Priviți cu atenție, e mai mult decât un „simplu” accident: mașina lui Daniel Chițoiu a făcut o breșă în zidul dintre lumea lor și lumea noastră

747 0

Priviți cu atenție, e mai mult decât un „simplu” accident: mașina lui Daniel Chițoiu a făcut o breșă în zidul dintre lumea lor și lumea noastră

Numeroase au fost situațiile în care o întâmplare oarecare, un accident, a scos la iveală mai mult și altceva decât întâmplarea însăși. Poate vă aduceți aminte finalul filmului Truman Show, cu Jim Carrey spărgând zidurile de carton care înconjurau orășelul idilic în care locuia pentru a descoperi astfel lumea reală. Cam așa avem acces și noi, în mod cu totul accidental, la realitatea cea mai reală a societății în care trăim.

Dintr-o asemenea perspectivă, putem să ne imaginăm accidentul produs de Daniel Chițoiu ca o breșă în zidurile cu care a ales să se înconjoare lumea celor bogați și puternici din care face parte și acest personaj. Doar în felul acesta, violent și întâmplător, aflăm câte ceva despre lumea lor: astfel, aflăm nu doar că a încălcat niște reguli de circulație, ci și că mașina pe care o conducea nu era înregistrată în declarația de avere. Aflăm chiar că această mașină nici nu ar trebuie să existe, pentru că veniturile lui Chițoiu nu ar avea cum să-i permită să dețină o asemenea mașină: personajul a lucrat toată viața la stat, cu un salariu bunicel, dar departe de a oferi unui bugetar posibilitatea de a deține o mașină de 50.000 de euro.

Toate acestea ne dau o indicație, dar nu mai mult, despre cum funcționează lumea unor asemenea oameni: venituri și bogății nedeclarate, surse de bani care nu pot fi spuse public, dispreț față de regulile vieții în comun și față de lege, dar și multă, multă lașitate.

Căci asemenea indivizi nu au avut niciodată curaj, ci doar tupeu. Tupeul este agresivitatea omului laș, a celui care știe că nu i se poate întâmpla nimic, pentru că e protejat, pentru că e în cârdășie cu alții asemenea lui care se susțin unii pe alții „la greu”, pentru că există întotdeauna un prieten-complice (polițist, medic, judecător…), care îi poate ajuta să scape când devine prea flagrant ceea ce fac.

Daniel Chițoiu a petrecut vreo patru zile internat la „terapie intensivă” la Floreasca. Patru zile în care a ocupat un pat de spital, din bani publici, luând locul cuiva care poate chiar avea nevoie de el. Toate acestea ca să câștige timp, să inventeze un alibi cu care, în bunul obicei al acestor oameni, să poată scăpa, încă o dată, de rigoarea legii. Iar în felul acesta mai aflăm – tot din întâmplare – și alte lucruri despre cum funcționează sistemul medical pentru „aleși” și pentru oamenii de rând.

Au murit doi oameni nevinovați. Dar noi am aflat acum numai despre aceștia doi ceva, pentru că, din întâmplare, s-a produs o breșa în zidul care desparte lumile.

Misiunea unei cetățenii active și a unei politici pentru oameni este să dărâme aceste ziduri, astfel ca în spatele lor să nu mai fie un loc pentru comiterea neîncetată de crime și fărădelegi.

Cine este Ciprian Mihali: A predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

Sursa: Ziarul Republica: https://republica.ro/priviti-cu-atentie-e-mai-mult-decat-un-zsimplu-accident-masina-lui-daniel-chitoiu-a-facut-o-bresa-in-zidul

 

Articole asemănătoare

Cenaclul ”PETALE”

Postat de - 28 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterCurierul de Râmnic a fost invitat la  Reuniunea lunară a Cenaclului Literar-Artistic PETALE, al Societății Naționale Independente a Persoanelor cu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *