Guvernul a tăiat aproape 89% din banii alocați Bisericii pentru 2021, destinați refacerii și construirii lăcașurilor de cult

426 0

Guvernul a redus bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020. Secretariatul General al Guvernului va oferi anul acesta bani Bisericii prin trei programe, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei.

Imediat, liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacționat în propriul său stil populist și a înfierat cu mânie proletară coaliția de guvernare, spunând că guvernanții vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult, ca „să distrugă tot ce are legătură cu credinţa acestui neam”și alte speculații de acest gen, previzibile, dealtfel.

Banii vor fi folosiți mai degrabă pentru funcționare și mai puțin pe construire

Dacă anul trecut, BOR beneficia de un buget pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult de de 249 de milioane de lei, anul 2021 vine cu o sumă mult mai modestă de la buget, adică 28 de milioane de lei, cu 89% mai mică decât în 2020. Din acești bani, preoții trebuie să asigure funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Crește bugetul pentru salarizarea preoților

 În același timp, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească în acest an cu 2,36%, adică de la 731,95 milioane lei, la 749,25 milioane lei. Acești bani vor folosi și pentru ajutorarea Bisericii Ortodoxe care își desfășoară activitatea în afara țării.

De asemenea, sunt prevăzute alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic, sumele cresc cu 33% față de 2020, ajungând la 8,83 de milioane de lei.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *