Studiul privind potențialul de extindere a învățării la locul de muncă în învățământul profesional tehnic (ÎPT) agricol
București, 10 aprilie 2025. Liceele agricole din România joacă un rol important în pregătirea viitorilor fermieri și specialiști din domeniul agricol. Totuși, una dintre problemele majore cu care se confruntă aceste licee este lipsa partenerilor de practică. Astfel, elevii nu au suficiente oportunități de a învăța în condiții reale de muncă, nu pot aplica cunoștințele teoretice și nu își pot dezvolta abilitățile esențiale pentru carierele lor viitoare.
Conform celui mai recent studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), privind potențialul de extindere a învățării la locul de muncă în învățământul profesional tehnic agricol, 75% dintre agenții economici chestionați doresc să fie parteneri de practică. Cu toate acestea, 65% dintre respondenți nu cunosc procedura de colaborare cu liceele pentru organizarea unor stagii de practică de specialitate sau pentru colaborări în regim de învățământ dual.
Studiul, bazat pe răspunsurile a aproape 800 de agenți economici din domeniul agricol, evidențiază nevoia stringentă de colaborare între sectorul privat și liceele agricole, pentru a pregăti mai bine tinerii pentru piața muncii.
Din anul 2015, consorțiul Creștem prin Educație Agricolă (CEA), format din cinci organizații – Fundația World Vision România (WVR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Junior Achievement România (JA), cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), a contribuit substanțial la conectarea liceelor agricole cu mediul de business, prin organizarea de vizite de studiu pentru elevi și profesori în ferme moderne, crearea de modele de practică pentru elevi și susținerea campaniilor de promovare ale liceelor agricole. Totodată, a fost elaborat un Kit de practică care include pașii esențiali pentru organizarea unui stagiu eficient și a fost oferit un sprijin financiar liceelor pentru ca elevii să beneficieze de experiențe concrete de învățare la locul de muncă, direct în contact cu agenții economici. În plus, profesorii de practică au beneficiat de opotunități de formare.
În cadrul consorțiului CEA, Fundația World Vision România a introdus în peste 30 de licee agricole principiile și practicile agriculturii durabile și tehnologiile 4.0, prin acordarea de granturi Agricultura 4.0, care oferă posibilitatea liceelor să organizeze vizite de studiu pentru elevi în ferme ce aplică tehnologii de ultimă oră și practici de mediu durabile, dar și să achiziționeze echipamente pentru demonstrații. Aceste inițiative de conectare a elevilor și cadrelor didactice la agricultura modernă trebuie completate de participarea elevilor la stagii de practică în ferme reale și întărirea relațiilor liceelor agricole cu fermierii și mediul agribusiness, care pot contribui la formarea și pregătirea viitoarei generații de fermieri.
Principalele concluzii ale studiului:
- Lipsa de personal calificat este o problemă majoră – mai mult de jumătate dintre agenții economici intervievați și aproape jumătate (45%) se confruntă cu această problemă și în cazul personalului necalificat.
- Doar o treime dintre respondenți cunosc procedura de colaborare cu liceele pentru organizarea stagiilor de practică, însă trei sferturi doresc să colaboreze cu liceele agricole.
- 65% dintre respondenți nu cunosc procedura de colaborare cu liceele pentru organizarea stagiilor de practică sau pentru învățământul dual.
- Motivele pentru care nu ar lua elevi în practică (186 de companii din 777) țin mai ales de:
- lipsa de timp alocat acestei activități (aproape jumătate menționează acest aspect);
- lipsa personalului suficient pentru a asigura tutori de practică (37%);
- lipsa profesionalizării acestui tip de personal (27%);
- un sfert dintre companii spun că implicarea presupune riscuri pe care nu doresc să și le asume.
- Dintre companiile care ar fi dispuse să organizeze stagii de practică:
- jumătate ar putea acomoda 1–2 elevi;
- aproape o treime între 3–5 elevi.
- Factorii de care depinde numărul de elevi luați în practică sunt:
- necesarul de forță de muncă în perioada respectivă (52%);
- interesul elevilor de a veni în practică în cadrul companiei (45%);
- capacitatea echipei care coordonează elevii (29%).
- Cele mai multe companii care sunt dispuse să primească elevi în practică ar putea oferi:
- echipamente de lucru și materiale de învățare (57%);
- masă (o treime);
- decontarea transportului (un sfert);
- bursă sau remunerație (20%);
- cazare (mai puțin de 10%).
Fundația World Vision România și consorțiul CEA vor continua să creeze contexte de lucru și canale de comunicare pentru a întări legăturile dintre licee și mediul de agribusiness.
Pentru ca elevii să beneficieze de o educație completă, liceele agricole trebuie să devină proactive: Fundația încurajează profesorii să exploreze agricultura din zona lor și, împreună cu elevii să contribuie activ la maparea oportunităților de practică.
Ce calificări sunt cerute pe piață?
Mecanizarea în agricultură este specializarea cea mai solicitată (46% din totalul calificărilor cerute de agenții economici chestionați), urmată de:
- calificări generale în agricultură (19%),
- industria alimentară (12%),
- zootehnie (8%).
CRPE va facilita în continuare colaborarea dintre liceele preponderent agricole și agenții economici care doresc să organizeze stagii de practică și va acompania liceele agricole pentru o tranziție mai ușoară către învățământul dual.
Rezultatele complete ale studiului pot fi consultate aici: Cercetare potențial de extindere a învățării la locul de muncă în ÎPT agricol -perspectiva agenților economici-
„Creștem prin Educație Agricolă” este un program finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat de un consorțiu de organizații: Centrul Român de Politici Europene, Fundația World Vision România, Junior Achievement România și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.
În ultimii 10 ani, eforturile CEA s-au concentrat pe sprijinirea liceelor agricole în a deveni hub-uri educaționale relevante pentru viitoarea generație de fermieri. Activitățile CEA își propun să îmbunătățească performanța (metodele de predare, practica de specialitate, conectarea cu mediul de business, activitățile extrașcolare, soluțiile de e-learning), promovarea liceelor agricole înscrise în program, dar și politicile publice care vizează învățământul agricol din România. Peste 50 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga țară beneficiază astăzi de susținerea și know-how-ul consorțiului de organizații implicate în program.