Întâmpinarea Domnului, 2 februarie

939 0

În fiecare an, Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea care deschide luna februarie. Aceasta este celebrată la dată fixă, pe 2 februarie, fiind un prilej de mare bucurie pentru toți credincioșii. În 2022, sărbătoarea Întâmpinării Domnului pică într-o zi de miercuri și cu toate că este considerată zi de post, credincioșii au dezlegare la pește.

Întâmpinarea Domnului este prima sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox al lunii februarie 2022. Fiind marcată cu cruce roșie, în această zi se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

Data nu a fost aleasă în mod întâmplător, pe 2 februarie împlinindu-se 40 de zile de nașterea lui Iisus Hristos. Acesta a fost momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Aceasta spunea că orice nou-născut mascul să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. În templu au fost primiți de dreptul Simeon și prorocița Ana.

Tot atunci se făcea și curățirea mamei. Această sărbătoare a rămas adânc înrădăcinată în credința creștină, astfel că și mamele își duc copiii la biserică la 40 de zile de la naștere, închinându-i la altar, drept ofrandă lui Dumnezeu.

Numită în popor și Ziua Ursului sau Stretenia, de această sărbătoare se leagă mai multe tradiții și obiceiuri. Desigur, unele dintre ele s-au mai pierdut, dar altele sunt în continuare respectate.

Se spune că este bine ca de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului oamenii să meargă la biserică pentru a se ruga, mai ales femeile cu prunci mici. În acest fel, ei vor fi protejați de rele și vor avea parte de belșug și sănătate. Acest obicei mai poartă numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”.

Există o superstiție potrivit căreia în această zi nu se consuma miere, pentru că sunt atrase energii negative. Acest lucru este ca o ofensă la adresa muncii ursului, animalul care este în centrul atenției în această zi. De ce? Pentru că se spune că în această zi ursul iese din bârlog pentru prima oară după perioada iernii și, în funcție de asta, se pot face previziuni cu privire la vremea de peste an.

Dacă pe 2 februarie este soare, iar ursul reușește să își vadă umbra, el se va întoarce în bârlog, iar iarna va mai ține aproximativ 6 săptămâni. Dacă vremea este urâtă și ursul nu își vede umbra, înseamnă că primăvara este aproape.

Tradiții și superstiții

  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari.
  • Pe 2 februarie NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.
  • Pe 2 februarie NU se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
  • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinsitită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și NU trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
  • Pe 2 februarie NU ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.

Din bătrâni se spune că Stretenia ia înfățișarea unei divinități meteorologice feminine, care trece peste ape. Dacă apele nu sunt înghețate, Stretenia făcea un pod de gheață peste ele.

În ziua Întâmpinării Domnului, la biserică se face agheasmă mică, iar creștinii participă la slujbă cu lumânări aprinse în mână, pe care le păstrează și le aprind când au necazuri în viață.

Totodată, după slujba din biserică creştinii cumpără lumânări pe care le sfinţesc şi le dăruiesc unul altuia, pentru sănătate, dart şi în semn de binecuvântare.

Se crede că lumânările aprinse în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului  vindecă omul de boli şi necazuri, tot cu ele sunt binecuvântaţi și tinerii căsătoriţi.

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *