Sub sloganul „Hotărâți să schimbăm ROMÂNIA”, Robert Achim, subprefectul USR PLUS al județului Vâlcea, revocat de premierul Florin Cîțu pe data de 9 septembrie, a publicat pe pagina sa de politician un scurt raport de activitate pentru cele șase luni de mandat.
Iată cum descrie activitatea sa:
„Timp de șase luni (dintre care cinci cu atribuții delegate) am fost subprefectul Județului Vâlcea.
La învestire am declarat că digitalizarea și profesionalizarea instituțiilor publice sunt acțiuni necesare pentru buna funcționare a acestora în interesul cetățeanului.
Mi-am propus atunci să transform în realitate angajamentele USR PLUS la guvernare, pentru o Românie fără hoție, iar Instituția Prefectului să fie un bun exemplu de transparență și eficiență, cel puțin în activitățile pentru care am avut atribuții delegate.
Am cunoscut oameni noi, bine intenționați, care merită mai mult și sunt convins că înțeleg modernizarea județului nostru.
Las aici o scurtă prezentare a unor activități desfășurate până la eliberarea din funcție:
Înainte de începutul anului școlar, am participat la verificarea condițiilor din școli, ocazie cu care am constatat deficiențe și am solicitat fie relocarea elevilor, fie amânarea începerii cursurilor pentru câteva zile.
De asemenea, am fost preocupat de combaterea violenței și bullying-ului în școli. Am căutat soluții pentru creșterea numărului de psihologi în școlile din județ.
Am verificat respectarea de către primării a legislației privind transparența decizională. Am constatat că aproximativ jumătate dintre primăriile din județ nu respectau aceste prevederi și am solicitat ca în termen de maxim 30 de zile să intre în legalitate.
Din informațiile pe care le am, aceasta a fost prima astfel de acțiune oficială în județul Vâlcea
Am început demersurile pentru digitalizarea activității Instituției Prefectului (acordarea de semnături electronice pentru toți angajații, procedură internă). Aceasta poate fi încheiată într-un termen foarte scurt, dacă sunt implementate propunerile făcute.
Am început primul demers pentru identificarea și împădurirea terenurilor degradate din județul Vâlcea, realizat în cei 10 ani de când există această obligație legală.
Comunele Făurești și Diculești au posibilitatea depunerii documentației în perioada imediat următoare (cel târziu în luna noiembrie). Li se poate alătura și comuna Valea Mare, dacă se vor continua demersurile începute de mine.
M-am implicat în identificarea de soluții pentru gestionarea situației câinilor fără stăpân, în special pentru prevenția abandonului. Un prim pas, discutat cu D.S.V.S.A. Vâlcea, ce ar urma să fie implementat începând cu luna noiembrie (odată cu vaccinarea antirabică), îl reprezintă aplicarea de cip-uri și înregistrarea în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS), proprietarii având obligația de a achita doar o valoare de aproximativ 15 Lei/câine (cost cip și taxă RECS).
Am condus ședințe ale Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor și ședințe ale Centrului Local de Combatere a Bolilor.
Calculatoarele Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte au o vechime de peste 10 ani. Am început înlocuirea acestora.
Am discutat cu primari din județ în legătură cu oportunitățile de accesare a finanțărilor din fonduri europene. Discuțiile s-au concretizat în Comuna Racovița, care va depune un proiect de construire a unui dispensar medical.
M-am implicat în coordonarea campaniei „Orașul vaccinează satul”, în UAT-urile din mediul rural.
Am organizat, împreună cu George Cațean, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, o întâlnire consultativă cu legumicultorii din zona Drăgășani. Scopul a fost acela de a arăta fermierilor care sunt avantajele cooperării în forme asociative. Aceștia au aflat informații noi, printre care și posibilitatea de a obține 7% în plus la vânzarea produselor, prin depunerea unei declarații la ANAF.
Am obținut sprijin din partea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru înlocuirea mobilierului cu unul nou la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și pentru asigurarea condițiilor de mutare a matricei de plăcuțe înmatriculare în incinta de la Stadion Zăvoi. Mutarea matricei este necesară pentru ca, odată cu implementarea digitalizării, plăcuțele de înmatriculare să poată fi eliberate pe loc.
Sunt în continuare convins că numai împreună putem face multe lucruri bune pentru comunitate și vom continua #Revoluțiabuneiguvernări. „
Contactat telefonic, Robert Achim ne-a precizat că, pe lângă activitățile prezentate, a discutat și cu primari din zona rurală și a convenit să angajeze bibliotecari acolo unde nu există personal. De asemenea, a avut o colaborare bună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Vâlcea și Agenția Națională a Zonei Montane.
Mihaela Iliescu