CIECH Soda România se află în stand-by pe termen lung încă din aprilie și nu poate relua producția peste noapte

333 0

Clarificare:

  • 500 de angajați au părăsit compania prin intermediul unui program de disponibilizări voluntare
  • Clienții au fost notificați pentru a permite identificarea de noi furnizori
  • Compania a insistat timp de nouă luni pentru găsirea unei soluții la nivel local, dar nu a primit niciun răspuns
  • A fost inițiat un studiu de fezabilitate pentru construirea propriei centrale în cogenerare, preconizat a se finaliza la sfârșitul trimestrului III al acestui an

 

Râmnicu Vâlcea, 4 iunie 2020 – Ca urmare a recentelor informații referitoare la o nouă ofertă de preț pentru aburul furnizat de CET Govora către CIECH Soda România, suntem nevoiți să facem clarificări.

CIECH Soda România nu mai produce sodă încă din septembrie 2019, când a fost nevoită să oprească activitatea din cauza denunțării unilaterale a contractului de către CET Govora.

Începând cu aprilie 2020, unitatea de producție a sodei calcinate a intrat în stand-by pe termen lung (anunțată prin comunicatul de presă din 26 martie 2020).

500 de angajați au părăsit compania prin intermediul unui program de disponibilizări voluntare începând cu 1 aprilie 2020. În cadrul acestui program, CIECH Soda România a efectuat plăți în valoare de 12,2 milioane de lei.

Toate instalațiile de producție a sodei se află în stare de mentenanță pe termen lung. Clienții au fost notificați încă din vara anului 2019 pentru a putea să identifice alți furnizori. În acest moment, CIECH Soda România produce numai silicați prin intermediul unei linii de producție separate de cea dedicată sodei calcinate. În cadrul companiei au rămas mai puțin de 15% din totalul angajaților.

Timp de 9 luni de la denunțarea unilaterală a contractului de furnizare a aburului, din iunie 2019,  CIECH Soda România s-a adresat în numeroase rânduri, prin adrese, memorii, studii și propuneri, tuturor autorităților competente la nivel local și național în vederea identificării unei soluții pentru furnizarea de abur la costuri sustenabile.

De asemenea, a atras atenția asupra consecințelor posibile ale opririi forțate a activității pe termen lung.
Timp de 6 luni de la încetarea furnizării de abur de către CET Govora, începând cu 17 septembrie 2019, compania și-a păstrat angajații, achitându-le salariile pe durata întregii perioade, până la 1 aprilie 2020, și a suportat costurile de mentenanță a instalațiilor în speranța că apelurile sale insistente vor conduce la o soluție fezabilă.

Toate aceste demersuri, precum și decizia de stand-by prelungit au fost notificate tuturor partenerilor și autorităților. Din păcate, în acest moment, este practic imposibilă reluarea producției, deoarece nu mai sunt clienți din octombrie 2019 și nici angajați din 1 aprilie 2020.

Pentru a-și construi viitorul în Vâlcea, CIECH Soda România, cu sprijinul Grupului din care face parte, a inițiat un studiu de fezabilitate pentru construirea propriei centrale în cogenerare de înaltă eficiență, astfel încât să își asigure o sursă de aprovizionare cu abur sigură, de calitate și predictibilă și care să respecte normele de mediu. Compania preconizează că studiul va fi finalizat la sfârșitul trimestrului III al acestui an.

Despre CIECH

Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică, fiind prezent în peste 100 de țări și înregistrând în 2018 venituri echivalente cu 1 miliard de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acțiuni CIECH a fost achiziționat de KI Chemistry, o companie aparținând celui mai mare fond de investiții privat polonez, Kulczyk Investments.

CIECH Soda România S.A., o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată și silicat de sodiu până în 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2016, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață. În septembrie 2019, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunțării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la prețuri și în cantități sustenabile. În prezent, principalele linii de producție a sodei ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania își va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală în cogenerare. Linia de producție a silicaților rămâne operațională și a fost reluată și producția de silicați lichizi.

Articole asemănătoare

Orașul vaccinează satul

Postat de - 9 iulie, 2021 0
FacebookTwitterInstituția Prefectului Județul Vâlcea ne informează că, în cadrul campaniei naționale de vaccinare ” Orașul vaccinează satul”, echipele mobile se…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *