Personalitate a României, scriitorul Mihail Sebastian are parte de o dublă promovare vineri, 6 noiembrie, la Londra, atât în cadrul Festivalului literar româno-britanic ROMANIA ROCKS, cât și în seria „Who is Romania” / „Cine este România”, transmite Romanian Global News.
Este vorba despre lansarea online (ora 16.00, ora României) a cărții „Femei” de Mihail Sebastian, în cadrul unei discuții online între traducătorul Philip O‘Ceallaigh și Camelia Crăciun (Universitatea din București, Departamentul de Studii Iudaice), și de prezentarea video (ora 14.00, ziua României) a biografiei autorului în cel de-al cincilea episod realizat de istoricul britanic Tessa Dunlop. Ambele evenimente pot fi accesate pe pagina Facebook a ICR Londra.
Mihail Sebastian, născut Iosif Hechter, cunoscut pentru piesele sale lirice și ironice, pentru romanele psihologice, pentru eseurile, recenziile și articolele de o înaltă calitate publicistică, reuşise să supravieţuiască măsurilor antisemite și războiului, însă un accident rutier, într-o zi obișnuită de mai, i-a fost fatal.
Mai puţin de patru decenii din viața scriitorului „care a înțeles emoția”, ale cărui cărți sunt traduse peste tot în lume și care, postum, câștigă încă premii, vor fi prezentate de dr Tessa Dunlop într-o scurtă incursiune în istoria vremii.
Relația cu Nae Ionescu, „omul-momentului” în perioada interbelică, ironia sorții sale, a celui care a cuprins atât de bine frumusețea României și care totuși nu a fost acceptat de țara natală, experiențele prin care trece Mihail Sebastian, prigonit, abandonat de prieteni, sunt surprinse în imagini grăitoare, fragmente inedite, pasaje din „Jurnalul” scriitorului.
Curajul de a scrie despre experiența de a fi evreu în România interbelică, romanul „De două mii de ani”, prefațat de Nae Ionescu, aducându-i singurătatea, este (re)amintit în episodul scris și prezentat de cunoscuta jurnalistă britanică. Viața lui Mihail Sebastian, prezentată drept o „mărturie a naturii autodistructive a rasismului”, este reconstituită de la copilăria în orașul dunărean, primele scrieri și controverse, premiera cu sala plină a piesei „Steaua fără nume” din timpul războiului, dar fără a se ști că piesa a fost scrisă de el, la accidentul rutier suferit în timp ce se îndrepta spre Universitatea din Bucureşti, unde urma să susţină o prelegere despre Balzac.
Mai multe detalii despre perioada în care a fost scris „Orașul cu salcâmi”, roman câștigător al prestigiosului premiu PEN Translation, pot fi vizionate în episodul dedicat lui Mihail Sebastian, realizat de Storytailors și difuzat simultan pe rețelele sociale ale editurii Penguin, care a publicat în engleză romanele „De două mii de ani” și „Femei”, titluri ale ICR și ale editurii Humanitas.
Publicul interesat este invitat două ore mai târziu să aprofundeze înțelegerea lui Mihail Sebastian și a contextului cultural al anilor interbelici românești, în evenimentul online de lansare a cărții „Femei”, publicat de editura Penguin, găzduit de ICR Londra în cadrul festivalului de literatură „Romania Rocks” și care îi are ca protagoniști pe traducătorul Philip O’Ceallaigh și profesoara Camelia Crăciun (Universitatea din București).
În cadrul proiectului inițiat de reprezentanța ICR la Londra, „Who is Romania”, au fost evocați până acum Ștefan cel Mare, Regina Maria a României, George Enescu și Nicolae Grigorescu. Primele patruepisoade au înregistrat peste 500.000 de vizualizări și au fost preluate, între altele, de Clarence House – The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall, Daily Mail, BBC Kent, Royalty TV, History Hit, London Philharmonic Orchestra, Familia Regală a României, Festivalul „George Enescu”, Ministerul Culturii, Muzeul Național de Artă al României.
ICR Londra continuă să prezinte publicului internațional personalități românești cu destine remarcabile prin seria unică de filme destinate platformelor social-media, cu scopul de a promova cultura română într-o manieră inovatoare.
Romanian Global News