„Comunismul este fundamental expansionist, căutând să-și înghită vecinii și să scoată democrația, dușmanul său de moarte. Într-un moment în care comunismul este în creștere în putere și popularitate, ar fi înțelept pentru americani și toți oamenii iubitori de libertate să ne amintim despre pericolul mortal al ideologiei lui Marx, Lenin, Stalin și Mao”, Marion Smith scrie în The Hill.
https://thehill.com/opinion/civil-rights/513192-a-week-worth-remembering-for-all-who-love-freedom
Avansați repede în prezent și comunismul este din nou în creștere. China comunistă devine din ce în ce mai asuprită acasă, odată cu cucerirea Hong Kong-ului , înrobirea uigurilor din Xinjiang și atac cultural asupra oamenilor din Tibet – și agresiv în străinătate. Ca și Uniunea Sovietică dinaintea ei, Partidul Comunist Chinez se străduiește să-și răspândească ideologia tiranică mult peste granițele sale. În Rusia, fosta inimă a Uniunii Sovietice, nostalgia pentru zilele grele ale comunismului este în creștere, provocată în mare parte de minciuni istorice ale președintelui rusVladimir Putinpropagandiștii. Și în Statele Unite, un uimitor 52% din milenii ar trăi mai degrabă într-o țară socialistă sau comunistă.
O memorie istorică reînnoită este o parte cheie a antidotului acestor tendințe alarmante. Există o nevoie urgentă de a educa generațiile în creștere despre adevărata natură a comunismului – crimele, gulagurile și sărăcia, atât materiale cât și spirituale. La fel și este necesar să ne amintim de cei care au luptat împotriva comunismului și de ce.
În urmă cu o sută de ani în această săptămână, în bătălia de la Varșovia, poporul polonez a alungat o armată sovietică într-o încercare disperată de a-și apăra libertatea și independența. Victoria lor a fost o victorie pentru civilizația însăși.
Cu toate acestea, din cauza colaborării sovietico-naziste la începerea celui de-al doilea război mondial și din cauza ocupației sovietice a
Europei în urma Conferinței de la Yalta , civilizația a necesitat bărbați și femei mai curajoși. În anii 1980, la aniversarea Pactului Molotov-Ribbentrop din 1939, oamenii Estoniei, Letoniei și Lituaniei au început să protesteze împotriva tiraniei sovietice, la un moment dat formând un lanț uman de 400 de mile în toate cele trei țări.
Anul acesta, în această săptămână de aniversare, oamenii din Belarus își protestează propriul guvern – ultima dictatură în stil sovietic rămas în regiune. În Europa, Canada și Statele Unite, 23 august este acum cunoscută sub numele de „Ziua Panglicii Negre”, un moment pentru a aminti victimele tiraniei naziste și comuniste. Aceste povești trebuie amintite pentru ca oamenii lumii libere să depășească amenințarea comunistă care se ridică astăzi.
Marion Smith ( @smithmarion ) este director executiv al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului din Washington, DC