În fiecare an, pe data de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului(Ziua Planetei Pământ), în încercarea de a atrage atenția asupra protejării și conservării mediului înconjurător.
Ziua Pământului a început să fie sărbătorită din anul 1970 când, pe 22 aprilie, s-a născut în SUA mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. 10% din populația SUA la acea vreme, a manifestat pe străzile din New York împotriva poluării industriale. Acest eveniment a însemnat și începutul mișcării ecologice moderne și este recunoscut drept cel mai mare eveniment civic al planetei.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, reprezentând expresia comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
În fiecare an, aceasta zi este marcată pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conștientiza care sunt efectele poluării aerului, a apelor și a solului, distrugerii ecosistemelor, dispariţiei a mii de specii de plante şi animale şi epuizării resurselor naturale.
Pandemia de coronavirus, care afectează în aceste zile întregul glob, ne arată ce efecte pot avea activitățile umane asupra naturii. Experții spun că, în urma restricțiilor majore din această perioadă, se văd efecte pozitive asupra mediului, cum ar fi creșterea calității aerului.
Director Executiv, Purtător de cuvânt,
Ing. Alin Iulian VOICESCU Cons. Alina ISTOCESCU