Alianța USR PLUS propune crearea unui Hub IT în județul Vâlcea!

987 0

Alianța USR PLUS propune crearea unui Hub IT și reînființarea centrelor de excelență, în județul Vâlcea!

 

Alianța USR PLUS Vâlcea prezintă soluții pentru cercetare, dezvoltare, educație și formare, prin accesarea de fonduri europene, pe baza unor proiecte serioase și în beneficiul cetățenilor.

 

Uniunea Europeană va acorda României 33 de miliarde de euro din fondul pentru redresare economică și pe lângă prioritățile obișnuite, acești bani se pot folosi pentru cercetare, inovare, educație, formare, inovație în domeniul ecologiei.

 

Despre proiecte și despre ce ne oferă Uniunea Europeană, au discutat, joi, 11 iunie 2020, într-un live pe Facebook:

  • Nicu Ștefănuță, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS, membru al grupului Renew Europe;
  • Andrei Gheorghiu, economist, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea;
  • Issabella Ștefania Cataragă, profesor, candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea;
  • Cristina Lăcătușu, profesor, candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Județean Vâlcea;
  • Mihail-Iulian Ivancu, profesor, candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea;
  • Mădălina Pavăl Manole, expert fonduri europene, membru Alianța USR PLUS.

 

În județul Vâlcea, investițiile sunt făcute prin fonduri guvernamentale, PNDL, pentru că în cadrul administrației publice locale nu există profesioniști în accesarea fondurilor europene.

Avem potențial în IT, robotică, tehnologii noi, dar programele actualei administrații pcuprind investiții și strategii numai pe hârtie, la nivelul autorităților locale se vorbește de digitalizare, dar toate proiectele au rămas la nivel declarativ.

Autoritățile locale pot achiziționa prin fonduri europene tehnologii noi și aplicații informatice care să le ușureze activitatea, dar, din păcate, până acum nu a existat o viziune de dezvoltare în acest sens.

Alianța USR PLUS Vâlcea propune pentru administrația locală acei oameni care vor valoriza competența și vor aduce, la rândul lor, alți profesioniști pregătiți pentru accesarea fondurilor europene.

Avem tineri pregătiți și putem performa, de aceea este nevoie de sprijinirea înscrierii lor în programe de știință, tehnologie, inginerie.

Ne propunem crearea unui Hub IT,  a unui Hub de Robotică și reînființarea centrelor de excelență, pentru care există documentație (publicată în Monitorul Oficial din luna noiembrie 2011), dar lipsește bunăvoința autorităților locale de a pune la dispoziție spațiile necesare și dotarea acestora.

Un centru de excelență IT dezvoltat în orașul nostru ar aduce nenumărate avantaje, ar crește interesul companiilor din domeniu pentru investiții la Râmnicu Vâlcea.

Soluțiile găsite de elevi în echipele dedicate sunt noutăți tehnologice ce pot fi folosite la nivel local, pentru un acces facil la transport, servicii și utilități, pentru a îmbunătăți viața locuitorilor și interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice locale.

Cum putem să accesăm fondurile europene pe care autoritățile locale nu au reușit să le atragă și să le folosească pe plan local pentru cercetare, dezvoltare, educație și formare?

 

  1. Programe de sprijin pentru a facilita accesul elevilor la o educație de calitate.
  2. Proiectele ERASMUS trebuie să continue pentru profesori și elevi, mai ales pentru cei care provin din medii defavorizate.
  3. Pe lângă proiectele pentru pentru construirea/renovarea unităților de învățământ – creșe, grădinițe, școli sau pentru centrele de excelență este nevoie și de accesarea Programului Operațional Capital Uman (PO CU) în completare, pentru pregătirea cadrelor didactice și a profesioniștilor.
  4. Construirea și/sau dotarea Centrelor de Excelență se pot finanța prin Programul Operațional Regional (POR).
  5. În exercițiul financiar 2021-2027 beneficiază de finanțare acei antreprenori care intenționează să pornească un start up și există un interes al firmelor de consultanță internaționale pentru investiții în Romania și pe plan local.
  6. În exercițiul financiar 2021-2027 se vor aloca fonduri consistente pentru funcționarea Institutelor de Cercetare și Dezvoltare, cu aplicare directă în digitalizarea IMM-urilor. Este necesară încurajarea activității acestor institute, finanțarea lor pentru generarea de proiecte, pentru că tot sprijinul acordat se va întoarce în mediul de afaceri.

 

Andrei Gheorghiu – candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea :

„Îmi propun o redefinire a economiei locale, prin viziune către viitor, prin tehnologie, prin servicii IT, prin corelarea ofertei educaționale cu cea a forței de muncă și o redefinire a adminsitrației locale, prin digitalizare!

Cercetarea, dezvoltarea, educația și formarea sunt domenii de interes ale Uniunii Europene, incluse în cele șase priorități stabilite pentru perioada 2019-2024, de Comisia Europeană.

Uniunea Europeană va acorda României 33 de miliarde de euro din fondul pentru redresare economică și trebuie să profităm de acest sprijin financiar.

Viziunea Alianței USR PLUS Vâlcea pentru dezvoltare este centrată pe atragerea de fonduri europene, pe baza unor proiecte serioase și în beneficiul cetățenilor.

Dezvoltarea locală înseamnă să regândim economia locală, să punem accentul pe inovare, cercetare și servicii.

Redefinim dezvoltarea zonei noastre prin proiectele Alianței USR PLUS Vâlcea, prin echipe de oameni bine pregătiți, prin sprijin european și național, dar, mai ales, prin voință politică.

Avem voință si competență, putem aduce schimbarea în bine pentru noi toți.

Este timpul să dăm cetățenilor VOCE la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea”.

 

Alianța USR PLUS Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *