VIDEO Curierul de Râmnic | Despre cuvânt, despre poezie, despre bucurie

820 0

La Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu”

O întâlnire culturală de excepție și mare emoție, așa cum specifica și Alice Năstase Buciuta, un prilej minunat de a ne reîntâlni în spațiul prietenos al Bibliotecii Județene, la care Curierul de Râmnic a participat cu mare interes.

A avut loc, cu această ocazie, prezentarea celei mai frumoase și cuprinzătoare antologii a poeziei Ninei Cassian apăruta vreodata, “O mie de poeme”, la Editura Tango.  Și acesta este  “un prilej minunat să vorbim despre poezia care ne schimbă viața, conducându-ne pe cărările frumuseții.’’

În prezența doamnelor Alice Năstase Buciuta și a prietenei ei, Dara Codescu, am asistat și  la prezentarea noii apariții,  “Trei proaste”, cel mai îndrăzneț, mai nostim, mai emoționant și mai curajos roman epistolar, cum l-au descris aceste sensibile autoare consacrate. “Este un bun prilej să revenim din cerul poetic cu piciorele pe pămant și  să ne recunoaștem nebuniile făcute din dragoste și pentru dragoste.”

Dara Codescu și Alice Năstase Buciuta au dedicat prima lor carte scrisă împreună memoriei Simonei Catrina (1967- 2017) – fiica Darei, prietena lui Alice -, într-un volum plin de umor, de curaj, de nebunie a mărturisirii: Simona. După cartea Simona, apărută în 2019, scriitoarele revin în tandem pentru a continua un șir palpitant de povești de iubire împărtășite una alteia într-o competiție uluitoare în care pe podiumul virtual va sui cea care va reuși să demonstreze că a făcut cele mai absurde gesturi din dragoste și că, din oarbe, șchioape și strâmbe îndrăgostiri, a păcătuit prin prostie într-un fel inegalabil. În discuție intervine, evident, și Simona Catrina – prin texte inedite și splendide, ce par să fi fost scrise, înainte de timp, anume pentru această ironică prezentare la start. Trei stiluri, trei destine, trei feluri inedite de a vedea lumea și de a măsura tentația căderii în prostie se împletesc într-un volum fascinant, plin de haz și de vibrație a autenticității, pe care nu-l veți putea lăsa din mână. Cât de proaste au fost cele trei proaste atunci când s-au îndrăgostit? Nu cumva se recunosc și alții în căderile lor în păcat?

La fel ca la primul lor volum scris împreună, “Simona”, prefața cărții “Trei proaste” este semnată de scriitoarea și traducătoarea Angelica Lambru, prietenă dragă a Simonei Catrina și a celor două autoare ale volumului de

“Vreți un test de personalitate, vreți să știți cât de îndrăgostite sunteți? Dacă știți cum probează un bărbat nivelul uleiului la mașină, înseamnă că deja nu mai puteți trăi fără el. Eu pot să vă furnizez aceste detalii oricând, m-am uitat la testul uleiului ca la prima clonare umană. A băgat sârmulița-n rezervor, a scos-o cu dramatică încruntare, a șters-o hamletian cu o cârpă special amenajată, apoi a repetat operațiunea până când am simțit că viața mea fără acest bărbat nu mai are sens.”

Simona Catrina

 

Am remarcat intervențiile  domnului director al Bibliotecii Județene Antim Ivireanu, Remus Grigorescu, și a doamnei Mihaela Rădulescu, un rafinat critic literar, care au adus aprecieri deosebite scrierilor și autoarelor acestora.

Corina Enache

Articole asemănătoare

PE CÂND DUMNEZEU….

Postat de - 17 iulie, 2021 0
FacebookTwitterPlimbare cu surprize! Pe când Dumnezeu, într-un moment de frământări interioare, se plimba prin lumea ce El însuşi o crease…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *