Două reţete cu seminţe de cânepă – de introdus în orice dietă!

539 0

Cânepa este o plantă cu calităţi nutritive de excepţie, ce se foloseşte în alimentaţie de sute de ani, tocmai datorită beneficiilor sale pentru sănătate.

Această plantă este o sursă echilibrată de acizi graşi, antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre şi aminoacizi esenţiali.

Acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 din compoziţie protejează inima şi previn afecţiunile cardiovasculare, în timp ce mineralele: potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor, întăresc sistemul osos şi încetinesc procesele de îmbătrânire.

Dealtfel, cânepa conţine toţi cei 21 de aminoacizi existenţi, inclusiv pe cei opt aminoacizi esenţiali, pe care organismul uman nu îi poate produce.

Aminoacizii esenţiali, alături de antioxidanţi, sprijină sistemul imunitar şi îmbunătăţesc  semnificativ starea de sănătate.

Specialiştii recomandă includerea produselor din cânepă în orice regim alimentar pentru copii, adulţi, sportivi, seniori, femei însărcinate.

Iată reţetele pentru două preparate simple, din bucătăria fără foc, pe care sigur veţi dori să le încercaţi acasă:

„Brânzică” din cânepă și mărar

Ingrediente:

– O cană semințe de cânepă decorticate;
– Doi căței usturoi;
– Trei linguri suc proaspăt de lămâie;
– Două  linguri mărar proaspăt tocat;
– Un sfert linguriță sare de mare sau gemă fără iod;
– Dacă este nevoie: două linguri lapte de migdale (sau apă).

Mod de preparare:

1. Puneţi semințele de cânepă într-un robot și procesaţi-le până devin o pastă mai groasă; 
2. Adaugaţi în robot usturoiul și sucul de lămâie și mixează din nou;
3. Adaugaţi sarea, mărarul și laptele (sau apa) și procesaţi până devine o 
cremă de consistența cremei de brânză;
4. Serviţi cu felii de ardei gras sau cu salata preferată;

Bomboane cu cânepă

Ingrediente:

  • O jumătate cană semințe de cânepă decorticate;
  • Un sfert cană fulgi de cocos;
  • Patru linguri semințe de floarea soarelui;
  • Patru linguri semințe de in;
  • Patru linguri semințe de susan;
  • O cană curmale deshidratate, rehidratate 30-40 minute și stoarse de apă;
  • Patru linguri pudră de roșcove (sau pudră de cacao);
  • Una, două lingurițe de apă, dacă este nevoie, pentru a ajuta robotul să
    proceseze amestecul format;
  • Seminţe de susan, cânepă și/sau fulgi de cocos, pentru decor.

Mod de preparare:

1. Puneţi semințele de in, susan și floarea soarelui într-un robot și procesaţi până devin făină;
2. Adaugaţi  în robot fulgii de cocos, pudra de roșcove/de cacao, semințele de cânepă și curmalele, apoi mixaţi până ce devin o cocă lipicioasă. Coca este gata când se poate modela în mână.
3. Cu o lingură, luaţi bucăți din cocă și modelaţi biluțe.
4. Tăvăliţi biluțele în semințe de cânepă și apoi lăsaţi-le la frigider 30 de minute.

Ce-ar mai fi de spus? Poftă bună!

 

Mihaela Iliescu

 

Istoria nescrisă a alimentației la români

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *