Călimănești – Festivalul “Cântecele Oltului”, la o nouă ediție

792 0

Bucuria iubitorilor de folclor

În plin sezon estival, iată, călimăneștenii, dar și oaspeții lor, miile de turiști aflați la tratament și recreere în localitate, sunt așteptați în weekend-ul 20-21 august 2022, la cea de-a 54-a ediție a „Cântecelor Oltului”, spre a retrăi bucuria revederii cu mesagerii folclorului autentic.

Festivalul Național de Folclor “ Cântecele Oltului” inițiat de făgărășeni, în vara anului 1969, pornea de la ideea unei acțiuni culturale itinerante de anvergură, menită să adune, an după an, într-unul dintre județele riverane Oltului, formații artistice reprezentative pentru toate zonele folclorice străbătute de bătrânul Alutus.

 O dată cu a doua ediție a festivalului “ Cântecele Oltului”, desfășurată în orașul-stațiune Călimănești, ideea unui festival itinerant a fost abandonată, fiind hotărâtă defășurarea permanentă a acestuia la Călimănești, devenind astfel, în timp,  un bun definitiv câștigat al zonei și parte din identitatea călimăneștenilor.

 Festivalul a adunat an de an valori etnofolclorice reprezentative, devenind o reuniune selectă a celor mai buni interpreți vocali și instrumentiști dar și o sărbătoare a costumelor populare specifice fiecărei zone participante.

-a lungul timpul s-a format o statornicie a perioadei de desfășurare a festivalului precum și a ansamblurilor participante în festivalul-concurs, fiecare ansamblu  reprezentant al  județelor Harghita, Covasna, Brașov , Sibiu, Vâlcea, Olt, Teleorman  încercând să actualizeze, să păstreze și să  promoveze valorile patrimoniului spiritual pe care l-au creat înaintașii lor.

“Există de asemenea o structură a festivalului proiectată de inițiatorii acestuia, care dă personalitate întregii manifestări. Acesta debutează cu o paradă a  portului fiecărei zone reprezentate și trei pobe competiționale : concursul de interpretare “Doina Oltului”, concursul portului popular în cadrul căruia sunt prezentate costume cu o valoare patrimonială inestimabilă și concursul “Frumoasa Oltului”.

  Orașul Călimănești devenit „Casa Cântecelor Oltului” se bucură anul acesta de a 54-a ediție a festivalului, organizată de  Primăria oraşului Călimăneşti în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea prin Centrul Județean pentru Conservarea și  Promovarea Culturii Tradiționale, ediție care reunește aproximativ 300 de păstrători și purtători de tradiții din județele Harghita, Brașov, Sibiu, Olt, Teleorman, Vâlcea și Iași”, spune edilul șef al urbei, dr. Florinel Constantinescu. 

C.R. 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *