Fragment din scrisoarea unui prieten, analist american. Un editorial de Silviu Popescu

943 0

Hi Silvio,

Mă întrebi cum văd eu situația din România. Știi că m-am ocupat de Europa de Est și înțeleg puțin procesele de democratizare ale societăților din zona ta. Acolo, la voi, s-au făcut pași uriași și în America noi am salutat asta. Din păcate, acolo situația rămâne tensionată, nesigură, deoarece voi nu înțelegeți, până la capăt, cum funcționează legile democrației.

Uite, tu mă întrebi cum văd eu alianța dintre fosta putere și opoziție care conduce, de un timp, la voi. Așa ceva nu ar fi posibil în America, ar încălca brutally, in a very cruel and violent way, Constituția americană și ar fi împotriva gândirii Părinților Fondatori ai Statelor Unite. Ai stat în America și e păcat că ai plecat, dar îți poți imagina ce s-ar întâmpla dacă Republicans și Democrats ar face un guvern comun, pentru salvarea Americii? Nu îți vine să râzi? Eu râd, e cea mai bună glumă pe care am auzit-o, în ultima vreme. Trump și Biden la o ședință comună a Congresului american?

Silvio, să fim serioși!

Americanii, îi știi, sunt puritani și conservatori, dar competitivi, ei depășesc orice limită, pentru că sunt educați, de mici, să fie așa, dar pentru noi, Constituția este sacră și votul liber este al poporului american, nu al politicienilor, din cele două partide. Nimeni nu se va gândi, în viitor, să modifice datele alegerilor și să propună liste comune, de frica unor partide, așa zis extremiste, cum zici tu că se poate la tine, acasă. Și la noi există grupuri radicale, dar ei nu ajung să emită pretenții de a guverna. Noi permitem tuturor vocilor să se exprime liber, știi vorbele, care sunt peste tot: „The First Amendment provides that Congress make no law respecting an establishment of religion or prohibiting its free exercise. It protects freedom of speech, the press, assembly, and the right to petition the Government for a redress of grievances. The Second Amendment gives citizens the right to bear arms.” 

Poți judeca și singur, mai departe.

Așa cum îmi descrii tu situația, cu două partide opuse ideologic, care guvernează împreună, este literatură. Nici nu cred că este adevărat, te știu că îți place să exagerezi și că ai orgasm făcând asta.  Dar dacă mă întrebi pe mine, care mă ocup de analiza unor țări din marginea Europei, îți spun că mi se pare o formă mascată de anulare a democrației, o dictatură mascată. Să fiu mai precis. E un fel de centură de castitate, ca în Evul Mediu, pe care America nu l-a experimentat, Slavă Domnului, ca voi, în Europa. Ca nu cumva, când pleci la război, să vină altul și să-i pretindă iubitei sau iubitului tău, darul prețios, fără să te pui în pielea lor. Fără să ții cont de nevoile lor, de emoțiile lor, de dorințele lor, normale, firești, de ființă umană. Ce naiba e barbaria asta?

Nu-i așa că este ridicol? Sau tragic, mai degrabă?

Vezi, de asta îți vorbesc despre democrație și Constituție. Doar voi, în est, puteți inventa lideri, de acest tip, care să fie mai presus de oricine și orice. Acest tip de leadership este de neconceput, la noi. Uită-te mai la est, spre Moscova. O să vezi aceeași păpușă, dar fardată, cu talent. O, cum îi zice, o Matrioșka. În care este o altă matrioșka, apoi, alta, mai mică. În final, una foarte mică. Înțelegi?

Eu îți spun un singut lucru și te rog să-l ții minte. O să mai vorbim despre el, anul viitor. America nu conduce România, are treburi mult mai importante, în lumea asta. Dar este curioasă la ce faceți voi acolo, cum vă asigurați securitatea și cum înțelegeți să aveți grijă de poporul vostru. Suntem atenți la ce fac și ce spun liderii voștri și să nu te miri, dacă anul viitor, nu vom mai pomeni nici numele președintelui, nici al primului ministru sau al liderului partidului de opoziție, un militar, pe el îl știu, mi-a apărut de multe ori, pe radar.

Tu știi că înaintea alegerilor, sunt invitați la noi toți actorii (politici) care candidează. Îți aduci aminte să fi reușit, vreunul, să ajungă președinte?

Niciunul.

America nu se hrănește din iluzii. Ar fi bine să vă educați politicienii să gândească pentru voi. Și să nu mai trăiți, eu te știu pe tine, din himere. Regret că nu putem discuta mai multe, când revii în America, poate vorbim, mai aplicat.

Altfel, se întâmplă și la noi, în America să avem bastards, ei se vor gândi numai și numai la ei.

Only about themselves.

 

 

 

Articole asemănătoare

Guvernarea în cifre oficiale

Postat de - 16 august, 2020 0
FacebookTwitterGuvernul liberal continuă să facă investiții în infrastructura de la nivel local. Săptămâna aceasta, 10 august 2020, și săptămâna trecută,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *