UNITY FOR COMMUNITY: Transformarea educației prin inovare și solidaritate

641 0

DESPRE PROIECT

Conceptul proiectului Unity for Community a luat naștere în iunie 2022, în cadrul unor discuții libere cu câteva eleve în timpul evenimentului Opportunity Fair Râmnicu Vâlcea.

Se aflau acolo reprezentând asociatii diferite, însă au fost aduse împreună de motivația de a lupta împotriva lipsei generale de interes față de educație. Astfel,  s-au hotărât să acționeze și să gândească un proiect care să pună accentul pe elementul non-formal, stârnind simultan interesul pentru învățare în comunitatea vâlceană.

Proiectul Unity for Community a început oficial în luna ianuarie 2023 și s-a încheiat în luna decembrie 2023. Prin intermediul acestui proiect, grupul de inițiativă a dorit să contribuie la dezvoltarea contextelor de învățare non-formală, care să stimuleze interesul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani din județul Vâlcea față de educație, dar și dorința acestora de a acumula constant noi informații din diverse domenii. Proiectul a urmărit îmbinarea utilului cu plăcutul și ideea de a demonstra tinerilor că învățatul se poate realiza prin mijloace distractive și nonconformiste, stimulându-le dorința de cunoaștere și învățare permanentă pentru teme din domeniile STEM, istorie, literatură și comunicare.

O altă direcție de lucru a fost aceea de a ghida participanții din punct de vedere profesional, prin contribuția unui specialist în domeniu (un consilier).

Totodată, cu ajutorul atelierelor participative desfășurate fizic, s-a dorit diminuarea tendințelor sedentare specifice vârstei, ce au fost accentuate de contextul pandemic. De asemenea, s- dorit egalitatea de șansă și oferirea unui punct de sprijin tinerilor cu oportunități reduse, prin înaintarea unui proiect axat pe dezvoltarea lor personală.

 ECHIPA

Grupul de inițiativă al proiectului Unity for Community a fost format din cinci membre – Andreea, Rahela, Ana, Andrada și Bianca. Ceea ce le-a unit a fost dorința de a produce o schimbare de percepție în comunitate, asupra unor elemente precum  interesul pentru educație și mijloacele non-formale.

 Andreea Bălașa – Coordonator voluntari

Bianca Maria Țigmeanu  – Responsabil Financiar & Logistic

Rahela Macovei – Responsabil Comunicare

Andrada Popa – Responsabil Parteneriate

Ana-Maria Gruițoiu – Responsabil Marketing

ATELIERE PERMANENTE DIN CADRUL PROIECTULUI UNITY FOR COMMUNITY

Atelierele din cadrul proiectului Unity for Community s-au desfășurat periodic la centrul de tineret Youth Hub Râmnicu Vâlcea. Acestea au fost susținute de voluntari-tutori, elevi ai școlilor din județul Vâlcea. Tutorii au beneficiat, de asemenea, de un training de patru zile pe tema mijloacelor non-formale și aplicabilității lor în contextul proiectului.

Limba Română – Înțelegerea Textului

Matmatica pe înțelesul tuturor

ALTE ATELIERE DESFĂȘURATE ÎN CADRUL PROIECTULUI UNITY FOR COMMUNITY

  • Consiliere în carieră
  • Music in the dark (sensorial experience)
  • Psihologie
  • Biologie
  • Istorie
  • Geografie

FEEDBACK DE LA TUTORI

„Adolescenții au reușit să se descurce mai bine, să faca conexiuni logice în mod mai rapid. ”

„Aceștia rețin informațiile pe care le primesc în timpul sesiunilor anterioare. ”

„Adolescenții au înțeles mai bine materia predată și s-a văzut o vizibilă modificare în modul în care aceștia rezolvă problemele și gândesc. Se vede o modificare în bine în modul cum aceștia privesc matematica. ”

„Îmbunătățirile pe care le-am sesizat la adolescenți au fost atât pe plan social, dezvoltând comunicarea și exprimarea liberă, cât și ideile ce au devenit mai creative și bine expuse. ”

REZULTATE PROIECT UNITY FOR COOMMUNITY

  • 60 de ore pentru ședințele individuale privind orientarea în carieră. De la acest proiect s-a conceput un alt proiect cu finanțare națională dedicatpregatirii tinerilor pentru viitoarea carieră;
  • peste 100 de beneficiari ale atelierelor bazate pe materiile psihologie, biologie, muzică, limba română – înțelegerea textului, matematică și limba engleză;
  • Un manual individual dedicat autocunoasterii denumit “Drumul către Autocunoaștere”. Acest manual a fost conceput în cadrul proiectului pe baza atelierelor vocaționale susținute cu tinerii din Râmnicu Vâlcea;
  • Peste 10 ateliere din domeniile psihologie, muzică, biologie;
  • Peste 30 ateliere de suport educațional “Înțelegerea textului în limba română” si “Matematica pe înțelesul tuturor”, care au început în septembrie 2023 și se desfășoară în continuare, chiar și după terminarea proiectului;
  • Un eveniment de scriere de proiect “De la Idee la proiect de Solidaritate”, care se desfășoară anual înainte de termenele limită pentru proiectele de solidaritate. Al doilea eveniment s-a desfășurat in ianuarie 2024 la care au participat 13 tineri din comunitate;
  • Peste 20 de tineri cu vârste între 15 și 17 ani din județul Vâlcea au beneficiat de sesiuni de autocunoaștere și orientare în carieră în cadrul Centrului de tineret Youth Hub Râmnicu Vâlcea.

Ce facem în continuare?

Întrucât proiectul a avut impact pozitiv asupra adolescenților și tinerilor din județul Vălcea, Andreea și voluntarii-tutori îl vor continua pe două planuri.

Activitățile vocaționale de grup și individuale vor fi continuate prin proiectul Career Van,  cu finanțare națională pe o perioada de opt luni, începând cu ianuarie 2024. Tinerii vor avea parte de ateliere de pregătire pentru viitor și informare cu privire la oportunitățile europene de tineret ca modalitate de dezvoltare personală.

Mai multe informații găsiți pe pagina Facebook dedicată proiectului  @CareerVanValcea

https://www.facebook.com/asociatia.aide/posts/pfbid0U7VRbUVsxDqYKkR33i1JaUYjntShJekB4hbFSYt266Ze5eddZa9RXYLGne7Vqkarl

De asemenea, voluntarii-tutori vor continua atelierele de suport educațional “Limba Română-înțelegerea textului” și Matematica pe înțelesul tuturor”. Atelierele au loc  în fiecare zi de sâmbătă, iar în perioada vacanței de vară în timpul săptămânii.

https://www.facebook.com/asociatia.aide/posts/pfbid02GNEiC1ZbMVBgV82QbEsz3H32yrUQNTcBJadNLg6wqgaPojDvwnJr6L1wx4s1PwKPl

FINAL

Pentru mai multe informații despre cum tinerii și adolescenții pot participa la activitățile oferite de voluntarii-tutori și de activitățile de vocaționale, vă stam la dispoziție la următoarele contacte:

Andreea Bălașa: +40 786 514 432

Adelina Florescu: +40 760 277 781

Activitățile se desfășoară la Centrul de tineret Youth Hub Râmnicu Vâlcea – Str. Mihai Viteazul nr. 2, bloc 22 Decembrie, demisol

https://asociatia-aide.ro/youth-hub-ramnicu-valcea/

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *