Râmnicul chiar este un oraș frumos și curat!

626 0

Turiștii au decis: Aveți un oraș foarte frumos și curat!

Știu: există voci și voci. Râmniceni mulțumiți, râmniceni nemulțumiți. De politici, de personalități, de programe, de instituții, de regulamente și hotărâri ce afectează direct sau indirect viața urbei. Așa este și așa va fi întotdeauna și este cât se poate de normal: să nu fie toți oamenii de aceeași opinie.
Însă, dincolo de nemulțumiri și plângeri, orașul de la poalele Capelei este unul curat. Și frumos. Dacă s-ar fi păstrat și mai multe din clădirile acelea istorice ce dădeau savoare și individualitate Râmnicului, ar fi fost și mai arătos, mai pitoresc, mai apreciat, dar, trăgând linie, față de multe alte localități din țară, aici, se vede și se simte mâna gospodarilor locali.  Ce a rămas netăvălit de plugurile sinistre ale prefacerilor comuniste, a fost renovat și îngrijit acum, lucru foarte de apreciat! Aproape totul e regândit, modernizat și reconfigurat.
Cel mai bine, poate, realizează acest lucru, vizitatorii, turiștii aflați doar în trecere sau pentru perioade mai lungi sau mai scurte. „Frumos oraș aveți!” exclamă unii. Sau, „Să știi, că Râmnicul chiar e un oraș tare fain!”

Obișnuiți cu el, poate că nu ne mai dăm seama. Ni se pare banal. Dar nu e! Ancorați în realitățile din ce în ce mai crunte ce chinuie omenirea, torturați de grijile tot mai mari și mai dese, ce fac din viață un coșmar, mai ales că, „Winter is coming”, nu mai avem ochi de admirat, nu mai avem priviri de ridicat din pământ.
Însă, este prea evident că, totul e destul de bine organizat. Străzi, iluminat public, spații verzi, parcări, chiar și așa, taxate cam pipărat, să sperăm că măsura e doar una temporară, ori, tarifele vor fi un pic regândite, deoarece, în contextul scumpirilor crâncene la energie, gaze și tot ce derivă, sunt greu de dus pentru cei simpli.
În orice anotimp, straturile de flori sunt mereu proaspete și frumoase, bucurând privirile și sufletele. Flori de primăvară, de la primule, parcă zâmbind, amuzate și ele de glumița simpatică a prim-edilului nostru, la zambile, lalele, Impatiens, begonii, petunii, narcise, crizanteme, tufănele, Ranunculus, și, da… trandafiri!!! Râmnicul este Grădina Trandafirilor. Odinioară, i se spunea astfel. Între timp, și-a redobândit renumele bun.
Dacă doriți să admirați o adevărată grădină a trandafirilor, e de ajuns să faceți o plimbare pe elegantul bulevard Dem Rădulescu. Toate neamurile, soiurile și speciile de trandafiri parcă au fost aduse acolo, plantate, îngrijite și parfumate. O adevărată feerie de flori superbe, ce încântă simțurile privitorilor.
Da, există voci, intrigate, care spun: ”Ce ne trebuie nouă panseluțe? Mai bine s-ar face o grădiniță, s-ar da de lucru oamenilor, șamd”.  Aici vă contrazic. Sunt lucruri total diferite. Ne trebuie și una, și alta. Bine ar fi să nu ne lipsească nimic, să fim cu toții mulțumiți, să ducem un trai îndestulat și liniștit. Însă, a priva un oraș de flori, de arbori și arbuști, de vegetație, de viață, de atâta bucurie pe care ne-o oferă plantele, nu mi se pare deloc în regulă. Poate, v-ați dori un oraș mort, lipsit de culoare și bucurie, ceea ce nu cred, dar, poate că ar trebui să vizitați localități vitregite de atenția edililor, care lasă totul în paragină, murdăria sufocă străzi și cartiere, noroaiele și praful domnesc peste tot, gropile înghit mașinile cu totul, ruinele și dezordinea aruncă dezolarea pretutindeni.
Râmnicul poate că nu este exact ce ne dorim cu toții, însă, cred că nimeni nu poate afirma că nu ar fi un oraș curat și arătos.

K.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *