Râmniceni, ați văzut salba de luminițe de pe cer, de duminică?

773 0

Nu sunt avioane militare, nici OZN-uri; sunt sateliți!

 

Duminică seara, în jurul orei 23.00, romanticii râmniceni care admirau cerul înstelat, sau cei care, întâmplător, și-au aruncat privirile către boltă, au rămas stupefiați la imaginea unui șirag de luminițe albe, parcă înșirate pe salbă, aflate la distanțe egale una de alta, care călătoreau, cu viteză medie, către est. Mai multe persoane din localități ale țării au postat filmulețe sau mesaje pline de îngrijorare cu privire la un fenomen apărut pe cer. Sunt avioane militare, se duc să-l pună cu botul pe labe pe Putin! Au exclamat unii îngrijorați, sau bucuroși. Sunt OZN-uri! Au conchis alții.

Nu. Nu sunt nici avioane militare, nici obiecte zburătoare neidentificate. Sunt, pur și simplu, sateliți.

Asemenea luminițe se pot vedea periodic noaptea și oamenii încearcă să le ofere o explicație, folosind scenarii mai mult sau mai puțin veridice. Unii spun că sunt drone, invazie de extratereștri, alții că sunt dispozitive de tehnică militară sau supraveghere a populației, însă după un studiu al presei international, cea mai plauzibilă explicație este că, luminițele fac parte din sutele de sateliți Starlink lansați de Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX și Tesla.

 

Intenția este de a se atinge numărul de 1500 până la finele anului 2020. Primii 60 de sateliți au fost lansați pe 24 mai 2019, iar al cincilea set de sateliți a fost lansat cu succes în februarie 2020. Compania a primit aprobare să lanseze 12.000 de sateliți în total și nu pare să se oprească doar la atât, vehiculându-se, ipotetic momentan, cifra de 42.000 de sateliți.

Sateliții din constelație sunt mici și sunt lansați pe orbita joasă a Terrei, funcționând în combinație cu transceivere terestre. Compania are, de asemenea, în intenție să vândă o parte dintre sateliți în zona militară, științifică sau de explorare.

Începând cu data de 18 martie 2020, SpaceX a lansat 362 de noi sateliți Starlink. Lansarile în spațiu ar urma să aibă loc o dată la 2 săptămâni până la finele anului 2020.

Scopul este acela de a îmbunătăți și dezvolta rețeaua de internet a planetei.

Comunitatea astronomică a primit cu nemulțumire acest proiect, spunând că numărul mare de sateliți va bloca vizibilitatea spre stele, iar luminozitatea generată de aceștia va avea un impact major în ceea ce privește observarea științifică a spațiului cosmic. Efectul luminos este dat de faptul că lumina Soarelui se reflectă în panourile solare ale sateliților. Cu toate acestea, compania condusă de Elon Musk susține că impactul va fi minim.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Recomandări SARS COV 2

Postat de - 12 octombrie, 2020 0
FacebookTwitterEchipajul de jandarmerie aflat în serviciu pe raza cartierului Nord din Râmnicu Vâlcea a observat sâmbătă, 10 octombrie a.c., că…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *