Ziua mondială a poeziei

810 0

“De ziua poeziei…

 Ce este-un vers?/ Ce este-un vers?/ E o pastilă, Ce o râvnesc şi junii şi cărunţii… /Sculptezi din ea, ca din argilă,/ Imagini, în sudoarea frunţii./ Ce este-un vers? Este o odă, –/ Un imn pentru slăvirea Ţării,/ Care răsună-n ritm de tobă – /Un laitmotiv al deşteptării. /Ce este-un vers? O spusă dulce,/ Scânteie-n patima iubirii;/ O călăuză ce te duce/ Spre-o stea – pe calea nemuririi?!/ Ce este-un vers? Este-o comoară, /E un izvor cu apă vie,/ Cuvinte, care pot să moară,/ Cuvinte, care pot să-nvie./”( Versuri- Mihai Vîlcu)

 Ziua Internațională a Poeziei este marcată, anual, în a 21-a zi a lunii martie.


Inițiativa acestei sărbători i-a aparținut UNESCO în 1999.
Ziua este un prilej pentru a ne înclina în faţa celor care – prin cuvinte meşteşugite în versuri – și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
Poezia demonstrează că, indiferent unde se află pe glob, fiinţa umană are aceleaşi sentimente şi întrebări.
Nichita Stănescu spunea într-un interviu, legat de poezie că aceasta „este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită”.
Această zi urmărește să susțină creația poetică, această sinceră formă de exprimare a gândurilor, conturate de un amalgam de sentimente trăite și retrăite.

Poezia este pilonul tradiției orale, iar de-a lungul secolelor a demonstrat că poate comunica valorile diverselor culturi. Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.

Unul dintre obiectivele principale ale Zilei este de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în comunitățile lor.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze revenirea la tradiția orală a recitalurilor de poezie, să promoveze predarea poeziei, să restabilească un dialog între poezie și celelalte arte precum teatrul, dansul, muzica și pictura, să susțină micii editori, să creează o imagine atractivă a poeziei în mass-media, astfel încât arta poeziei să nu mai fie considerată o formă de artă învechită, ci una care să permită societății în ansamblu să-și recapete și să își afirme identitatea.

Ziua Mondială a Poeziei onorează poeții, reînvie practica recitalurilor de poezie și promovează poezia ca formă de artă care unește oamenii. Studiind generații și generații de poeți, vedem că poezia lor poate da o perspectivă asupra ideilor și sentimentelor din acea vreme.

Participând, de asemenea, la recitaluri de poezie, oamenii își pot experima, prin limba pe care o vorbesc, sentimentele și emoțiile.

“Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință.” (Tudor Arghezi)

 Sursa:(Argeș  Știri)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Acțiuni IPJ Vâlcea

Postat de - 11 mai, 2020 0
FacebookTwitterBĂRBAȚI CERCETAȚI PENTRU ÎNȘELĂCIUNE    La data de 21 aprilie a.c., un bărbat de 76 de ani, din municipiu Râmnicu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *