Guvernul a tăiat 200 de milioane lei de la baronii locali!

622 0

Finanțarea alocată controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în proiectul legii bugetului adoptat luni seară de guvernul Cîțu a scăzut cu 200 de milioane de lei față de prima versiune, pusă în dezbatere publică în 12 februarie.

Bugetul trimis în Parlament prevede la Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, suma de 3,8 miliarde de lei pentru PNDL, în timp ce propunerea inițială prevedea suma de 4 miliarde de lei.

Alocarea inițială pentru PNDL este mai mică cu 2,7 miliarde de lei față de execuția bugetară a anului trecut.

Totuși, suma inițială alocată PNDL poate crește,  în urma rectificărilor bugetare ce vor urma în acest an.

Anul trecut, pe măsură ce alegerile se apropiau, guvernul Orban a suplimentat constant finanțările pentru structurile locale față de alocarea inițială de 2,2 miliarde de lei, astfel încât s-a ajuns la sume mult mai mari decât cele alocate de orice guvern PSD.

Asta s-a  întâmplat în condițiile în care, în bugetul inițial pe 2020, guvernul Orban tăiase drastic finanțarea acestui program destinat baronilor locali.

Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), astfel:

– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.

– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.

– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor ce fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

Presa a scris constant despre jaful din bani publici făcut de primari și președinți de consilii județene, prin proiecte PNDL.

Un alt exemplu: toaleta unei școli din județul Teleorman, construită prin PNDL, a costat 80.000 de euro, cam cât o vilă în zonă. În plus, era închisă, iar la o lună și jumătate de la începerea școlii, iar elevii mergeau tot la toaleta din spatele curții.

 

Sursa: g4media.ro

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Sprijinim Valea Jiului

Postat de - 13 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterSiegfried Mureșan: Vom cere ca viitorul Pact Ecologic European să sprijine cu prioritate regiunile miniere precum Valea Jiului Deputatul european…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *