Premierul Cîțu e conștient de creșterea prețului la energie și gaze și crede că numai concurența rezolvă problema

213 0

Premierul Florin Cîțu se întâlnește cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței pentru a discuta despre creșterea prețului la energie. Premierul a declarat că există o diferență foarte mare de la „liberalizare la piață concurențială” și vrea să se asigure că în România există o piață concurențială pentru că doar așa pot scădea prețurile. De aemenea, Florin Cîțu a anunțat că vrea ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare legea consumatorului vulnerabil.
Cum vede Cîțu o scădere a prețului la energie?
„ Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu că sunt mai multe explicații, și creștere prețului pentru acele certificate verzi. În același timp am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, piață liberă, la piață concurențială. Și vreau să mă asigur că România îndeplinește și condițiile unei piețe concurențiale. Doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să scadă”, a declarat Florin Cîțu.
Prețul la energie a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.
De asemenea, premierul a declarat că vrea ca legea consumatorului vulnerabil să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, motiv pentru care i-a cerut ministrului energiei să accelereze „procesul”.

Ce prevede legea consumatorului vulnerabil?
Potrivit DIGI 24, legea care stabilește măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată de Senat în luna mai, și este la Camera Deputaților.
Proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice.
Printr-un amendament adoptat de Senat a fost eliminată categoria de consumatori vulnerabili din motive de vârstă şi au fost menţinute celelalte categorii de consumatori vulnerabili: cei izolaţi, din motive de venit şi din motive de sănătate.

Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.
Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în în forma Guvernului.
Limita maximă până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanei singure.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *