Ştim că Albăstrelele înlătură inflamaţiile ochilor, dar sunt adevărate comori terapeutice ale naturii!

659 0

Prima menţiune a Albăstrelelor în literatura de specialitate este capacitatea lor de a acţiona ca antiinflamatori.

În mitologia greacă se spune că eroul Ahile şi-a tratat o rană, aplicând flori de Albăstrele, iar centaurul Hiron le folosea în mod curent pentru calităţile lor antiseptice şi cicatrizante. În Evul Mediu se foloseau în cazul rănirilor, pentru oprirea sângerărilor gingivale sau ca remediu împotriva veninului de scorpion.

Seva Albăstrelelor, dar şi compresele cu infuzie concentrată înlătură inflamaţiile ochilor, conjunctivitele sau urciorul, iar în acest sens şi-au câştigat un binemeritat renume.

Intern, sub formă de ceai, Albăstrelele atenuează ulcerul, tonifică ficatul şi îmbunătăţesc digestia. Dacă se prepară sub formă de infuzie mai concentrată, Albăstrelele sunt de mare ajutor în infecţii ale tractului urinar şi în diverse afecţiuni renale sau ale vezicii urinare.

Preparatele din Albăstrele susţin refecerea organismului după răceli puternice, bronţite şi febră, cauzate de virusuri.

Pot fi utilizate cu succes în reumatism sau gută, datorită efectului antiinflamator. În aceste situaţii se prepară un macerat din 60 grame flori uscate, puse într-un litru de vin. Se lasă vasul acoperit 24 de ore, apoi se strecoară şi se bea câte un păhărel, cu o jumătate se oră înainte de mesele principale.

Infuzia este de mare ajutor şi în flebite, insuficienţă cardiacă sau hipertensiune, dar contribuie şi la stimularea apetitului sau pentru combaterea constipaţiei. Tot infuzia de Albăstrele are un efect calmant asupra sistemului nervos central, fiind folosită în combaterea crizelor de anxietate, a stresului sau depresiei.

Cum se prepară infuzia de Albăstrele?

Se pune o linguriţă de plantă la o cană cu apă călduţă, se acoperă şi se lasă 15-20 de minute. Se strecoară şi se consumă trei căni pe zi, neîndulcită. Dacă dorim să preparăm o infuzie mai concentrată, se pune o mână cu flori, la o cană cu apă.

Mihaela Iliescu

Două exerciţii simple ce vă pot ajuta ochii, atunci când lucraţi mai mult timp la calculator!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *