A făcut 6 ani naveta în copilărie pentru visul de a fi campioană!

429 0

Gimnastica românească a ajuns la momentul adevărului: Campionatele Europene de la Munchen. Primele vor intra în competiție fetele, care vor concura de joi până duminică, iar așteptările sunt mari.

Campioană europeană de junioare la toate cele patru aparate în urmă cu doi ani, Ana Maria Bărbosu a debutat la senioare anul acesta, la Cupa Mondială, unde a cucerit deja o medalie de aur. Ea așteaptă cu nerăbdare Europenele.

”Obiectivul este să ne calificăm cu echipa în finala pe echipe și ulterior și pentru Mondiale. Să ne facem exercițiile cât mai curat, să ne prezentăm onorabil, să avem execuții frumoase și să lăsăm o impresie cât mai bună” – Ana Maria Bărbosu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

Chiar dacă a fost campioană la toate aparatele, două îi sunt mai aproape de suflet.

”Pot să spun că îmi place mai mult să lucrez pe paralele și pe bârnă. Totuși, în aceeași măsură îmi place să lucrez și la sărituri și la sol, adică mă gândesc că la antrenament vin cu plăcere să lucrez pe orice aparat până la urmă” – Ana Maria Bărbosu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

Născută la Năvodari, Ioana a fost nevoită să facă naveta la Constanța zilnic timp de 6 ani pentru visul de a deveni campioană.

”Mă duceau părinții, bunicii mă ajutau, la fel și mătușa. Cine putea mă ajuta să mă ducă. Până în 2015, deci sunt ceva ani. Apoi am fost la lot la Onești. Eram obosită după drumuri, dar nu mă culcam imediat, că trebuia să fac și teme. Plus că mai vroiam puțin afară… Dar e un sacrificiu care merită” – Ioana Stănciulescu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

Chiar dacă s-a născut la malul mării, Ioana nu a mai fost de mult timp într-o vacanță pe Litoral și recunoaște că îi este dor de prietenii de acasă.

”Nici nu mai știu de când n-am mai fost în vacanță la mare. Am avut doar cantonamente. Dar singură să fac ce vreau și să mă duc unde vreau n-am mai fost. Mi-e dor de prietenii de acolo, chiar mi-ar plăcea să fiu cu ei să am și eu puțin timp liber să fac doar ce vreau. Dar o să am timp de astea după terminarea carierei” – Ioana Stănciulescu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

Popovici, model de urmat

Pentru Ana performanțele obținute de David Popovici la natație reprezintă exact imboldul de care are nevoie în pregătire.

”Ne dăm seama că se poate să ajungem la performanțe foarte frumoase. Chiar dacă se spune că suntem o țară mică sau nu avem rezultate, se poate. Avem atâtea exemple în țară că putem reuși” – Ana Maria Bărbosu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

Superstițiile, parte a succesului

Componente de bază ale echipei, Ioana Stănciulescu și Silviana Sfiringu, recunosc că au superstiții și că le vor aplica și la aceste Europene.

„Pășesc cu dreptul oriunde calc pentru prima oară” – Ioana Stănciulescu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

”Îmi pun în cap că dacă azi m-am trezit nu știu cum, sau dacă am mâncat asta la micul dejun și mi-a ieșit bine, așa fac și în ziua de concurs” – Silviana Sfiringu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

În 2018, Ioana Stănciulescu a cucerit aurul european la sol la junioare tot în august, chiar de ziua mamei ei, iar acum vrea să îi facă același cadou, dar de la competiția similară a senioarelor.

”Sper să îi fac un cadou cât mai frumos. Rezultatul să vină și la sfârșit să ne bucurăm cu toții ca în 2018” – Ioana Stănciulescu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

Gimnastele au fost descoperite și s-au format în cadrul programului ”Țară, țară, vrem campioane!”

Ana Maria Bărbosu, dar și celelalte componente ale echipelor României, fac parte din programul ”Țară, țară, vrem campioane!”, proiect coordonat de Mariana Bitang și de Octavian Bellu și finanțat de OMV Petrom. Ana chiar și-a amintit cum a ajutat-o prezența în acest program care a revigorat gimnastica românească.

”Aveam cantonamente vara la Izvorani și ne adunam mai multe fete din toată țara. Pot să zic că eram mai dornice văzând și competiția la nivelul acela, eram mai dornice ca data viitoare când venim în cantonament să fim mai bune, să fim acolo cu toate fetele. Și aveam masa la prânz, nu mai plăteam cotizația la antrenamente, la sală, ne-a ajutat foarte mult” – Ana Maria Bărbosu, componentă a echipei feminine de gimnastică a României la Campionatul European.

La Campionatele Europene de gimnastică de la Munchen în concursul feminin, programat în perioada 11-14 august, România va fi reprezentată de următoarele sportive:

Senioare: Ana Maria Bărbosu, Ioana Stănciulescu, Silviana Sfiringu, Antonia Duță, Andreea Preda. Antrenori: Gina Gogean Groza, Cristian Moldovan și Lucian Sandu.

Junioare: Amalia Puflea, Amalia Ghigoarță, Sabrina Maneca Voinea, Crina Tudor, Miruna Botez.

Antrenori: Ramona Micu, Camelia Voinea și Cătălin Meran.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *