VIDEO Curierul de Râmnic | Oameni noi, la vremuri noi: Andrei Gheorghiu, USR

1996 0

Doamnelor și domnilor, continuăm seria de interviuri cu liderii politici vâlceni, care, iată, se apropie de campania electorală, se apropie de momentul în care ei și partidele lor vor demonstra cât de puternică poate fi schimbarea pe care și-o doresc. Invitatul nostru de astăzi este domnul Andrei Gheorghiu, președintele USR Vâlcea. USR – partid tânăr, partid în vogă, partid cu mari ambiții. Bine ați venit la noi!

Mulțumesc mult pentru invitație, bine v-am găsit. Da, este un partid cu oameni tineri, o alianță nouă, pentru că suntem în cadrul unei alianțe – USR PLUS și așa vom merge mai departe. De fapt, am fost împreună la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Venim cu oameni noi, cu idei, cu proiecte, ceva diferit, noi o numim altfel de politică.

M-aș bucura din suflet, adică sunt unul dintre milioanele de oameni care s-ar bucura dacă ați și reuși să demonstrați electoratului că merită să pună ștampila de vot pe dumneavoastră.

Am trecut deja prin trei cicluri electorale – alegerile parlamentare, din 2016, alegerile europarlamentare și prezindențiale, din 2019, oamenii ne-au oferit încrederea, am demonstrat în parlament că putem să facem lucruri deosebite, că știm să facem politică la un alt nivel, total diferit de politica de până acum. Noi am avut initțiative civice – “Fără penali în funcții publice”- ținută la sertar, care a ajuns la Camera Deputaților, nu trebuie decât pusă pe ordinea de zi, votată și să facem referendum. Ar corecta puțin viața politică.

Ar însenina România cu totul…

Asta am dorit, asta am simțit, de la oameni, în stradă. Am strâns peste un million de semnături la nivel național și în jur de 17.000 semnături pe Vâlcea, iar sentimentul oamenilor când am mers și am discutat cu ei…pur și simplu își doreau din tot sufletul să vadă o altfel de direcție în viața politică și erau bucuroși că sunt niște tineri, niște oameni dornici să aducă schimbarea asta, pe care se pot baza. Și le-am oferit varianta asta. La europarlamentare am câștigat la Râmnicu Vâlcea cu cel mai mare scor..

Ați făcut o figură foarte frumoasă…

Aceeași figură vrem să o facem și mai departe, iar europarlamentarii noștri, cărora li s-a acordat încrederea atunci, demonstrează în momentul de față că își fac treaba. Avem liderul unui grup parlamentar european, avem europarlamentari care se zbat. Am obținut 33 miliarde de euro pentru România și datorită acestui grup de europarlamentari, iar noi ne facem datoria. Acum vom arăta românilor – de anul acesta, de când o să intrăm în consilile locale și județene, o să avem primari – că putem face treabă și pe plan local, exact cum au demonstrat colegii noștri, de la București. Noi am avut consilieri locali – USB, ulterior USR, care au făcut o treabă extraordinară, s-au împotrivit la absolut tot ce a încercat să facă Firea, deturnări de fonduri, firme înființate. Acolo a fost o luptă la baionetă, din opoziție.

Eu am fost la București anul trecut, m-am lovit de Alianța PSD-ALDE. Primăria Bucureștiului o știu foarte bine și știu cât de nocivă și antiromânească este…

Noi numim alianțele astea, că sunt PSD-ALDE, PSD-PER etc.–alianțe politice vechi. Pe plan local, la Vâlcea, noi nu am avut consilieri locali, consilieri județeni, dar am făcut opoziție. Am venit aproape în fiecare lună cu propuneri, cu idei, cu proiecte scrise, doar să fie puse pe masa Consiliului Local. Lucrul acesta nu l-a făcut nici un consilier local, de fapt, nici nu au avut avut activitate. Dacă stați să urmăriți, ultimul raport de activitate, cel puțin la Râmnicu Vâlcea, este de prin 2017…Există o lege a transparenței, datorită unui parlamentar USR, care a făcut lucrul ăsta și ei au obligația să pună în fiecare an activitatea lor, plus salariile din primărie, ele trebuie să fie publice, pe fiecare departament.

Și nu sunt ?

Sunt salariile, dar rapoartele de activitate ale consilierilor nu există. Ei nu au activitate, pur și simplu sunt niște ridicători de mână, în interesul primarului, cam așa o vedem..Ceea ce e total greșit. Parlamentul local e acest Consiliu Local, iar primarul este cel care trebuie să execute ce doresc cetățenii. Acum, Consiliul Local nu îi reprezintă pe cetățeni, ci reprezintă, de fapt, interesele unui primar. Noi vrem să aducem o altă abordare, de aceea și sloganul nostru este “Vrem să dăm VOCE cetățenilor în administrația publică locală “. Consilierii locali, primarul – trebuie să facă ceea ce vor cetățenii, nu ceea gândesc ei că ar fi bine pentru cetățeni, pentru că există o deconectare între oamenii care ajung în funcții publice și cetățenii, care își doresc anumite lucruri. Ei sunt întrebați odată la patru ani cu cine să voteze și atât. Nu mai contează, timp de patru ani, ceea ce vor ei. Noi vrem o altă abordare, noi vrem să avem contact direct cu ei tot timpul. Vrem să avem o primărie digitalizată, vrem să avem consultare lunară cu cetățenii, pe zone, vrem să implementăm buget participativ, astfel încât oamenii să decidă cum se cheltuie banul public. Pe strada lor se face un părculeț, ei trebuie să decidă cum arată părculețul, câți bani se investesc ș.a.m.d. Cetățenii trebuie să fie implicați în activitatea administrației publice, iar, noi, cei care vom fi funcții decizionale – primari, consilieri locali – să fim executanții voinței cetățenilor. Și nu invers, cetățenii să fie cei care au de suportat dorințele celor care sunt în funcții publice.

Da, dar asta e regula de bază a comunicării, adică dumneavoastră ziceți că trebuie să țineți cont de feeedback-ul pe care vi-l dau cetățenii și că primăria – executivul – trebuie să execute exact dorințele lor. Sau, ne aflăm în situația asta pe care o descrieți dumneavoastră – triunghiul dramei Karpman, în care primăria este, de fapt, agresorul victimelor, care sunt cetățenii.

Da, putem analiza și așa, dar sunt cetățeni care nu mai vor să audă de partea asta. Să luăm exemplu din 2016…atunci nu a câștigat Gutău, ci a câștigat absenteismul. Avem peste 60% din oameni care sunt scârbiți și pe care nu îi mai interesează nimic despre administrația locală.

Și, aveți vreo soluție?

Vrem să îi aducem și să îi facem să fie conștienți și interesați de ceea ce se întâmplă în orașul lor, în cartierul lor. Ei trebuie să decidă și noi trebuie să le punem la îndemână uneltele, astfel încât ei să rămână conectați la puterea asta decizională. Și, aici, mă refer, de exemplu, la o aplicație prin care toți oamenii să fie înștiințați despre lucrările care se întâmplă pe strada lor, să poată vota pentru anumite proiecte care îi privesc sau să le respingă…Ei hotărăsc ce se întâmplă pe strada lor, iar noi trebuie să fim cei care ascultăm vocea lor. Asta trebuie să se întâmple și ei trebuie să rămână conectați la cei care îi reprezintă. Consilierul local care primește votul vâlcenilor nu trebuie să fie un om care merge o dată pe lună la primărie și ridică mâna la vot, el trebuie să fie reprezentantul zonei respective. Să meargă în cartierul X, în Petrișor, de exemplu, să vorbească cu oamenii. Oamenii să știe…

El trebuie să fie parlamentarul Cartierului Petrișor, în Parlamentul local…

Asta vrem noi să facem, consilierii noștri să fie reprezentativi pentru zonele respective. Ei trebuie să meargă, să țină legătura cu ei, dar, pe de altă parte, cetățenii trebuie să știe că pot apela un număr de telefon și pot vorbi cu oricine din Consiliul Local. Asta este o idee pe care o avem implementată, în momentul de față, la USR – centrală telefonică – oricine poate să sune și poate să ceară să vorbească cu președintele dintr-o localitate, cu candidatul dintr-o localitate. La fel, vrem să implementăm și la primărie. Vrea omul să discute despre o problemă din zona lui, cineva va vorbi cu el și îl va ajuta. Adică, nu lăsăm să primim mesaje acolo și nimeni să nu se ocupe, acelea trebuie rezolvate, pentru că cetățenii sunt cei care contează. Nu funcțiile, nu afacerile, cetățenii sunt cei care contează.

Dacă ar fi domnul Vețeleanu aici v-ar răspunde că ei au așa ceva și că ei chiar fac ceea ce spun oamenii. Și v-ar da exemple, că domnul primar Gutău e dimineața la 6.00, pe străzi…Problema este cine l-a trimis pe Gutău pe străzi, dacă cetățenii l-au trimis pe Gutău pe străzi sau, nu cumva e o inițiativă personală, care servește un scop electoral ?

În momentul de față, tot ceea ce întîmplă, lucrările, tot ceea ce se face în perioada asta e strict gândit electoral. Iar legat de dezbateri, de faptul că se ține legătura cu cetățenii – eu am fost la genul ăsta de dezbateri, nu există nicio legătură directă cu cetățeanul, pentru că dezbaterile acelea, în mare parte, sunt populate tot cu oameni din primării, oameni apropiați, care pun întrebări favorabile primarului.

Nu există, la Râmnicu Vâlcea, comunicare directă între cetățean și primărie. Asta spuneți…

Nu există. Există un “șanț“ între administrația publică și cetățean. Cetățenii nu se simt reprezentați, dar se simt puși în fața unor fapte deja împlinite. Primarul, care se simte omul providențial, decide tot ce vrea, fără să se consulte cu cetățenii. E adevărat că el este acolo în urma unui vot, dar oamenii care au oferit votul respectiv trebuie să fie implicați și după aceea. Nu sunt doar un vot, pe care politicienii îl folosesc odată la patru ani. Noi vrem să îi implicăm, noi vrem să îi ținem aproape, vrem să fim vocea lor.

E firesc. Legătura trebuie să existe.

Asta e. Oamenii trebuie să fie ascultați, să știm ceea ce își doresc cu adevărat. Ceea ce gândește o administrație publică locală poate nu este pe nevoile localității respective, consultarea trebuie să existe.

Nu e. Vă fac atenți și pe dumneavoastră și pe ceilalți intresați în fotoliul de primar și fotoliul de consilier local, dar în cazul domnului Gutău există 20.000 voturi, aceia care l-au ales și care gândesc așa.

A avut 17.000 de voturi, care reprezintă 17% din populația orașului. Cum spuneam, primăria a fost câștigată, pentru că oamenii nu au avut ce să aleagă. La ultimele alegeri, au luat buletinul de vot, s-au uitat la el și au spus, pur și simplu: “ Nu am pe cine să aleg. Nu mă duc la vot “.

Și acum… ?

Acum au cu cine să voteze. De fapt, de asta a apărut și USR, iar noi, cei care suntem în politică, la USR PLUS, de asta am intrat, pentru că nu aveam cu cine să votăm. Nu am intrat pentru că ne-am dorit niște funcții, am intrat pentru că voiam să susținem schimbarea. Am găsit în această forță politică, în acest partid reformator, oamenii care, cu adevărat, pot schimba lucrurile. Și am văzut schimbările astea în ceea ce au făcut colegii noștri în București, în Parlament ș.a.m.d., iar acum o vom demonstra și pe plan local. Acum, cetățenii au cu cine să voteze, dar nu numai atât, au și echipele de oameni bine pregătiți, au și proiect și finanțare. Adică, nu mergem în fața oamenilor să le spunem: “Eu candidez, votează-mă, că sunt frumos sau că vorbesc bine“. Vreau să înțeleagă vâlcenii și cei în fața cărora vom merge, că venim cu proiecte, cu idei, cu finanțare și cu absolut tot ce e nevoie pentru a schimba Vâlcea. Asta este foarte important, a deschide orașul, a atrage investiții, fonduri europene, care duc la creșterea nivelului de trai. Sunt niște puncte prioritare pentru noi, pentru Alianța USR PLUS.

Să vă contrazic puțin și să vă spun că, totuși, Râmnicu Vâlcea este un oraș cu nivel ridicat al veniturilor, Dumnezeu știe de unde…

Statisticile ne arată ca fiind ultimul județ din Oltenia, ca salariu mediu și unul dintre cele mai mici salarii de la nivelul României.

Sigur, dar și dumneavoastră ieșiți în oraș și vedeți că, pe o singură stradă, de la un capăt la altul, pe o singură parte, mașini de peste cinci milioane de euro. Deci, e paradoxal, nu sunt bani, statisticile ne-au spus, combinatul nu mai există și Râmnicu Vâlcea este un oraș bogat.

E de fațadă, pentru că sunt mulți locuitori care trăiesc la limita sărăciei, chiar în Rm.Vâlcea….

De unde sunt banii, totuși ?

Am întâlnit foarte multe cazuri, noi facem acte de caritate, donații, avem activități civice. Așa este, mergem pe stradă și vedem 10-20 mașini costisitoare, baruri, tot timpul pline.

Cazinouri, jocuri de noroc. Adică, la fiecare 500 de metri sunt două farmacii și trei cazinouri.

Așa este, dar la nivel de statistică, când nivelul de sărăcie crește, o să vedeți în oraș mai multe astfel de afaceri. Sunt intreconectate între ele, omul își dorește să câștige pe termen scurt…

Psihologia este a omului sărac, care vrea să câștige milionul…

Orașele care au case de pariuri sau de jocuri de noroc sunt și cele care au un nivel de trai scăzut sau salarii scăzute. În ceea ce ne propunem, noi ne bazăm și pe statistici.

Și dumneavoastră aveți dreptate și eu am dreptate, sunt multe alte lucuri de spus, eu cred că la Vâlcea există o lume interlopă, care merită studiată cu mare atenție. Și zic să o părăsim, să o lăsăm acolo, că, oricum, lumea interlopă nu contează…

Asta nu este treaba noastră, e treaba autorităților, noi vrem să le arătăm vâlcenilor, râmnicenilor, că pot opta pentru ceva care, cu adevărat, le poate schimba viața, le poate schimba nivelul de trai, dar și concepția în ceea ce privește politicianul.

Și, cum ziceam, va trebui să scoateți la vot alte 20.000 plus un votant, care să îi bată pe cei ai domnului Gutău. Pentru că el se bazează pe aceeași armată de votanți, pe care și-a construit-o în timp, care nu e nici mai mare, nici mai mică de 20.000, pe acolo..Și de unde aveți dumneavoastră încă 20.000?

Asta vă spuneam, sunt 17.000 de oameni care l-au votat în 2016, mai puțin de 17% din populația orașului Râmnicu Vâlcea. Restul populației nu a vrut să meargă la vot pentru că, pur și simplu, nu avea cu cine să voteze. Noi le oferim. Acum. celor 85.000 locuitori ai orașului, care nu au ales Gutău, o variantă credibilă, care poate să fie votată.

Dumnevoastră, înșivă, candidați?

Da. Eu candidez pentru Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Adică, sunteți contracandidatul lui Mircia Gutău ?

Da.

Vedeți acolo, în față, unde scrie  “Silviu Popescu, candidat la alegerile… ?“. Important este să subliniez că am avut această naivitate, în 2008, să mă bat pentru Primăria Râmnicului, de unul singur, din partea Partidului Verde și sloganul meu era “Voi scoate mâinile lord in buzunarele dumneavoastră!“. Din păcate, buzunarele noastre au rămas la locul lor și mâinile lor sunt tot în buzunarele noastre. Nu cumva mergeți pe drumul meu?

Nu, nu merg pe drumul dumneavoastră. Nu candidez din naivitate, ci candidez pentru că este nevoie de o schimbare. Eu sunt unul dintre cei care au fost plecați în Diaspora, m-am întors în țară și îmi doresc să trăiesc în Râmnicu Vâlcea, în orașul pe care îl iubesc. M-am născut și am crescut aici, vreau ca fetițele mele să rămână în Râmnicu Vâlcea, să nu plece mai departe și vreau să fie mulți vâlceni care își doresc să să aibă unde să se întoarcă. Nu într-un oraș condus de un primar cu probleme de imagine, de infracționalitate, ci vreau să fim un un oraș occidental, modern, cu o calitate a vieții ridicată, în care oamenii să își dorească să se întoarcă. Un oraș care să fie un magnet, pentru locuitori, pentru investiții, iar primul pas pe care trebuie să îl facem în direcția asta este să schimbăm rolul cel mai mare din puterea decizională cea mai importantă.

Ca să fiu avocatul diavolului puțin, vă reamintesc că domnul Gutău a fost “spălat”de către instanțe și spune că o instanță europeană l-a considerat nevinovat !

Instanțele europene nu analizează pe fond, pur și simplu CEDO a spus că i-au fost încălcate niște drepturi în timpul judecății, nu a spus nicăieri că e vinovat sau nevinovat. Asta nu e treaba CEDO. Știu că a profitat de acest lucru și a încercat o spălare a imaginii, de la nivel național, la nivel local, prin toate mediile posibile, dar oamenii știu foarte bine care e situația.

Dar nu numai atât, a cerut României despăgubiri de nouă milioane de euro.

Vedem ce se va întâmpla. Și știu lucrul ăsta, pentru că eu am discutat cu oameni pe stradă, sunt 17.000 de oameni, care au votat pentru “Fără penali în funcții publice“. Și de fiecare dată când oamenii ne spuneau “Vreau să scăpăm de principalul om care este vizat de această inițiativă, pe plan local“.

Fără nicio legătură cu domnul Gutău, nu s-ar putea întâmpla o minune ca această inițiativă să fie votată până la alegeri ?

Totul depinde de actuala majoritate din Parlament…

Adică de PSD…

Nu neapărat, că și PNL și-ar dori să pună pe ordinea de zi inițiativa asta.

Dar PSD e capabil să voteze o astfel de inițiativă ? Că doar nu putem să credem că tot PSD-ul e compus din infractori. Care se tem că își vor pierde posturile, în felul asta.

Eu vă spun ceea ce se întâmplă în Parlament, știind de la colegii mei, inițiativele USR nu sunt votate, pur și simplu sunt date la o parte. Sunt inițiative USR și atât, nu contează cât de bune sunt. Norocul nostru este că unele legi sau amendamente trec prin comisii, iar cei puși să analizeze nu sunt pregatiți. Așa au trecut multe legi de-ale noastre, dar ei așa sunt făcuți…nu pot trece nimic dacă vine de la USR.

Puteți să faceți cadou PNL-iștilor, să treacă ei, ca îi avantajează….

Nu avem nicio problemă, am spus-o întotdeauna, oricine poate să preia inițiativele bune, atâta timp cât se implementează.

Nu insist degeaba. Pe surse, a venit la noi zvonul că această inițiativă va fi “clue-ul“ precampaniei din toamnă. Chiar se va vota, de data asta un grup transpartinic, cu USR, cu PSD, cu PNL, cu UDMR – chiar își dorește lucrul ăsta și încearcă să impună, prin forță – așa spun informațiile noastre. Și, atunci, lucurile se vor schimba…

Ar fi ideal, dar nu cunoaștem situația reală din parlament, la fiecare ședință, colegii mei încearcă să pună pe ordinea de zi proiectele foarte importante pentru noi, legate de digitalizare, de “Fără Penali în Funcții Publice“, de pensii speciale – la fel, s-au bătut foarte mult – dar să vedem…S-a ajuns până la urmă undeva, chiar dacă a fost îmbrăcată populist…Și doar acum, nu când o ceream noi, în 2017.

Domnul Becali a făcut și dânsul ceva bun, a fost unul dintre inițiatorii acestei legi. Sau nu?

Legea noastră, a pensiilor speciale, a fost depusă în parlament. După care, a fost preluată de cei de la PNL și a fost contopită cu o altă lege a lor și a mers mai departe, ca o lege comună. Și așa a fost votată. Numai că legea aia, noi am spus de la început, este neconstituțională, a fost doar un joc de imagine al celor din parlament, ca să arate că își fac treaba.

Domnule Gheorghiu, de fapt, ce e USR, cum a apărut ? Apoi, o să vă întreb și despre raporturile în alianța cu PLUS…Cine v-a parașutat în lumea politică românească ? V-a făcut domnul Coldea, cum se zice sau sunteți supapa pe care respiră națiunea română?

V-am spus mai devreme de ce a apărut. A apărut pentru că oamenii nu aveau cu cine să voteze și, în special, la București. Au apărut Nicușor Dan, USB, USR și s-a extins la nivel național. Noi, toți cei din țară, care am rezonat cu dorința asta de schimbare, am mers către USR, către partidul care ne-a oferit încrederea, prin anumite principii, prin ideea de a aduce oameni noi în politică, prin ideea de a aduce proiecte și nu interese..

Și de sincronizare cu Europa, cu valori europene…

Așa este, mergând mai departe, către valorile europene, am rezonat și foarte mulți oameni au venit în direcția asta. Și ne-am extins la nivel național și, uitați că acum candidăm, la nivel local, cu o altfel de politică. Asta este ceea ce am adus noi. O altfel de politică în clasa românească de până acum. Și partidele celelalte înțeleg că este o schimbare care vine peste ei, dar și cetățenii, oamenii de rând, observă că au nevoie de această schimbare, o pot regăsi în USR și, acum, în Alianța USR PLUS.

De aia zic ca e o supapă, prin care respiră cetățenii României, sub presiunea partidelor tradiționale pe care le știți, toate compromise, de la primul până la ultimul.

Asta spunem și noi, există o clasă politică veche și există o variantă, în momentul de față, care este ceva nou, cu totul.

Sunteți neomarxiști, așa cum se zice ?

Sunt multe lucuri care se scriu despre noi, de la neomarxiști, până la…era un ziar local care scria că reprezentăm interesele străinilor în România, în județul Vâlcea. Sunt aberații jurnalistice.

Nu văd nimic rău, ar fi chiar bine. Dacă străinii ar fi bine intenționați, potenți financiar și ar construi fabrici, care ar da locuri de muncă, ar fi chiar de dorit.

Noi am insistat foarte mult pe atragerea de investiții, asta o spunem din 2016-2017, de când am apărut în politica vâlceană. Am spus că modul în care se pot dezvolta Râmnicu Vâlcea și județul Vâlcea este prin atragerea de investiții. Vorbind tot timpul despre atragerea de investitori, așa a ajuns mai departe ideea că am reprezenta…

S-a deformat, practic, buna intenție a dumneavoastră. Dar, lăsați, că presa vâlceană e liberă să spună ce vrea, important este cine publică…

Este un tăvălug de fake news, de la ideea asta de a fi reprezentantul intereselor străine, până la cele care nu au nicio relevanță, scriau câțiva colegi că eu l-am numit pe Gogârnoiu..

Și l-ați numit ?

N-am nicio treabă cu…

Dar vă cunoașteți personal cu domnul Gogârnoiu?

Nu, eu sunt un om nou în politică..

Vorbiți-ne despre dumneavoastră! De fapt, nu ne vorbiți nouă, vorbiți oamenilor…

Sunt un tânăr vâlcean, un om simplu, m-am născut și am trăit în Râmnicu Vâlcea, am început să învăț în Râmnicu Vâlcea..

Pe ce străzi v-ați jucat ?

Am locuit în Nord, pe Matei Basarab, pe lângă fântână, am făcut școala primară la Stoilești..

Știți că va întreba domnul Gutătu. Dacă faceti greșeala să intrați într-un clinci cu Mircia Gutău pe străzile municipiului, ați pierdut alegerile. Deci, refuzați orice clinci. Că el asta a făcut, a învățat bine străzile și pe ceilați cu care se întâlnește îi umilește, arătându-le că nu știu cu cine se învecinează Matei Basarab. Dacă nu știți Aleea Sacerdoțeanu, de pildă, sunteți mâncat, intrați în malaxor.

Asta e important din punctul lui de vedere, din punctul de vedere al vâlcenilor, cred că sunt alte lucruri mai importante.

Ce sunteți dumneavoastră ?

Sunt un tânăr care își dorește schimbarea..

Câți ani aveți ?

35 de ani împlinesc anul acesta.

Credeți că veți fi un primar bun, la 35 de ani ?

Da.

Pe ce vă bazați ?

Sunt primari peste tot, prin Europa, care au venit cu genul ăsta de idei…și prim miniștrii.

Dar pe ce vă bazați dumneavoastră? Să simulăm, ați cștigat alegerile, ceea ce eu vă doresc. Și suntem în prima zi de mandat. Ce faceți ?

Eu nu vin ca un om providențial care salvează Râmnicu Vâlcea de unul singur. Ăsta e primul lucru pe care noi îl recunoaștem, nu le știm pe toate. Noi venim cu echipe de oameni bine pregătiți și un liant, de la la nivel local, la nivel național și până în Parlamentul European.

Deci, infrastructura partidului…

Infrastructura partidului, una de know how și de informații.

Vă-avertizez că în prima zi de mandat nu mai sunteți om de partid, ci sunteți slujbașul comunității care v-a ales.

Primul lucru care trebuie făcut este auditul întregii primării.

Pe câți ani înapoi?

Cât de mulți este posibil.

Eu cred că până în 1990 ar trebui făcut.

Vrem să facem un audit extern, cu o firmă specializată, să știm care sunt nevoile, care este situația în primărie, începând cu partea de resurse umane.

În Consiliul Local vor fi membrii PER și PNL și nu vor să vă finanțeze auditul. Ce ziceți de asta ?

Odată ce sunt primar al Râmnicului, am și eu o majoritate pe care mă pot baza.

Estimați că veți lua atâțea voturi, astfel încât să aveți majoritate în Consiliul Local ?

Venim în fața vâlcenilor nu doar cu idei, ci și cu proiecte bine definite, nu neapărat pe un termen scurt, de exemplu, pentru două mandate. Vreau să candidez pentru două mandate la Primăria Râmnicu Vâlcea și să schimbăm în bine fața orașului, pentru următorii opt ani. Punctual, noi venim cu niște priorități. Pentru noi, prioritățile sunt atragerea de investiții, fonduri europene, educație, conectivitate, calitatea vieții, expertiză în administrația publică..

Universitate, centre de excelență, cum am văzut că începeți să vă ocupați…

Academia de Inovare, printr-un parteneriat public-privat. Noi nu venim neapărat să spunem că astea sunt ideile noastre, avem oameni cu care vom colabora pentru implementarea lor. Acesta este elementul de noutate pentru vâlceni, nu ne ducem în fața lor să spunem : Eu sunt cel mai deștept, eu sunt atotștiutor, eu sunt singurul care știe. Noi suntem manageri, profesioniști în domeniul fiecăruia, care vin și pun la dispoziție echipe de oameni bine pregătiți.

Este foarte frumos ce ziceți, e corect ce spuneți, numai că vine contracandidatul dumneavoastră și spune : ”Dar îl lăsați pe Gogârnoiu acolo? “.

Nu. Așa cum este Râmnicul în momentul actual, nu are nevoie de un City Manager. Adică, atribuțiile de acum pot fi preluate de viceprimar. Dar, noi venim cu o alta idee, a zonei metropolitane Râmnicu Vâlcea. În momentul respectiv, da, avem nevoie de un City Manager, la nivelul zonei metropolitane.

Ideea este promovată de PNL…

Acesta este un lucru pe care îl vom spune de fiecare dată, atâta timp cât ideea este bună și în interesul cetățenilor, nu contează că vine din partea altui partid, va fi votată de noi. Cum, de fapt, s-a întâmplt și în parlament, cum, de fapt, s-a întâmplat, la București, cu consilierii noștri. Ideea bună este votată !

Deci, se face o economie de 24.000 lei pe lună.

Da, cel mai mare salariu de City Manager, din România, e la Râmnicu Vâlcea.

În condițiile în care statisticile arată…

Avem cel mai mic salariu din Oltenia și cel mai mare salariu de lux, adică nu putem să venim în fața cetățenilor, precum fac cei din administrația actuală – merg și spun oamenilor: “Da, vrem să vă ajutăm, noi având salarii de lux.. “, iar cei de acolo nu au cu ce să își întrețină familia. O ipocrizie mult prea mare…

Sau un paradox al capitalismului ăsta de cumetrie, care e în România de 30 de ani și care trebuie odată spart și mă mir că patrioții, câți au mai rămas în țara asta, nu au reușit să îl elimine..Capitalism de cumetrie, pe de-o parte sau, ca în Rusia lui Putin, capitalism din ăla..propriu, tipic rusesc…

Noi venim cu o altenativă, asta o voi spune de căte ori va fi nevoie și o vom demonstra, noi suntem cetățeni simpli și vrem să dăm voce cetățenilor, mai departe, în toate administrațiile publice.

Primar veți fi dumneavoatră. Aveți definitivată lista de consilieri ?

Da, am și negociat cu cei din Alianță, de la PLUS.

Vorbiți-ne și despre alianța cu PLUS…

Este o alianță firească. Și USR și PLUS sunt partide cu aceleași principii, aceleași idei, același gen de membri, oameni noi în politică, care își doresc schimbare. Era ceva normal să mergem către o alianță.

Vă va da asta o putere dublă sau triplă ?

Nu neapărat putere dublă, triplă, dar există în societate dorința oamenilor de a avea un pol puternic – o alianță sau un for, care să îi reprezinte. Asta suntem noi, Alianța USR PLUS. Și vom merge chiar către fuziune, adică vom fi un singur partid.

Eu am zis mai devreme că iubesc fagocitatea, pentru cei din Alianță – PLUS, cu ghilimelele de rigoare…Deci veți forma un pol puternic, de centru-dreapta..

Centru-dreapta este doctrina pe care USR și-a votat-o prin referendum intern. Acesta este un lucru foarte important pe care USR îl face, ca partid, deciziile importante se iau prin consultarea membrilor. Exact așa cum noi ne consultăm cu membrii, în cadrul partidului, pentru decizii importante, așa vrem să facem și în administrația publică.

Deci, nu sunteți marxiști…

Nu are nicio legătură, v-am spus mai devreme, sunt fake news…

Și cum îi identificați pe trădătorii din partidele dumneavoastră ? Înțeleg că și la Vâlcea ați avut mișcări de trupe de genul ăsta…și la nivel central…Cum procedați ? Ce detector aveți ?

Ies singuri în evidență. Cei care vin cu interese sau după funcții sunt cei care ies în evidență și cei care, datorită mecanismelor noastre interne, sunt îndepărtați sau pleacă singuri în altă zonă unde pot să acapareze funcțiile, pe care și le doresc.

Aceștia toți fiind niște ariviști, de fapt, niște vânători de sinecuri…

Există și a existat întotdeauna genul ăsta de oameni. Noi încercăm, pe cât posibil, să aducem în fața votanților, oameni cinstiți. Și cănd vor vedea în fața lor listele cu oamenii pe care îi punem în fața lor, cu siguranță vor înțelege.

Știți că aveți o șansă mare, dumneavoastră înșivă ? Vă numiți Gheorghiu..Bine, nu vă numiți Gheorghiu-Dej. Dar Gheorghiu-Dej a fost creditat de majoritatea poporului român ca fiind altceva decât politica din România – naționalism care, la momentul acela, se războia cu Uniunea Sovietică și care a rămas luminos, în istoria acestui popor…

Am văzut oameni care au mers către ideea asta de a mă asocia cu…

Dar nu e nimic întâmplător, s-ar putea ca numele dumneavoastră să vă ajute..De unde e familia dumneavoastră ?

E un nume specific românesc. Familia mea este de la țară, din Stoilești.

Toți suntem de la țară, cine nu e de la țară. Nu există…

Eu mă mândresc cu asta. Am stat în străinătate, am lucrat în comerț exterior, am vizitat lumea, de la Amsterdam, în Taiwan, Taipei, de la nord la sud, dar un singur loc l-am numit “acasă “- aici, la Vâlcea. Nu există alt loc în care eu să fi simțit sentimentul de “acasă“, oriunde aș fi fost în lume.

Confirm, vă susțin, așa e. Pentru mine, “acasă “, în cele trei faze de emigrare ale mele, a fost la Vâlcea.

Iar când am ajuns acasă, am vâzut că nu pot să stau deoparte, nu pot să mă complac și să văd ceea ce se întâmplă în politică, în administrație, de la bordură, de la asfalt, de la stradă, absolut orice ține de politică.

Deci nu sunteți naiv, cum eram eu, în 2008 ?

N-aș spune că sunt naiv, dar pot spune că ceea ce dorim noi să facem, clădim pe termen lung. Nu am gândit niciodată că de pe o lună pe alta putem să schimbăm lucrurile, dar putem să creăm un bulgăre care se va rostogoli și va aduce schimbarea în România, în clasa politică, exact așa cum o vor cetățenii. Aceștia sunt cei din Alianța USR PLUS – reprezintă cetățenii revoltați de ce se întâmplă în politică, le sunt furate bugetele, există interese și altele…

Care nu au voce, nu se aud nicăieri..

Exact asta am spus noi, vom da voce cetățenilor și vom păstra legătura cu ei, astfel încât, atunci când vor fi în funcțiile publice, să facem ceea ce își doresc.

Văd că sunteți destul de sigur pe dumneavoastră. În spatele dumneavoatsră stă o femeie puternică ?

Întotdeauna în spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică…

Nu vreți să ne vorbiți despre doamna Gheorghiu ? E cu dumneavoastră, în USR ? Dincolo de alianța maritală, vă susține ideile ?

Da, este una dintre personale care lucrează în spatele echipei, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut, iar noi suntem voluntari.Chiar și la sediu, nu avem angajați, noi facem totul – organizare, contabilitate – totul este făcut de noi. De aceea, ne implicăm fiecare pe cât putem. De aceea, avem și apropiați care sunt alături de noi, fie că sunt membri, fie că sunt simpatizanți, ne ajută și știm că ne putem baza pe ei, pentru că sunt toți voluntari.

Deci, nu o veți numi pe doamna primar Gheorghiu într-o funcție administrativă ?

Niciodată! Lucrul ăsta nu se va întâmpla, lucrul ăsta nu ni-l dorim și veți vedea schimbarea în administrația publică. Vă dau exemplu – ce se întâmplă în momentul de față, la nivel național : în funcțiile din Parlamentul României, care sunt atribuite către partide, USR nu și-a numit membrii de partid, ci s-au făcut concursuri pe bază de proiecte, pe bază de CV, s-au numit acolo oamenii care sunt competenți. Asta vrem și noi să facem pe plan local, nu vrem să ne numim membrii de partid în anumite funcții, vrem să avem cei mai buni oameni, profesioniști, în funcțiile respective. Nu vom merge în direcția pe care o cunoaștem de atâta timp, vine alt partid, îi dă la o parte pe cei de la partidul dinainte și își numește alți oameni.

Vă va fi destul de greu, pentru că acolo sunt funcționari publici, pe care îi veți muta greu în altă parte sau să îi eliminați.

Nu putem spune că de mâine totul se schimbă..

Șefii da, ăia puteți schimba de mâine, dar baza piramidei domnului Gutău vă va fi foarte greu să o schimbați.

Nu este nimic imposibil, noi avem voința asta extraordinară, pe care vrem să o punem în practică. Vrem să schimbîm lucrurile și o vom face. Suntem convinși că nu se poate peste noapte, dar se va întâmpla!

Sunt convins că așa veți face, adică tinerețea e argumentul suprem, care îmi dă și mie încredere că dacă dă Dumnezeu să ajungeți acolo, chiar veți produce schimbarea asta, nu am nicio îndoială.

Asta vrem și asta se va întâmpla !

Vă va trage înainte tinerețea, vă vor trage înainte ambițiile de a demonstra și multe, multe altele…

Foarte mulți dintre noi am trăit și partea asta occidentală, am văzut că în foarte multe țări se poate altfel. La noi de ce nu se poate altfel ?

Dumneavoastră știți la fel de bine, nu vom face acum analiza…pentru că țara, însăși, este confiscată ! A fost confiscată de gruparea care a produs Revoluția, imediat după aceea, iar acum suntem în faza “România bolșevică 2.0, în care copiii și urmașii lui Iliescu și ai clicii lui, nu o mai lasă din mână. Devenind foarte bogați, lucrează cu armele miliardarilor și încurcă pe toată lumea. Și mie îmi vine să râd că… atunci când se dau jos din Bentley, calcă în același rahat. În București, oriunde ar fi…în țară…

Așa este !

Și trăiesc în aceeași mizerie morală ca noi toți. Practic, sunt condamnați ca și noi…

Și oamenii văd lucrurile astea. Discutând direct cu ei, am văzut că au realizat care este nivelul, au văzut că sunt căpușați, că sunt duși către faliment. Există un million de interese care le decid viitorul, fără ca ei să poată avea ceva de spus. Inițiativele civice “Fără penali în funcții publice” și “Oameni noi în politică” au fost făcute în stradă, alături de oameni. Ei își doresc schimbarea, sunt sătui de modul ăsta de a fi tratați de absolut toată lumea și de a fi conduși de penali, de incompetenți, de cumetrii.

Sau de oligarhi…Știți, că suntem într-o oligarhie. Vâlcea este condusă de oligarhi. În orice moment vă pot face această demonstrație, că toată lume știe oligarhia din Vâlcea și din cine e compusă. La fel și la București. Suntem, practic, în Rusia, nu în Uniunea Europeană.

Noi suntem în Uniunea Europeană dar, în continuare, avem oameni care încearcă să ne țină la un anumit nivel. Problema celor care se agață de sistemul ăsta e că românii, râmnicenii, vâlcenii, au tot mai mult acces la informații. Știu cum se trăiește, știu că există alte posibilități, știu că și ei pot fi într-o altfel de societate, că există un nivel de trai diferit, în altă parte, față de ce au ei. Și nu mai vor să suporte genul ăsta de oameni.

Și nu vă temeți că ei, disperați fiind, vor înceta lupta și se vor complace în “Lasă, dom’le, că merge și așa? Ce dacă a făcut ?“

Revolta oamenilor există în societate, ei vor schimbarea asta și o veți vedea la aceste alegeri. Ați văzut-o la europarlamentare, când a existat revolta oamenilor. Aceeași revoltă încă mocnește în societate, adică sunt oameni care nu mai vor să fie reprezentați de așa ceva și nu se vor mai complace. Poate din cei 60% de care vorbeam, că nu au votat, la Râmnicu Vâlcea, nu toți vor realiza lucrul acesta, dar, o parte, cu siguranță, acum vor merge să voteze.

Să știți un secret, aproape “de stat“. În ultimii cinci ani, eu am lucrat în cadrul Ambasadei României, de la Paris și am participat ca membru în comisii sau ca șef de comisii la alegeri, din 2014 până acum. La referendumul pentru familie am fost chiar șef peste secția centrală a ambasadei. Și…eu știu cum s-a votat, știu ce scoruri au luat PNL, PSD, știu că au venit autobuze, pentru cele 40 de voturi, pe care le-a avut PSD-ul, la Brest, la Toulouse nu a existat PSD, a fost ceva…sub 10 voturi. PNL-17 voturi, deci USR a fost peste tot. Despre referendumul pentru familie nu are rost să discutăm, că s-a văzut foarte bine. Tendința este de ieșire din groapa de potențial în care suntem. Sunteți într-o zodie bună.

Trendul este în direcția aceasta, exact cei despre care spuneam, că au acces la informație, au trăit într-o societate cu un alt nivel de trai, o altă calitate a vieții și își doresc ca și la ei acasă să fie tratați la fel. Să nu mai fie nevoiți să meargă la ghișee, să se aplece, să fie subordonați administrației publice, Vor să fie tratați cu respect…

Subordonați e un cuvânt blând. Umiliți era cuvântul corect.

Eu sunt foarte blând. Dar umilința asta o văd peste tot..

Dar asta își lasă amprenta asupra structurii noastre genetice, vom fi un popor de oameni obidiți, umiliți de către aleșii noștri. Păi, până când ?

Nu vom mai fi. Ați trăit chiar dumneavoastră acolo, în timpul alegerilor, nevoia, dorința oamenilor de a fi altfel..

Și în ultimii 20 de ani am scris de m-a durut mâna, pentru această schimbare..

Da, dar de fiecare dată, această schimbare a fost între un rău mare și un rău și mai mare, că nu putem să spunem răul mai mic. Pentru că asta a fost întotdeauna. Am stat să analizăm care ne-ar face mai puțin rău dintre ele. Acum avem varianta de a zice cine ce face bine, adică analizăm în funcție de cei care, cu adevărat, pot ajuta societatea. Aceasta este politica altfel, pe care noi o propunem. Adică, noi nu facem o politică în care să spunem “Doar ăla de de vină ! », criticăm, dar venim și cu propunerile noastre.

Frații de la Alianța…PLUS vă ajută ? Am înțeles, unirea face puterea, oamenii vor pol politic puternic, dar, dumneavoastră vă înțelegeți bine cu cei de la Vâlcea ?

Da. Suntem printre primele zece județe care au semnat protocolalele pentru Alianță. Există o colaborare bună, a fost la europarlamentare, a fost la prezidențiale, va exista la alegerile viitoare, vom fi un partid…unic.

Asta, cu partidul unic, trebuie reformulată, să zicem…singular. Știu când a venit domnul Cioloș la ambasadă, însoțit de distinsa lui soție, iar domnul ambasador mi-a dat-o mie în grijă. Ea e mai româncă decât domnul Cioloș.

Asta spune și domnul Cioloș, întotdeauna…

Încerca să mă convingă pe mine, vorbea ca un naționalist român, vorbea cu o credință așa de mare despre cultura populară românească…Eu nu am întâlnit nici un român, pe care să îl audiez, vorbind cu atâta ardoare despre cât e de valoroasă cultura populară românească și ce valori are limba română. Soția domnului Cioloș, franțuzoaică, nepoată de fost ministru de externe francez. Și dacă nu o să ajungeți primar, veți candida la deputăție, senatorie…

Eu am intrat în politică, nu pentru funcții, am dorit să sprijin oameni să meargă mai departe. În felul acesta, am ajuns până la urmă să și candidez, pentru că sunt puțini cei care își asumă rolul ăsta, public.

Tocmai v-am săpat o mică capcană. Deci, deputăție…senatorie…sau primărie ?

Eu doresc primărie și îmi doresc să ajut vâlcenii, din orice poziție aș fi. Dar, în momentul acesta eu vorbesc de Râmnicu Vâlcea, pentru că îmi doresc să rămân aici. M-am întors din Marea Britanie, în Râmnicu Vâlcea. Nu vreau să plec din Râmnicu Vâlcea, nici la București.

Și…la deputăție, senatorie, există oameni buni la dumneavoastră, la Alianță?

Există oameni care își doresc și ar face față foarte bine.

Le mai lăsați și lor un ciolan mic ?

Nu există ideea de ciolan, există ideea de oameni competenți, care să meargă în funcțiile respective.

Exact. Cum îi veți alege ? Tot prin concurs, cum ziceți că veți face cu funcționarii publici ? Asta e o întrebare care mi-a fost sugerată de membrii Alianței USR PLUS, pentru ca ei să știe dacă au vreo șansă în competiția internă.

Noi avem un mecanism intern, prin care stabilim candidații. Și acum sunt reprezentați pe plan local, pentru alegerile acestea. Mai departe, există aceleași mecanisme, pe care noi le vom pune în practică. Fiecare își depune o candidatură, există un concurs de proiecte, iar cel care va merge mai departe, e cel care va primi votul colegilor, se face totul absolut democratic. Este un concurs, există alegeri interne, democratice și cel mai bun va merge mai departe.

În încheierea interviului, vă rog să proouneți o temă, la care eu nu m-am gândit și nu v-am provocat. Sunteți liber să propuneți orice temă..

O temă foarte importantă este sănătatea, pentru că ne și privește, în acest moment, trecem și printr-o pandemie. În continuare, nu suntem feriți, nu am fost sub nicio formă pregătiți pentru așa ceva.

Dar nici nu am avut cazuri multe la Vâlcea…Știți de ce nu am avut ? Că se zice în popor…Noi, cei care ne-am născut lângă combinatul chimic, am tras “pe nas“ tone de clor, un Covid ca ăsta, nu ne face, pe noi, vâlcenii…

Nu am avut nici cazuri multe, dar și dacă am fi avut, cu siguranță, nu am fi fost pregătiți. Covidul poate să afecteze pe absolut oricine, nu este ceva imaginar, este un virus real și există foarte multe cazuri la nivel mondial. Ceea ce îmi doresc eu și asta vom propune este înființarea unor centre de permanență, la nivelul orașului, dar și al județului.

Ați fost bolnav, în ultimii zece ani, la Vâlcea ?

Eu, personal, nu, dar am avut de-a face cu spitalul. Cunosc foarte bine condițiile din spitalele vâlcene.

Știți ce se zice, dacă ești un medic prost, singura ta șansă e să vii la Vâlcea.

Imaginea orașului e negativă și aici, din punct de vedere al sănătății.

Dar unde e pozitivă ? Că în afară de mașini, eu nu văd nimic..

Turism, cultură, oameni de calitate..

Unde ? Care turism ?

Cel care ne-a mai rămas, balnear. Există variante de creștere.

Noi avem stațiuni balneoclimaterice în jurul orașului, în care ne putem recrea. În realitate e jale, oriunde v-ați duce, la Călimănești, la Băile Govora, cu excepția Hotelului Palace.

Și pentru ele avem un proiect.

Da, zona aceea metropolitană…

Da, iar un punct de dezvoltare să fie turismul zonei metropolitane, axat pe partea balneară, plus serviciile conexe, legate de turism. Aici, putem beneficia de sprijinul european, de fonduri europene.

Și fiecare patron, din fiecare pensiune, ar putea beneficia. Și orașele și administrațiile, UAT-urile..

Exact asta vrem noi să propunem, un centru foarte bine pus la punct, de atragere a fondurilor europene, echipe care au sprijin, de la nivelul Parlamentului European, până la nivel local, astfel încât să existe și un flux financiar, să vină către România și aceste fonduri europene, ce nu au fost atrase până acum. Stăm foarte, foarte prost la atragerea de fonduri europene, în special pe zona noastră.

Plecasem de la sănătate și am divagat. Deci, să nu vă îmbolnăviți la Vâlcea și să nu faceți infarct la Vâlcea, pentru că vă garantez că muriți, până să ajungeți la spital. În orașul în care nu are nicio șansă în cazul unui atac vasculare cerebral, al unui atac de inimă, cetățeanul este cel mai expus, Cetățeanul ăsta, care votează ca spitalele să fie mizerabile, ca la Vâlcea să fie cei mai proști doctori, cu ghilimelele de rigoare, pentru că îi anatemizăm toți, iar unii dintre ei sunt excepționali, dar se pierd în magma generală. Șansa de a trăi, în cazul unui atac de genul ăsta, la Vâlcea e minimă.

Da, am semnalizat și noi problemele acestea, de când am apărut în politică, printre multe alte nereguli. Sistemul de sănpatte este una dintre problemele noastre.

Și cei care își cumpără mașini de zeci de mii, sute de mii de euro, nu își dau seama că pot muri în mașina lor, pentru că nu va veni Salvarea în timp util. Și când îi vor pune la Urgență, pe masă, vor muri acolo, pentru că personalul nu va ști pe cine să servească mai întâi, pe cel care a venit cu Salvarea, sau pe cel care a dat șpagă.

Este tot o problemă a sistemului, pe care o cunoaștem, avem oameni care au documentat foarte bine, cu siguranță vom găsi soluții și acolo. Avem oameni competenți, bine pregătiți în domeniu, care vor veni cu soluții să rezolve situația asta, vor avea puterea decizională și vor schimba lucrurile.

Trebuie să încheiem interviul ăsta cu gînduri bune, vă las ultimul cuvânt. Mă bucur că ați venit la noi, sper că veți reveni, cred că aveți lucruri de spus și dacă am convins un singur om cu acest interviu, eu mă daclar foarte mulțumit.

Cu mare plăcere, da, voi reveni. Ați convins și veți convinge, cu siguranță, mai mulți oameni să facă schimbarea și o știu foarte bine, pentru că vin din rândul lor. Eu, colegii mei, simpatizanții și voluntarii cu care noi vom munci în perioda următoare – exact asta ne dorim – un trai mai bun, o viață mai bună, o schimbare și să nu mai fie umiliți, pe plan local. Noi le oferim alternativa bună, nu mai este nevoie să voteze rău cel mai mic sau să aleagă dintre două rele mari, au acum posibilitatea să voteze pentru cineva. Pentru un proiect bine definit, pentru niște oameni competenți, pentru un primar cinstit. Asta le oferim vâlcenilor și râmnicenilor!

Un interviu realizat de

Silviu Popescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *