Schimbări noi în domeniul muncii, odată cu noua guvernare

731 0

Potrivit programului de guvernare PSD-PNL-UDMR, pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă urmează să îl depună alături de lista de miniștri la Parlament, vor fi creșteri de pensii și alocații, precum și ale alariului minim, în noul an.

Potrivit celor de Digi 24, punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie la 1.586 de lei, iar pensia minima, la 1.000 de lei. Pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, guvernul va elimina facilitatea de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate. Pentru diferența de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.

Programul de guvernare prevede și creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei de la 1 ianuarie 2022. Angajatul rămâne doar 2 ani pe salariul minim, se arată în document, după care, angajatorul trebuie să-l treacă la altă treaptă de salarizare. .

Vestea bună este că, mediul privat va avea ceva câștig de cauză, la modul în care,  va crește contribuția la pilonul II de pensii private.

Alocațiile cresc la 243 de lei, tot de la 1 ianuarie 2022.

 

Iată măsurile  propuse în programul de guvernare:

 

Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022.

Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.

Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.

Pensii private: Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024; Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.

Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;

Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;

Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.

Politici de stimulare a muncii:

 

1.000 lei/lună, sumă deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.

750 lei/lună, sumă deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.

 

Sporuri de performanță pentru bugetari, acordat pe merit

În ceea ce privește salarizarea din sectorul bugetar, guvernul își propune să realizeze o evaluarea globală a impactului legislației privind salarizarea. De asemenea, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE.

Programul de guvernare propune și o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE, dar și „acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”.

K.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *