În prezentul articol am pornit de la situația înregistrată la suprafața cultivată în anul 2022, comparativ cu anul 2021, care a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, legume, cartofi, leguminoase pentru boabe și a crescut la rapiță.
Suprafața cultivată în anul 2022, comparativ cu anul 2021, a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, legume, cartofi , leguminoase pentru boabe și a crescut la rapiță.
În al doilea rând producția vegetală a scăzut în anul 2022, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, legume, plante uleioase, cartofi și leguminoase pentru boabe.
În ceeea ce privește suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, aceasta a scăzut cu 3,0%, iar producția cu 32,2%, față de anul 2021, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar (producția medie la hectar). Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2022 reprezintă 47,6% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,3%.
Producția de cereale a scăzut în principal din cauza scăderii cu 44,7% a producției de porumb boabe, care are o pondere de 43,5% în producția de cereale. Producția de leguminoase pentru boabe a scăzut față de anul precedent cu 29,9%, ca urmare a scăderii în principal a randamentului la hectar. Producția de plante uleioase a scăzut cu 22,4%, iar suprafața cultivată cu 1,6%. Scăderi ale producției sau înregistrat la soia boabe (30,5%), floarea soarelui (26,9%) și rapiță (11,1%). Suprafața cultivată cu cartofi a scăzut cu 10,7%, iar producția cu 15,1%.
În ceea ce privește producția de legume, aceasta a scăzut cu 34,4%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate, dar și a randamentelor la hectar.
În anul 2022, producția de struguri a scăzut cu 19,5%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (18%), faă de anul precedent, dar și a suprafeței cultivate cu 1,8%. Producția de fructe din livezi a scăzut față de anul precedent cu 23,0%, din cauza scăderii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.
Comparând suprafețele cultivate și producțiile realizate de grâu, porumb boabe, floarea soarelui și cartofi în România, cu aceeași indicatori din unele state membre ale Uniunii Europene, în anul 2022, țara noastră se situează pe locul 2 la producția de porumb boabe și pe locul 1 la producția floarea soarelui.
Din analiza datelor rezultă că, în anul 2022, comparativ cu unele state UE, România a înregistrat rezultate pozitive. Astfel, la porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța. La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată. La grâu, România s-a situat pe locul cinci la suprafața cultivată după Franța, Germania, Polonia și Spania și pe locul patru la producția realizată după Franța, Germania și Polonia. La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Olanda, Franța, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.
Analiza permite o serie de concluzii. În primul rând, produția agricolă în anul 2022 nu a fost în măsură să acopere necesarul de produse agroalimentare solicitat și necesar populației.
În această perspectivă, au crescut importurile de produse agroalimentare, în special cele de produse lactate, alte produse prelucrate, preparate din carne etc.
În acest context, pentru perioada următoare este important să se intensifice unele măsuri de acordare la timp a subvențiilor pentru producătorii agricoli, de utilizare pe scară mai largă a necesarului de irigații, fertilizări și alte activități, care să dea perspectivă evoluției în acest domeniu.
Datorită unei perioade nefavorabile sectorului agricol, este de presupus că și în acest an, 2023, producția vegetală, animală și activitatea agricolă să fie în descreștere, și ca urmare a faptului că nivelul producției agroalimentare este determinat de sursa de materii prime agricole care nu vor fi în măsură să satisfacă nevoile.
CORNELIU CÎRSTEA
aprilie 2023