Sub domnia Regelui Carol I de Hohenzollern, de 48 ani, cea mai lungă din istoria ţării, România şi-a cucerit Independenţa de stat, a devenit monarhie constituţională şi s-au pus bazele consolidării statului român modern. Carol I este considerat de majoritatea istoricilor cel mai mare om de stat al României, căci regimul politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea ţării noastre pe o linie democratică şi demararea unui amplu proces de modernizare a statului. Carol I a cultivat un climat de ordine, disciplină şi rigoare, a stăruit pentru modernizarea structurilor economice şi a fost un arbitru al vieţii politice. În timpul Războiului pentru Independenţă, Carol a avut cele mai importante merite în desfăşurarea operaţiunilor militare.
Păcat că numele Regilor României au fost tăvălite în noroi sau minimizate de comuniști și de urmașii regimului, prin Ion Iliescu, și, în conștiința unei anume pături sociale, certată cu educația și cultura, s-au înrădăcinat cu totul alte concepții, însă, istoria reală e cea care trebuie însușită de fiecare român, indiferent de vârstă, orientare sau pregătire. Iar buni români, care-și cinstesc eroii și istoria mai sunt încă. Destui. Unul din ei este senatoarea PNL Claudia Mihaela Banu, care semnează o excelentă opinie despre marea însemnătate a zilei:
“Au fost cele mai infloritoare vremuri ale Romaniei si faptele dovedesc ca bunii romani sunt aceia ce isi iubesc tara cu tot sufletul si fac tot ce le sta in putere spre binele ei.
O astfel de zi, mă duce cu gândul la copilărie, la bunicii mei care, dascăli fiind au știut să îmi insufle atât de frumos și de firesc sentimentele de apartenență, de grijă față de țară și patriotism.
Povestirile pe care mi le spuneau cu toată dragostea, seri de-a rândul, la gura sobei despre regii și reginele României parcă luau viață.
Jurământul făcut de Carol I când devenea oficial domnitor al României la 10 mai 1866 rămâne în istorie puternic impregnat și reprezintă totodată fundamentul activității mele politice:
„Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păstra religiunea României precum şi întegritatea teritoriului ei, şi de a domni ca domn constituţional”.
15 ani mai târziu, Carol I era proclamat Rege al ţării, punând astfel bazele dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen, care avea să conducă România până la instaurarea comunismului.
Timp de opt decenii, România a avut în frunte regii ei, Carol I, Ferdinand I, Carol II și Mihai, în perioada cea mai favorabilă a dezvoltării ei: a fost dobândită independenţa şi s-a desăvârşit statul în hotarele naţiunii, realizându-se totodată modernizare și reformă.
Monarhia este o lecție de istorie cu multe învățăminte, care ne învață valori, principii și sacrificii.
De aceea, 10 mai este o zi care merita toată prețuirea și recunoștința noastră!”
K.R.