Cîțu: Dacă s-ar fi respectat regulile la schi, n-am fi fost nevoiţi să luăm măsurile din perioada următoare

466 0

Exact ce scriam acum câteva zile!

Încă o dată, s-a dovedit că am avut dreptate. În urmă cu câteva zile scriam un editorial prin care atrăgeam atenția asupra celor ce ridică riscurile de infectare mergând în număr foarte mare la schi, într-o perioadă cu probleme.

Premierul Florin Cîțu, vâlcean la origine și fost colaborator al publicației noastre, tocmai confirmă ce am scris: un motiv important care a dus la creșterea numărului de infectări cu coronavirus este aglomerația din stațiunile de schi. Sunt sute, mii de oameni care se înghesuie pe o singură pârtie în același moment. Stau la cozi zeci de minute și respiră aproape unii de alții, uneori, fără mască. Mănâncă  împreună în localurile din zonele expuse. Se cazează uneori în unități de cazare pline.

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că îmbolnăvirile au crescut și fiindcă oamenii NU au respectat  în totalitate regulile și că nu deschiderea şcolilor a dus la creșterea numărului de infectări.

„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în restul Europei, vedem că noi avem printre cele mai relaxate restricții. După ce am văzut efectele lockdown-ului anul trecut am realizat că nu mai putem face asta. Trebuie să menținem economia deschisă. Ştim de ce cresc aceste cazuri. România a fost ţara care a avut un sezon de iarnă în care oamenii au mers la schi. Foarte puţine ţări şi-au permis acest lucru, acest lux şi acum, e adevărat, oamenii nu au respectat în totalitate regulile. Dacă acolo ar fi respectat regulile, n-am fi fost nevoiţi să luăm şi măsurile din perioada următoare. Dar am demonstrat ceva, că am deschis şcolile şi nu de acolo vine problema şi nu de acolo a crescut numărul de infectări”.

Acesta a făcut și un apel la responsabilitate. „Cred că trebuie să fim responsabili, din momentul în care avem primele simptome. Există deja acum teste rapide. Putem să ne testăm, să ne izolăm, să stăm acasă, să purtăm mască tot timpul, pentru că dacă porţi mască şi dacă chiar nu ai simptome, dar eşti infectat, nu poţi să răspândeşti la fel de uşor. Deci totul depinde de noi. Masca, purtarea măştii în spaţiul public, dezinfectant, distanţare socială au arătat în România că funcţionează, acest lucru a funcţionat. ”

De duminică, 14 martie, gradul de ocupare a spațiilor de cazare din unitățile turistice din 14 județe va fi limitat la 70%, se arată în hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Întrebat dacă există riscul unui lockdown de Paşte, premierul a spus că nu se ia în calcul aşa ceva.

C.R.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *