Ce este agar-agar și ce beneficii are pentru sănătatea noastră

827 0

Agar-agar este cea mai bună gelatină de origine vegetală, cu numeroase beneficii pentru organism.  Se găsește sub formă de pudră sau fulgi, în magazinele cu produse naturiste.

Agar-agar este extras din algele roșii numite agarofite. 

Procesul este complex, dar păstrează cea mai mare parte a substanțelor nutritive. Alegele sunt mai întâi fierte, apoi lăsate să se răcească și tăiate în bare lungi. Sunt puse apoi pe paie de orez timp de cel puțin zece zile și lăsate să înghețe (în timpul iernii). Ziua se dezgheață, o mare parte din apă se scurge, noaptea sunt din nou înghețate. Când devin perfect uscate, algele sunt răzuite şi devin fulgi sau sunt tăiate sub formă de bastonaşe fine.

Cei mai practici sunt fulgii – pot fi amestecați cu apă sau diverse sucuri pentru a obține jeleuri, aspicuri și sosuri groase.

Pudra sau fulgii de agar-agar sunt de culoare albă și ușor transparenți, se topesc doar în apă sau sucuri fierbinți.

Îndulcite, colorate și aromate natural, preparatele cu agar-agar se pot transforma în dulciuri sănătoase, pe care le pot consuma copiii, dar şi adulţii.

Agar-agar conține fier și potasiu, este bogat în fibre și ajută digestia. Nu conține carbohidrați, calorii sau grăsimi și este indicat pentru prepararea sosurilor, supelor și dulciurilor în diete.

Agarul absoarbe mai multă umezeală decât gelatina de origine animală, astfel că o linguriță de agar-agar este echivalentul a şase lingurițe de gelatină obișnuită, ca să nu mai vorbim despre beneficiile pentru sănătate.

Sedizolvă în apă, suc, supă, lapte sau ceai, dar trebuie fiert pentru a se topi complet. Apoi, pe măsură ce se răceşte, ia forma dorită.

În general se pune o linguriță de agar-agar la 250 ml de lichid. Poate fi folosit pentru a înlocui făina sau amidonul dacă doriţi să obțineţi supe creme sau sosuri mai groase .

Atenţie!

Există și agar-agar produs în mod industrial, are aceleași proprietăți de absorbție și gelifiere, dar nu este natural și ecologic precum cel obținut pe cale tradițională.

De aceea, este bine să cumpărăm agar-agar din surse autorizate și din magazinele de produse bio, pentru a fi siguri că folosim o gelatină de calitate

Mihaela Iliescu

 

Cura anti-candida, naturală și foarte eficientă!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *