Aronia – cel mai puternic fruct, cu beneficii de ţinut minte

911 0

Aronia s-a dovedit a fi cel mai puternic fruct, cu beneficii de ținut minte. Are proprietăţi antioxidante, este foarte bogat în nutrienţi şi vitamine.

Primele cercetări au fost făcute în 2007, atunci când experţii au comparat peste 276 alimente naturale, pentru a pune în evidenţă proprietăţile lor antioxidante.

Fructul de Aronia nu are un gust familiar pe care îl putem accepta de prima dată, este astringent ca o gutuie, uşor amărui  şi „alertează”  pupilele imediat.

Există trei tipuri de Aronia: roşie, cu gust dulce, neagră, cu gust uscat şi amărui, purpurie, o combinaţie între cele două.

Aronia neagră a fost subiectul cercetărilor legate de conţinutul în antioxidanţi, aşa că haideţi să o descoperim împreună!

Sursă importantă de antioxidanţi

Conţine cel mai mare nivel de antociani şi proantocianidine, comparativ cu alte alimente deja cunoscute.

Pentru a potența efectul benefic  al fructului este bine să alegem o dietă echilibrată, fără excese, diversă şi bogată în nutrienţi, întrucât Aronia, ca element singular într-o dietă dezechilibrată, este departe de a deveni un combatant al cancerului.

Vitamina C nu trebuie să lipsească, alături de grăsimile monosaturate şi acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.

Aliment bogat în fibre

100 grame Aronia uscată înseamnă 16,9 grame fibre.

Aceasta înseamnă protejarea sistemului digestiv, nivel scăzut de colesterol, o bună digestie, riscuri scăzute în legătură cu nivelul zahărului în sânge (din acest motiv este benefică pentru persoanele cu diabet).

Tratează şi previne răceala, protejează împotriva virusurilor şi dezvoltării Staphylococcus sau Escherichia Coli.

Pentru a creşte imunitatea organismului la maxim, optaţi pentru Aronia uscată sau fără adaos de zahăr.

Ce vitamine şi minerale conţine Aronia?

Aronia oferă 35% din doza zilnică de vitamina C, care susţine producerea de colagen, ajută imunitatea şi reduce inflamaţiile.

O altă vitamină conţinută de Aronia este vitamina P  (doza este mai ridicată decât în orice alt fruct, de cinci ori mai mare decât în struguri, de exemplu), care ajută la fixarea vitaminei C în organism.

Fructul de Aronia mai conţine: vitamina E-8% din doza zilnică recomandată, vitamina K-17% din doza zilnică recomandată, vitamina A-7% din DZR, folaţi – 6% din DZR, potasiu 3% din DZR, magneziu -5 % din DZR, fier –8% din DZR, mangan- 32 % din DZR , calciu, zinc-5% din DZR.

Studiile au arătat acţiunea chemo-preventivă împotriva cancerului de colon, precum şi influenţa în dezvoltarea unor tumori specifice.

 De exemplu, pentru un cancer de esofag, rata de dezvoltare a tumorii a fost redusă cu 60%, iar pentru un cancer de colon cu 80%, cu ajutorul extractului de Aronia.

Cum se consumă Aronia?

Din fructele proaspete se obţine suc sau se prepară dulceaţă, sirop sau vin.

În frigider îsi păstrează proprietăţile cel mult o săptămână, în congelator pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă.

Fructele uscate pot fi făcute bucăţi şi se infuzează. Va rezulta un ceai sănătos, plin de antioxidanţi.

Recomandări

Consumul trebuie să fie echilibrat, în cazul fructelor uscate de cel mult 30 de grame pe zi

Pentru a accepta mai uşor gustul amărui astringent, puteţi încerca Aronia alături de alte fructe uscate dulci sau acrişoare, seminţe şi nuci.

 

 Mihaela Iliescu

 

O băutură ce îți poate schimba viața!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *