Eco- BiblioTech, un proiect realizat de bibliotecari pentru viitorul comunitatilor lor

1699 0
Eco-BiblioTech 🌿  este un proiect inițiat de bibliotecarii de la Bălcești, Valea Mare și Biblioteca Publică Locală Frâncești, cu mentori valoroși de la Biblioteca Pietrari. Prin acest proiect își propun să îi îndrume pe cei 80 de copii și tineri din 3 comunități vâlcene să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne în protejarea naturii și cum se pot implica în proiecte despre ecologie și sustenabilitate, pe parcursul a 6 luni.
Bibliotecarii împreună cu mentorii, voluntarii și copiii implicați vor dezvolta o abordare ecologică pentru bibliotecile lor și vor promova o mentalitate ecologică în rândul comunității. Ne propunem ca împreună, prin îmbinarea ECOLOGIEI cu STEAM-ul, să contribuim la creşterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor în acţiuni de prevenire şi adaptare vizavi de fenomenul schimbărilor climatice, principalul obiectiv fiind ca participanții să descopere cât de importante sunt legile naturii, ciclurile naturale și cât de ușor se pot face schimbări ireversibile prin intervenția omului.
Prin schimbarea comportamentului zilnic, copiii de azi și tinerii de mâine se angajează să devină cetăţeni responsabili şi să ofere un exemplu pozitiv comunităţii locale în vederea conştientizării opiniei publice privind problemele de mediu, de prevenire a efectelor poluării, fără a afecta calitatea vieţii.
De ce?
Temele abordate sunt necesare pentru a ajuta elevii şi preşcolarii să ȋnţeleagă cauzele şi efectele unor fenomene naturale, cum şi de ce funcţionează anumite organisme, să identifice locul şi rolul omului ȋn Univers, prin cercetare, experimentare, observare, descoperire şi sintetizare.
Totodată, ajută elevii să aplice informaţiile acumulate, rezolvȃnd astfel probleme asemănătoare sau doar găsind idei de la care să  pornească pentru a soluţiona probleme complexe.
Cum?
-Realizarea de cursuri pe teme ecologice pentru bibliotecarii din localitățile Bălcești, Frîncești și Valea Mare;
-Ateliere eco-tech pentru copii și tineri ce vor cuprinde prezentări pe teme ecologice îmbinate cu utilizarea tehnologiilor moderne (AppInventor, Arduino,Scratch etc), cu experimente și proiecte științifice;
-Întocmirea  Ghidului Green-LIB de implementare a activităților eco-tech în biblioteci;
-Vizite și activități practice alături de specialiști în ecologie și protecția mediului.
Împreună cu cine?
Asociația Kogayon-administrator al Parcului Buila Vânturarița;
Aleea Terapeutică din comuna Nicolae Bălcescu;
Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea;
Biblioteca Publică Pietrari – mentor al celor trei biblioteci în cadrul proiectului.
Proiectul ECO-BiblioTech se numara  printre primele proiecte câștigătoare din cadrul programului național „Fondul Științescu”.  Finanțările ”Științescu” au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual. Cele 15 proiecte finaliste care vor pune în practică idei variate din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) au fost selectate de un juriu independent format din specialiști și reprezentanți ai comunității. Ştiinţescu oferă oportunitatea mentorilor pasionați de științe şi tehnologie să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani si se bucură de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară, colaborativă și aplicată a științelor.
Proiectul este finanțat prin Fondul Științescu Vâlcea, implementat de către Fundaţia Comunitară Vȃlcea (FCVL), în parteneriat cu @Romanian-American Foundation (RAF) și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR  (FFCR).

Articole asemănătoare

Bălcești

Postat de - 19 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterBălcești este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitatea componentă Bălcești (reședința), și din satele Benești, Cârlogani,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *