Cel mai puternic hepatoprotector natural

1244 0

Armurariul este unul dintre cei mai puternici luptători împotriva afecțiunilor hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu.

Mai mult decât atât, armurariul este un antitoxic redutabil, ajutând organismul să reziste celor mai puternice otrăvuri, de la ciuperci, până la gazele industriale sau metalele grele.

Armurariul este o plantă exclusiv de cultură. Cândva, la noi în țară se cultiva pe suprafețe întinse, în zone mai calde, precum Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpatii Sudici, fiind obținut chiar un soi romanesc original, numit „de Prahova”, bogat în silimarină, principala substanță activă a acestei plante minunate.

În zilele noastre, se cultivă doar pe suprafețe reduse, de către producătorii particulari. Semințele se găsesc în plafaruri sau în magazine de produse naturiste, sub forma de ceai, pulbere sau preparate, sub forma de tinctură.

Atenție! Înainte de a cumpăra ceaiul sau un preparat cu armurariu, verificați termenul de valabilitate, întrucât principiile sale active sunt foarte sensibile și se degradează puternic în timp. Din acest motiv și prepararea sa este foarte delicată, așa cum vom vedea în continuare.

Ceaiul

Este (conform terapeuților) varianta cea mai puțin inspirată de a folosi armurariul, întrucât flavonoidele din compoziția sa se degradează puternic în contact cu apa clocotită.

Pulberea

Se obține prin măcinarea semințelor, după care se face o cernere prin sită. Ideal ar fi, spun biochimiștii, să se macine pulberea cu 5-10 minute înainte de administrare, astfel încât oxidarea principiilor active să fie redusă. Dacă procedeul vi se pare dificil, atunci păstrați pulberea de armurariu într-un borcan închis ermetic, la rece și la întuneric, dar nu mai mult de 4-5 zile.

Se ia o linguriță rasă de pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Se tine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Tinctura

Este forma de administrare ideală, pentru că acest preparat se poate păstra timp îndelungat (până la doi ani), fară a-și pierde calitățile terapeutice.

Iată cum se prepară: se pun într-un borcan douăzeci de linguri de pulbere de semințe de armurariu, se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită și rămâne deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic și se lasă conținutul la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară.

Extractul obținut se pune în sticluțe mici, închise la culoare, și se păstrează timp de până la doi ani. Se administrează o linguriță, de patru ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.

Infuzia combinată

Combină extracția la rece cu cea la cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active.

Se prepară astfel: una, două lingurițe de pulbere de semințe de armurariu se lasă la macerat într-o jumătate de cană de apa, de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opărește cu o jumătate de cană de apă fierbinte timp de 20 minute și se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora înainte de masă. Doza: trei căni pe zi.

Cataplasma

Trei linguri de pulbere fin măcinată din semințe de armurariu se amestecă cu apă călduță, pentru a forma o pastă ce va fi aplicată extern, pe locurile afectate. Se leagă deasupra un tifon curat, cataplasma fiind menținută astfel timp de minim două, trei ore.

Afecțiuni în care se folosesc semințele de armurariu

Diskinezie biliară, litiaza biliară

Se face un amestec de tinctură de armurariu și tinctură de anghinare, în proporții egale. Se ia din această combinație o linguriță, de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Are un puternic efect de stimulare a producției de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare și diminuează stările inflamatorii. Tratamentul se recomandă și în cazul dispepsiei sau al unei digestii dificile.

Hepatita virala A, B și C

Flavonoidele din compoziția semințelor de armurariu favorizează regenerarea celulelor hepatice, măresc capacitatea organismului și în special a ficatului de a se apara de infecții.

La început, se ia sub formă de infuzie combinată (întrucât se recomandă o cantitate mare de lichide): un litru și jumătate pe zi, timp de trei săptămâni. Apoi se face o pauză de 15 zile, după care armurariul se administrează sub forma de pulbere, din care se ia o linguriță de patru ori pe zi.

Icter, insuficiență hepatică – silibinina conținută de armurariu împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice, stimulează eliminarea compușilor toxici.

Se administrează zilnic jumătate de litru de infuzie combinată de armurariu, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.

Otrăvire cu ciuperci toxice

Se consumă timp de 10 zile din abundență infuzie combinată de armurariu (cel puțin un litru pe zi), ce susține activitatea hepatică și neutralizează direct acțiunea unor substanțe toxice din ciuperci (în special amanitina și faloidina).

Intoxicație cu metanol, cu tetraclorura de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care atacă ficatul

Se administrează timp de o săptămână un litru și jumătate de infuzie combinată pe zi. Este un tratament adjuvant foarte util pentru protejarea organelor interne și a sistemului nervos.

Alcoolism

Se fac cure de trei săptămâni, cu două săptămâni de pauză, cu infuzie combinată de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Armurariul nu diminuează depedența de alcool, însă ajută la refacerea ficatului (greu încercat, dealtfel) și, foarte important, susține activitatea nervoasă, ajutând chiar la recăpătarea reflexelor și a coordonării normale, prin reducerea tremurului membrelor, de exemplu.

Aplicații externe

Psoriazis

Se aplica o dată pe zi, o cataplasmă cu pulbere de semințe de armurariu, pe locurile afectate. Suplimentar, se face o cură internă cu semințe de armurariu, sub formă de tinctură, patru lingurițe pe zi, pentru detoxifiere.

Adjuvant în cancerul de piele

O dată la doua zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona afectată. Suplimentar, se face un tratament intern, pentru detoxifiere.

Cancer

Zeci de studii, unele dintre ele finalizate, altele în curs de derulare, arată că semințele acestei plante sunt un inamic redutabil al cancerului. Ele sunt recomandate atât persoanelor sănătoase, pentru prevenție, cât și celor deja bolnave, pentru a-i diminua efectele nefaste asupra organismului.

Pentru a preveni apariția cancerului, faceți la fiecare schimbare de anotimp o cură cu armurariu, consumând patru lingurițe de tinctură pe zi, timp de trei săptămâni. Aceasta plantă activează sistemul imunitar, neutralizează radicalii liberi și reîntinerește organismul.

Studii făcute în rândul populațiilor mediteraneene și al celor din Asia Centrală, unde această plantă este consumată în mod tradițional, arată că incidenta cancerului este de aproape trei ori mai mică.

Semințele de armurariu sunt printre puținele remedii cunoscute care au eficiența dovedită în combaterea efectelor adverse ale citostaticelor.

Un litru de infuzie combinată de armurariu, consumat zilnic, timp de 20 de zile, susține activitatea hepatică, întărește sistemul imunitar și împiedică apariția simptomelor neurologice, provocate de administrarea citostaticelor.

Cancerul de prostată și cel hepatic sunt două forme în care a fost verificată clinic acțiunea favorabilă a semințelor de armurariu sau a silimarinei (un complex de principii active secretate de aceasta plantă). Se ia câte o linguriță de pulbere de semințe de patru ori pe zi, în cure de 15 zile, cu 10 zile de pauză.

Ciroza hepatică

Împiedică fribrozarea ficatului și ajută la regenerarea sa. Se ia sub formă de pulbere, câte o linguriță rasă de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauză.

Alte forme, în care este studiată acțiunea terapeutică a armurariului, sunt: cancerul pulmonar, cancerul la sân și cel ovarian, cancerul la colon și cancerul de piele.

Studiile efectuate până în prezent nu au descoperit efecte secundare nocive la administrarea armurariului, fie pe cale internă, fie pe cale externă. Rareori, dozele mari pot provoca scaune diareice, caz în care se vor diminua sau se va întrerupe administrarea.

 

Mihaela Iliescu

Ceaiul de dafin – licoarea magică pentru curățarea oaselor și articulațiilor

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *