Sărbătoarea Bunei Vestiri

914 0

Astazi, 25 Martie 2021, în ziua praznicului Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit, împreună cu un sobor de preoți Sfânta Liturghie la biserica Parohiei “Buna Vestire” din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

În cuvântarea sa Părintele Arhiepiscop Varsanufie a îndemnat credincioșii să mărturisească credința ortodoxă și să împlinească poruncile Domnului Iisus Hristos.

Praznicul Bunei Vestiri este începutul tuturor praznicelor, precum și „începutul mântuirii noastre”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în cuvântul de învățătură, pentru că Fecioara Maria, la înștiințarea Arhanghelului Gavriil, a acceptat a primi în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, Cel care va izbăvi neamul omenesc din păcatul strămoșesc.

La finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a îndemnat credincioșii ca, în timpul Postului Sfintelor Paști, să se roage mai mult și să împlinească faptele milosteniei.

În locașul de cult din centrul orașului Râmnicu-Vâlcea se păstrează icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Eleusa (Milostiva, Îndurătoarea), astfel pe parcursul zilei numeroși credincioși și-au plecat genunchii înaintea sfintei icoane.

 Buna Vestire (Bunavestire sau Buna-Vestire) sau Blagoveștenia către Maica Domnului este un Praznic Împărătesc al Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 25 martie în fiecare an.

Potrivit Sfintelor Scripturi, Arhanghelul Gavriil îi apare Sfintei Fecioare și îi spune că va concepe și naște un fiu, chiar dacă ea „nu a cunoscut bărbat”. După sfânta tradiție, Maria avea doar cincisprezece ani când a fost vizitată de Gavriil.

Această zi este exact la nouă luni înainte de Crăciun, fiind astfel aleasă de Părinții Bisericii ca să indice că Iisus Hristos a fost conceput într-o perioadă de timp perfectă „din Duhul Sfânt și din Fecioara Maria”, așa cum este precizat în Crezul Niceo-Constantinopolitan, relatează orthodoxwiki.org.

Buna Vestire, dezlegare la peşte

În acest an, Buna Vestire a picat în Postul Mare al Sfintelor Paşti, aşa că biserica a decis să se dea dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Postul Paştelui este cel mai aspru post de peste an, aşa că următoarea sărbătoare în care se va da dezlegare la peşte va fi tocmai în Duminica Floriilor, care se sărbătoreşte cu o săptămână înaintea Paştelui.

Buna Vestire, superstiţii de la sate

Buna Vestire mai este cunoscută şi ca Ziua Cucului, în tradiţia populară, în care se spune că în această zi de sărbătoare, cucul cântă pentru prima oară şi anunţă venirea primăverii.

Tradiţia mai spune că dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!„.

Se obişnuieşte ca în ziua Bunei Vestiri să se numere de câte ori cucul își cântă numele, astfel, ascultătorul va afla câţi ani mai are de trăit.

Flăcăii și fetele de la sate îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Cați ani îmi vei da/ pân’ m-oi însură (mărita)?”, iar dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aşteptare. Însă dacă cucul tăcea, însemna că se va produce curând o cununie.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranță că flăcăii nu le vor ocoli, potrivit crestinortodox.ro.

Unde a avut loc Buna Vestire

Buna Vestire a avut loc în Nazaret, lucru pe care îl susțin Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică, singura diferență fiind dată de locația în care s-a întâmplat minunea.

Catolicii sunt de părere că această minune a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri. Pe de altă parte, ortodocșii susțin că Buna Vestire s-a întâmplat la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Papa Leon al II-lea a fost cel care introdus această sărbătoare la Roma. Inițial, se numea Sărbătoarea Așteptării Nașterii Domnului și era doar o zi de petrecere locală.

În partea de Apus, data acestei sărbători s-a tot schimbat, până în secolul al XI-lea, când a fost aleasă ziua de 25 martie, pentru a sărbători Buna Vestire.

 

(Sursa: crestinortodox.ro)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *