Vâlcea regasită – Școala “Laura Simulescu” Drăgășani

1178 0

Laura D. Simulescu a fost soția și moștenitoarea lui Dumitru D. Simulescu, mare proprietar din județul Vâlcea, fost prefect al județului și deputat. La moartea sa în 1906, Laura Simulescu a lăsat moștenire sume însemnate județului Vâlcea și orașului Drăgășani, unde a fondat Școala profesională de fete.

Şcoala Profesională de Fete Drăgăşani a fost înfiinţată în anul 1901. Ea a funcţionat până în anul 1910 ca şcoală particulară. Elevele urmau mai întâi cele 4 clase primare, după care, la alegere, timp de doi ani se pregăteau pentru specialităţile: croitorie, lenjerie, menaj. În cei doi ani ce urmau cursului primar, orele teoretice erau înlocuite cu ore practice, şcoala fiind dotată cu inventarul necesar uneia din cele trei specialităţi amintite.

Inclusă între şcolile profesionale de gradul I, şcoala funcţionează până în anul 1937, când este transformată în Gimnaziul Industrial de Fete „Laura Simulescu” Drăgăşani, după care, între 1948-1949, în Şcoală Tehnică Profesională de Fete „Laura Simulescu” Drăgăşani.

Fondul arhivistic cuprinde informaţii privind organizarea unei expoziţii şi a unui bazar permanent cu obiecte lucrate de eleve, precum şi prezentarea unor spectacole artistice în sala de festivităţi a şcolii. Trupe de teatru („Alhambra”, Opera Română, Teatrul Poporului, Teatrul Naţional Craiova, ş.a.) din întreaga ţară şi mari actori (Colea Răutu, Puiu Maximilian, Radu Zaharescu, Maria Antonova, Birlic, Dacian, Zoe Caraman, Radu Beligan, ş.a.) au susţinut spectacole în sala şcolii.

 

Sursa: Fondul arhivistic Şcoala Profesională de Fete „Laura Simulescu”- arhivelenationale.ro

Credit foto: imagoromaniae.ro

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *