Simptome ale premenopauzei pe care orice femeie ar trebui să le cunoască. Ce nu îți spune nimeni despre „războiul” hormonal!

1307 0

Majoritatea femeilor cred că menopauza este o perioadă în care vor intra brusc, undeva în jurul vârstei de 50 de ani.

De fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Perioada de premenopauză este mult mai solicitantă, deoarece nivelul hormonilor fluctuează, pregătind, în același timp organismul pentru ceea ce urmează.

Premenopauza începe în jurul vârstei de 35 de ani și durează până la ultima menstruație.

Unele femei simt că înnebunesc, la propriu, trăiesc o perioadă în care dispoziția sufletească devine imprevizibilă, energia scade, greutatea crește, somnul este agitat, memoria nu mai este ca altădată. Alte femei se simt eliberate, din toate punctele de vedere.

Din care tabără facem parte depinde de fiecare dintre noi și de felul în care ne pregătim să gestionăm aceste schimbări hormonale, care, deși sunt subtile, pot deveni dramatice în timp.

Ce trebuie să știm?

Câteva indicii ale premenopauzei:

–         menstruații imprevizibile și „ciudate”;

–         sindrom premenstrual accentuat;

–         libidou scăzut;

–         tendința de a face colacei în jurul taliei;

–         dorința de izolare socială;

–         stare generală de apatie;

–         instabilitate emoțională și nervozitate (sentimentul că o doză de Prozac este foarte tentantă);

–         tendința de a uita evenimente recente și îndoiala față de propriile reacții și/sau sentimente;

–         sentimentul că schimbarea stilului de viață este un efort prea mare;

–         neglijarea îngrijirii personale („Cine mă vrea, mă place și așa…”);

–         lipsa dorinței de a face mișcare sau de a practică un sport.

Premenopauza este un rezultat al interacțiunilor hormonale, într-o perioadă de haos neuro-endocrin. Începe cu scăderea nivelului de progesteron (care se reduce, în medie cu 75%) și se încheie cu reducerea nivelului de estrogen (cu până la 50% față de cel inițial), cu o tiroidă leneșă (este afectată memoria, scade energia, apare instabilitatea emoțională), iar glandele suprarenale au variații între exces și deficiență (scade toleranța la stres, apar dificultăți de atenție și de concentrare, treziri în timpul nopții, se instalează o stare de oboseală cronică, libidoul scade brusc până la lipsă). Rezerva ovariană se reduce odată cu trecerea timpului și, pentru că în viață modernă ne ia o veșnicie până ne dorim să facem copii, apar frustrările că nu ne mai putem îndeplini rolul de mame.

Când toate acestea se combină, rezultă un război neuro-endocrin perfect – trei axe hormonale (tiroidă, ovarele și glandele suprarenale) se asociază în  ne  fizic  psihic.

Lista completă a alimentelor afrodiziace

Sarcinile și perioadele de alăptare prelungite au rol de accelerare  a acestui război hormonal, din cauza epuizării rezervelor fiziologice ale organelor. Este total greșită ideea că femeile care nu au născut sunt predispuse la agravarea acestor simptome, cu consecințe asupra  stării de sănătate.

Un alt factor este stilul de viață al femeilor după vârsta de 40 de ani. Este etapa de viață denumita de filozofii Jung, Erikson și sistemele de yoga drept „salbatică”. Eliberate de obligațiile familiale  sociale, femeile devin „exploratoare”, ceea ce poate fi o idee, dacă  la  această vârstă avem  copii care au crescut, altfel devenim frustrate, ne simțim blocate  ca  „gospodine”.

Cum putem converti  starea de haos  război hormonal într-una fericită și  folositoare?

NU funcționează:

–         consumul de   dulciuri procesate, cafea, alcool, tutun și al celorlalte stimulente;

–         divorțul;

–         antidepresivele, anticoncepționalele, terapia de substituție cu hormoni sintetici, recomandată  de  medicina alopată, intervențiile chirurgicale.

Atitudinea extremist naturală („fac  mult sport, mănânc mai puțin, mai sănătos, nu consum alcool, cafea, doar apă plată ..”) este de preferat, dar nu este suficientă, pentru  că nu acționăm asupra cauzelor, ci doar păcălim simptomele.

Din fericire, la  această vârstă (40 de ani) suntem mai înțelepte și putem alege o cale de mijloc.

Apa de busuioc – elixir al tinereții și frumuseții

Pași mici pentru găsirea căii  de mijloc:

  1.  Identificați cauzele de  bază și tipurile de dezechilibre, apelând la o consultație cu un consilier de terapie hormonală; aplicați un protocol terapeutic sugerat de acesta,     dezvoltat  probleme de sănătate generate de dezechilibrul hormonal.
  2.  Completați un jurnal de activități zilnice și unul de alimentație, timp de cel puțin patru  săptămâni și începeți să corectați. Mâncarea trebuie  fie  bogată în substanțe nutritive, hidratarea trebuie  fie corectă. Este nevoie de o detoxifiere a organismului.
  3. Începeți să practicați un sport. Apelați la tehnici de eliberare somato-emoțională, contemplative și la meditații cu  eficiență dovedită în realizarea echilibrului hormonal (care nu au efecte secundare).

Știind toate acestea, putem trăi o viață extraordinară, echilibrată, simțindu-ne fermecătoare, sexy, pline de vitalitate și împlinite.

Nutriția și stilul de viață oferă prevenire, vindecare, reechilibrare, iar răspunsurile nu se găsesc exclusiv în  medicamente și pilule magice!

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Orașul vaccinează satul

Postat de - 9 iulie, 2021 0
FacebookTwitterInstituția Prefectului Județul Vâlcea ne informează că, în cadrul campaniei naționale de vaccinare ” Orașul vaccinează satul”, echipele mobile se…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *