Vineri, 22 aprilie – Prohodul Domnului Iisus Hristos

874 0

În Sfânta si Marea Vineri, în toate bisericile ortodoxe se săvârșeșe Denia Prohodului Domnului. Prohodul este slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos. Versurile Prohodului au fost compuse de Sfântul Ioan Damaschin.

Este Denia la care credincioșii nu doar ascultă, ci iau parte trup și suflet, în cântări și imnuri de laudă. Prohodul este împărțit în trei părți, inegale ca număr de versursi. Prima are 73 de strofe, a doua 60 și ultima 43.

Vinerea Mare este ziua de doliu a creștinătății, în care a fost răstignit Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe este o zi aliturgică pentru că se consideră faptul că nu se pot aduce două jertfe în aceeași zi.

În schimb, se ține Denia Prohodului, iar credincioșii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul lui Iisus Hristos. Pe aceasta este un epitaf pe care este reprodusă icoana punerii în mormânt a Mântuitorului, Evanghelia și Crucea.

La final, preoții și cei prezenți cântă Prohodul Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormantarea Domnului Iisus Hristos.

Apoi, credincioșii se adună în biserică iar preotul se îmbracă în epitrahil și felon. Este tămâiată întreaga biserică și se începe slujba utreniei Sâmbetei celei Mari.

C.R.

Articole asemănătoare

Legendele oului roșu

Postat de - 19 aprilie, 2020 0
FacebookTwitterLegenda spune că primele ouă roşii au fost înroşite de Însuşi Sângele Mîntuitorului. Ouă aflate într-un coş date de Maica…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *