun adjuvant în anxietate, oboseală cronică, artrită reumatoidă, migrene, ameţeli, diferite dureri.

Extern, se foloseşte în cazuri de abces, probleme ale gingiilor, răni ale pielii, ulcerații, arsuri, eczeme, psoriazis, probleme ale pielii cauzate de expunerea la soare,  mușcături de insecte.

Crețușcă 

Este cunoscută şi sub denumirea de “Regina luncii”, sau “Aspirina vegetală”.

Proprietățile ei sunt cunoscute încă din Antichitate, când se folosea pentru ameliorarea simptomelor febrei şi gripei, a durerilor de cap sau reumatice.

Era considerată o plantă sacră de către druizi, care o foloseau în ritualuri specifice.

Ceaiul de Crețușcă este folosit în medicina naturistă și pentru reglarea sucurilor gastrice, a tranzitului intestinal și eliminarea balonării, în cazuri de diaree, datorită efectului astringent, dar și pentru reducerea intensității durerilor reumatice datorită salicilatului de metil, o substanță ce se regăsește în părțile aeriene ale plantei.

Extern, ceaiul de Crețușcă se folosește ca gargară pentru tratarea inflamațiilor gingivale.

Cimbru

Ceaiul de Cimbru se consumă în special pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor respiratorii, cum ar fi tusea, laringita sau febra, dar şi în cazuri de răceală sau gripă.

Cimbrul prezintă și proprietăți antifungice, ce îl recomandă în tratamentul anumitor ciuperci, cum ar fi micoza piciorului.

În plus, este util și în cazul crampelor menstruale și premenstruale.

Are și efecte asupra sistemului digestiv, ajuntă la buna funcţionare a acestuia.

Indigestia, colicile, greața, pofta scăzută de mâncare sunt afecţiuni în al căror tratament adjuvant se poate apela și la ceaiul de Cimbru.

Extern, se poate folosi sub formă de gargară, în cazul afecţiunilor cavității bucale.

Frunzele de Cimbru au efecte benefice și dacă sunt aplicate pe răni.

Ceaiul de Cimbru nu se recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează.

Cum se prepară un astfel de ceai?

  1. Se amestecă plantele, în dozele dorite, apoi se adaugă o linguriţă de ceai în 200 ml apă caldă.
  2.  Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute.
  3.  Se strecoară și consumă călduţ, cu lămâie.
  4.  Se poate adăuga puţină miere, ce are, la rândul ei, beneficii în caz de răceală sau gripă.

 

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *