Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul

504 0

Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul sunt prăznuite la data de 24 februarie în Calendarul ortodox. Policarp, sfântul născut în temniţă, este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 24 februarie. Harți.

După ce i-a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului a fost pus pe o tipsie şi dus de către deşănţata Salomeea mamei sale, Irodiada. Aceasta împungea cu acul limba sfântului care nu încetase a îi critica şi condamna pentru nelegiuirea lor.  Irodiada a poruncit ca trupul să fie aruncat iar ucenicii sfântului l-au luat noapte, în taină, şi l-au îngropat cu cinste în Sevastia. Capul a fost însă îngropat de desfârnată în grădina palatului în loc necinstit şi ascuns într-o groapă adâncă. Doar că Ioana lui Hamza a luat capul şi l-a dus pe ascuns într-un vas de lut şi l-a îngropat cu jale în muntele Eleonul – Prima aflare.

De aceea în Evanghelie, când află despre Iisus, Irodiada se întreabă, dacă nu cumva a înviat Ioan. Pentru că ştia că i-a dispărut capul de unde ea îl ascunsese.

După un timp, un monah care se retrăsese în munte, când a vrut să sape temelia unei bisericuţe de piatră a descoperit vasul de lut şi a cunoscut că acela este vasul Înaintemergătorului. Pentru că în imperiu era la putere credinţa idolească a ţinut capul ascuns şi mai târziu l-a îngropat iar acolo unde îl găsise. A stat neştiut de nmeni până în vremea lui sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Doi monahi nu prea sârguincioşi care au vizitat Ierusalimul au avut viziune şi au găsit sfântul cap acolo unde li s-a arătat, deşi nu au urmat indicaţiile din prima. Apoi mergeau cu capul într-un sac de cămilă, şi însoţindu-se cu un alt călător, olar sărac, i-au dat acestuia sacul să-l care.  Sfântul i s-a arătat olarului şi i-a cerut să fugă cusacul pe care-l are în grijă. Acesta l-a dus la el acasă, la Emesa unde i-a arătat cinstea care i se cuvenea dar nu a spus nimănui ce este şi l-a dat surorii lui care l-a îngropat într-o peşteră. În acea peşteră se făceau tot felul de minuni şi un monah care credea în erezia lui Arie îşi făcuse sălaş acolo, iar minunile care se întâmplau şi le atribuia sieşi. Acesta a fost gonit şi locul lui a fost luat de o mănăstire cu monahi drepcredincioşi. După mulţi ani, arhimandritul acelei mănăstiri, pe nume Marcel a avut o serie de viziuni care l-au condus la găsirea locului unde este îngropat cinstitul cap. Aceasta este socotită a fi a doua descoperire. Capul Sfântului Ioan a fost cinstit la Emesa mult timp şi multe minuni s-au petrecut în preajma lui. Apoi a fost dus la Constantinopol şi aşezat în Biserica împărătească a Sfântului Ioan. În timpul tulburărilor iconoclaste capul a fost ascuns din nou la Comane şi a rămas ascuns până în timpul Împărătesei Teodora, când sfântul Ignatie l-a adus din nou la Constantinopol.

În anul 1204 în tipul jafului pe care cruciaţii l-au întreprins la Constantinopol o parte a capului a fost luată şi dusă la biserica din Amiens unde se află şi astăzi.

(Sursa: Click!)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *