L-am ”ghicit” pe Arafat.

1581 0

Atunci când scriam despre reforma în sănătate , clic aici, prin care spitalele private să aibă secții de urgență, încheiam spunând că Suntem curioși să aflăm poziția domnului Arafat, care, cu ani in urmă s-a opus vehement unui asemenea proiect. Poziția lui de atunci i-a asigurat ascensiunea în funcția de secretar de stat și a zdruncinat serios poziția Președintelui Traian Băsescu”.

Și iată-l pe Arafat la câteva zile după articol.

” Trebuie create reguli foarte serioase și clare. Nu poți să lași ca într-o junglă, cine pe cine, pentru că în final înseamnă că accepăm la un moment ca un spital privat să ucidă prin prezența lui și concurența lui, care e neloială, să ajungă să ucidă spitalul public din zona lui. Suntem pregătiți să permitem acest lucru în următorii ani să se întâmple? Nu cred că o țară trebuie să fie pregătită să facă această mișcare și trebuie să fim atenți în acest sens”, a spus Raed Arafat, șeful DSU.”(DIGI24).

”Raed Arafat, secretar de Stat MAI, a declarat, în direct, prin telefon, în emisiunea „Prime Time”, pe evz.ro, că prin OUG respectivă, sistemul medical va fi destabilizat”.

Și mai ales: „Sistemul de sănătate din România este subfinanțat. Avem 5% din PIB, pe când media în Europa e peste 8%. La care intră spitalele private, spialele publice, toate cheltuielile de sănătate. Absolut tot ce intră pe acțiuni prioritate. Apoi, spitalele publice trebuie încurajate să dezvolte tehnici noi.(sursa Evz)

Cine mai vine cu o tehnică nouă să o dezvolte la spitalul public când știe că dincolo, dacă o dezvoltă la sectorul comercial poate să obțină bani pentru asta. Noi, ca impact, trebuie să ne gândim nu doar la satisfacția bolnavului că are o cameră mai frumoasă. Sectorul public nu poate fi slăbit. Un stat depinde de sectorul public.

Un spital comercial oricând poate da faliment. Un spital județean de urgență nu e voie să dea faliment”, a mai spus secretarul de stat.”

Uzând de profesionalismul lui omul a devenit toxic. Și caută explicații, unele pertinente dar altele pur fantasmagorice. Ca de exemplu, chestia cu sistemul subfinanțat. Păi, sistemul este subfinanțat, pentru ca se colecteaza 23 la sută și se dă sistemului 10 la sută. Diferența se duce să acopere găurile populiste ale tuturor bugetelor.

Dar, problema cea mai mare pentru el este faptul că nu va mai putea să controleze și sistemul privat. Ceva îi va scăpa. Nu va mai avea prim-planul. Nu vor mai circula pe la el toate informațiile.

Și simțind că sunt mulți cu ochii pe el, de la episodul cu Băsescu, s-a repliat și s-a aliat demersului Avocatului Poporului.

Nu cred în oamenii foarte utili și de neschimbat. Evoluția se naste din concurență.

Eu zic că a venit momentul unei schimbări.

Cătălin Statie

Articole asemănătoare

Ar fi împlinit 62 de ani

Postat de - 26 aprilie, 2020 0
FacebookTwitterExistă oameni discreți, cu adevărat. Și în viață și după aceea. Astăzi, 26 aprilie, prietenul și binefăcătorul nostru, Dumitru (Mitică)…

Un murmur, de Radu Mutu

Postat de - 23 aprilie, 2020 0
FacebookTwitterONG-urile din România au strâns din donații și sponsorizări aproximativ 20 de milioane de euro pentru a sprijini spitalele cu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *