Jurnalismul constructiv

560 0

În curierul de Bruxelles mi-a mai atras atenția o conferință pe net la care participă directorul general de la ONU Michael Moeller. Astăzi, pe seară, să se trezească și americanii. Este a doua, pe net, prima, fizic, a avut loc în anul 2017 în Danemarca. Vor  mai vorbi  Steven Pinker, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, Ola Rosling, directorul Fundației Gapminder, Roland Schatz, CEO al MediaTenor, Nils Hanson, șeful Unității de Investigații la Televiziunea Suedeză și Mette Bock, ministrul danez al culturii și multe alte VIP-uri. Conferința este generos găzduită de Google, EBU, Universitatea Aarhus și Universitatea Harvard. Pe Skype, o cameră specială. Despre jurnalismul pozitiv, sau constructiv.

Jurnalismul constructiv este un răspuns la creșterea tendinței de tabloidizare, senzaționalism și negativitate a mass-media de astăzi. Este o abordare care urmărește să ofere audienței o imagine corectă și contextualizată a lumii, fără a sublinia agresiv ce este rău și ce merge prost.

Deși o doză oarecare, pentru gust, de negativitate în presă este, fără îndoială, necesară, supraexpunerea cronică negativă constituie o tendință ascunsă a mass-mediei, care are un efect coroziv asupra societăților în care trăim, în primul rând inducerea fricii. Scopul jurnalismului constructiv este de a combate trivializarea și degradarea jurnalismului prin ”noile”  media care adesea sunt mai interesate de distragerea și crearea de controverse, decât de informarea cetățenilor.

Jurnalismul constructiv are un ton calm și echilibrat, fiind mai puțin concentrat pe scandaluri, conflicte și indignare. El raportează  aspectele importante ale societății, le stabilește într-o imagine mai largă și în contextul lor relevant. Jurnalismul constructiv ocupă în mod serios funcția democratică a jurnalismului, bazându-se pe ideea că jurnalismul este un mecanism de feedback care ajută societatea să se auto-corecteze.

DOM’ PROFESOR evz.ro

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *