Monografie comuna Bujoreni

2003 0

ASEZAREA GEOGRAFICĂ ȘI COMPONENȚA

Comuna Bujoreni este așezată pe malul drept al Oltului de-a lungul drumului național DN7, respectiv internațional E81, la nord de Rm.Vâlcea. față de coordonatele matematice de referință este situată la 45012″ latitudine nordică si 24015″ longitudine estică.

Situată de-a lungul Oltului, cale de comunicație din cele mai vechi timpuri, dintr-o parte în alta a Carpaților, i-a permis dezvoltarea continuă fapt favorizat și de vecinatatea în partea de sud cu Râmnicu-Vâlcea,municipiu, reședință a județului Vâlcea. La nord, vecin este orașul Călimanești, importantă stațiune balneo-climaterică a țării.

Structura Geologica – Bogății

În privința structurii geologice fundamentul este cristalin carpatic alcătuit din șisturi cristaline, granița și sedimentar-mezozoic. După scufundarea acestui fundament a aparut Marele Lac Getic în perioada Senoniană, apoi a început depunerea de sedimente ce a luat sfârșit la finalul Cuaternarului formându-se uscatul. Peste aceste depozite s-au depus diferite formațiuni cum ar fi conglomerate, gresii, marne, nisipuri. Din perioade îndepartate   s-au format sub actualul spațiu al comunei Bujoreni diverse depozite cum ar fi: sub satul Malul Alb – depozite de tuf vulcanic ce a și dat numele satului, vizibil, o parte, în dealul Fedeleșoiu săpat de Olt. Aceste depozite continuă în adânc cu direcția sud-vest și reapar la suprafață în împrejurimile Troianului la sud de Rm.Vâlcea. Cunosc aceasta de la inginerii care au forat la Malul Alb pentru a stabili locul de construire a barajului hidrocentralei de la Rm Vâlcea. Ca student la Timisoara aveam de făcut un studiu geologic al comunei Bujoreni; pentru a afla mai multe   m-am împrietenit cu inginerii ce tocmai forau în zona Malul Alb care foarte binevoitori, mi-au spus o parte din rezultatele obținute. De la ei știu că barajul respectiv este construit pe aceste depozite de tuf vulcanic.

Din alte surse știu că sub partea de Răsărit a satului Olteni se gasește un masiv de sare ce pătrunde în comuna noastră în dreptul podului de fier

– satul Lunca, venind dinspre Câineni și continuă spre sud-est pâna în zona Curtea de Arges iar o ramificație spre Ocnele Mari. Aceste informații le-am primit de la profesorul Purcărescu Petre, cercetător la Arhivele Naționale Rm.Vâlcea și arheolog. Prezența sării în subsolul satului Olteni este dovedită și de apa sărată din puțul de la Ion Ionescu(Ion al Preotesei), acum fabrica de mobilă. Un alt loc unde este apă sarată la suprafață este în punctul numit Balta Sărata fost islaz în satul Lunca unde copiii mergeau vara să facă baie. Acum izvorul este inundat de apele lacului de acumulare Rm.Vâlcea.

RELIEF ȘI CLIMĂ

Intrând în Subcarpații Vâlcii comuna noastră creeaza impresia unui relief de dealuri, printre care apar mici depresiuni și culoarul larg al văii Oltului, din care o bună parte a fost luată de cele două lacuri de acumulare Rm- Vâlcea și Daiești.

Din suprafața totală de 33,12 Km pătrați, dealurile comunei Bujoreni ocupă 25,65 Km pătrați și 7,47 Km pătrați ocupă lunca.

Pe teritoriul satului Bujoreni în partea de N-V a comunei se află culmea Purcareți -15 ha care se întinde până la Crucea Ucisă, din care pornesc spre pârâul Valea Seacă, muchiile :Fagul Scris, Piscul cu Casă ce reprezintă cea mai mare înalțime de 642,98m, de lânga Poiana lui Martie, muchia Bolovanu, Dealul Cocinii și Dealul Târna, iar spre Valea Bujorencii muchia ce duce la Cula.

Pe teritoriul satului Bogdănesti și Malul Vârtop cele mai importante dealuri sunt: Piscul Runcu, Culmea Căpriorul, Culmea Bucium, Dealul Sub Dos, Fața Malului și Malul Corbului.

În satul Gura Văii dealurile sunt mici – 300-400m și sunt străbătute de multe pâraie ce fac neplăceri locuitorilor din acea zonă în timpul ploilor torențiale. Dealurile mai importante din acest sat sunt: dealul Scorușului cel mai înalt, având vârful Manga de 602 m, dealul Jaroștea, Plăvaia, Valea cu Soci și dealul Treptelor.(Sursa: Site Primăria Bujoreni).

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *