Cum se prefigureaza finalul de an si care sunt asteptarile mediului de afaceri in S2 2024?

185 0

Incepe editia a 11-a CONFIDEX

  

  • Companiile isi ajusteaza deja bugetele de investitii si reduc ritmul de externalizare a serviciilor, ceea ce indica o abordare mai prudenta intr-un context economic si geopolitic incarcat.
  • Managerii si oamenii de afaceri din Romania sunt invitati sa completeze chestionarul CONFIDEX Editia 11. Pe baza raspunsurilor primite, va fi elaborat indicele increderii mediului de business in economia nationala in S2 2024.
  • Editia anterioara a studiului CONFIDEX, realizata in S1 2024, a evidentiat cea mai mare valoare a indicelui CONFIDEX, masurata in ultimii patru ani, de 52,5

  

Bucuresti, 23 octombrie 2024 – CONFIDEX, studiul longitudinal care masoara nivelul de incredere al antreprenorilor si managerilor in evolutia economiei romanesti, da startul unei noi editii – incepe colectarea datelor pentru realizarea a celei de a 11-a editii a studiului. Antreprenorii si executivii de top din Romania sunt invitati sa isi aduca aportul la realizarea radiografiei increderii in economia romaneasca, completand chestionarul CONFIDEX Editia 11, pana pe 01 noiembrie.

 „Intr-un context economic marcat de fluctuatii, mediul de business romanesc are nevoie de un instrument care sa ofere date atat cantitative, cat si calitative, privind increderea in mersul economiei. Este esential ca managerii si antreprenorii sa aiba acces la date precise si actualizate, pentru a lua decizii strategice informate. In peisajul economic actual, ne asteptam ca aceasta a 11-a editie a studiului sa fie o analiza la rece a perceptiei liderilor de business fata de provocarile si asteptarile sfarsitului de 2024 si inceputului de 2025”, a declarat Andrei Cionca, Co-fondator ROCA Investments.

 Editia anterioara a studiului CONFIDEX, realizata in S1 2024, a evidentiat cea mai mare valoare a indicelui CONFIDEX, masurata in ultimii patru ani, de 52,5. Astfel, pe fondul scaderii inflatiei, al cresterii PIB-ului si al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar si international, in legatura cu evolutia economiei, valoarea indicelui masurata la inceputul acestui an, a depasit maximul anterior de 50,2, inregistrat in primul semestru din anul precedent.

Asteptarile managerilor vs. realitatea din economie

 Cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei arata o crestere reala de doar 1,4% fata de semestrul I 2023, pe fondul fondul evolutiei nesatisfacatoare ale sectoarelor agricol, industrie si constructii.  Aceasta confirma optimismul moderat al managerilor masurat prin editia a 10-a a CONFIDEX, in care doar o treime (38%) dintre respondenti estimau o crestere a PIB.

 In acest context, si sub presiunea unor posibile noi ajustari fiscale, dar si a unei majorari a salariului minim brut cu 9.5%, corelarea intre datele economice reale si proiectiile de viitor ale managerilor si antreprenorilor este esentiala pentru a asigura o fundamentare solida a deciziilor de business.

 

“Revizuirile in scadere ale cresterii economice indica clar ca unele sectoare, precum agricultura sau constructiile, intampina dificultati. De asemenea, incepem sa observam scaderi de bugete in sectorul serviciilor, desi acestea au fost intotdeauna premiantele CONFIDEX. Companiile isi ajusteaza deja bugetele de investitii si reduc ritmul de externalizare a serviciilor. Totusi, avem in continuare o mare oportunitate care vine dinspre investitiile private si dinspre PNRR, care poate deveni un colac de salvare si o perna de aterizare lina pentru economie, daca vom canaliza toate eforturile si expertiza noastra in aceasta directie. Cred foarte mult in capacitatea si rezilienta antreprenorilor si sunt convins ca, daca reusim sa o ducem la nivelul urmator, fara a ramane doar defensivi, vom depasi aceste provocari cu bine”, a adaugat Andrei Cionca, Co-fondator ROCA Investments

 

Studiul CONFIDEX, ajuns la editia a 11-a, va dezvalui care este perceptia la zi a oamenilor de afaceri asupra contextului economic actual, posibilelor noi masuri fiscale, precum si asupra evolutiei pietei fortei de munca, in contextul majorarii salariului minim brut. Rezultatele noului studiu vor fi publicate in luna noiembrie.

  

CONFIDEX este singurul studiu longitudinal din Romania care masoara increderea managerilor romani in economie si decripteaza provocarile cu care se confrunta mediul de business local. Studiul a fost lansat in anul 2020 de Impetum Group si a adunat de-a lungul celor 10 editii o comunitate de peste 3000 de antreprenori si C-Level executives care au contribuit la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia romaneasca. Ajuns la editia cu numarul 11, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business si ofera o imagine clara asupra perceptiilor oamenilor de afaceri din Romania, realizand o radiografie a increderii in economie. Extrapoland tendinte, CONFIDEX pune la dispozitia celor interesati un instrument care ii ajuta sa inteleaga mai bine vremurile in care traim si sa ia decizii corecte si bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business si societatii in general.

 

Chestionarul CONFIDEX Editia a 11-a poate fi completat aici:

https://studiulconfidex.ro/s/confidex-editia-11?ref=confidx9497

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *