Râmnicul uitat: Lacul din Zăvoi

1252 0

Canotaj, plimbări pe Aleea Cupidon, serate, băi la ștrand, întreceri sportive la stadion, patinaj iarna sunt doar câteva dintre atracțiile vechiului parc Zăvoi în care vâlcenii de toate vârstele veneau să se relaxeze.

“Pentru canotaj era un lac pe partea stângă a aleii principale și pe el două gondole. Unde e azi lacul era o pajiște frumoasă cu ronturi și flori. Pentru serbări era o scenă din mesteacăn. Iluminația feerică a seratelor se făcea cu candele de diferite culori, în care se ardea ulei și se agățau prin pomi…

În locul lacului mic, desființat că… avea țânțari, e un lac mare, frumos și în loc de țânțari se răsfață pe el lebede. În locul celor două gondole, mai multe bărci stau la dispoziția amatorilor de canotaj. Pe margine, sălcii pletoase răsfrâng umbra de taină, pe sub care bărcile se strecoară discret în legănări ușoare…

Aleile sunt și mai frumoase, și mai liniștitoare. Pe marginea lacului aleea fostă Cupidon, fostă Alexiu, te invită acum la ștrand. Prin mijlocul parcului, aleea Brătianu, după ce ocolește havuzul unde se sfințesc apele la Bobotează, te conduce direct la Pavilion, centrul chermezelor de vară.

Printre alei, ronturi cu trandafiri și flori pe care cele 3 sere ale parcului le cultivă cu îngrijire și în fiecare primăvară le dăruiesc obștei. În locul candelelor cu ulei, seratele gâlgâie de lumină electrică.

Conturat pe o suprafață de 5000 mp, încă de prin 1935, Stadionul oferă sportivilor o arenă amenajată diferitelor exerciții și o tribună pentru 300 persoane.

Ștrandul, construcție absolut modernă, cam din același timp cu Stadionul, are un bazin de 1200 mc, 40 cabine și celelalte instalații cerute de bunul confort și scopul urmărit…

Și iarna are divertismentele sale. Luciul sticlos al lacului din Zăvoi, încremenit de ger, cheamă patinatori de toate vârstele la întreceri nevinovate și exhibiții copilărești.”

 Pr. C-tin Grigore “Râmnicul-Vâlcii – Loc de amintiri și recreiere”, 1944

Articole asemănătoare

1 comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *