Astăzi, în Camera Deputaților, a fost 𝐚𝐝𝐨𝐩𝐭𝐚𝐭 cu unanimitate de voturi un 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞 cu privire la 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐛𝐢𝐧𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞 𝐜𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐬𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆

282 0

Astăzi, în Camera Deputaților, a fost 𝐚𝐝𝐨𝐩𝐭𝐚𝐭 cu unanimitate de voturi un 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞 cu privire la 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐛𝐢𝐧𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞 𝐜𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐬𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆. Această modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății reprezintă un pas important pentru asigurarea unui cadru legal prin care administrațiile publice locale pot pune la dispoziție, 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, spații aflate în proprietate publică sau în domeniul public, pentru 𝐜𝐚𝐛𝐢𝐧𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞.

Asistența medicală primară oferită de medicii de familie este caracterizată prin orientarea către individ, familie și comunitate. Prin urmare, comunitatea trebuie să dispună de 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐬𝐥𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐜𝐯𝐚𝐭𝐞, prin intermediul autorităților administrației publice locale, pentru a decide 𝐭𝐢𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 pe care le pot oferi cabinetelor de medicină de familie. De asemenea, s-a stabilit că 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 ale cabinetelor de medicină de familie pot, de asemenea, să primească 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆.
Acordarea statutului de “unitate sanitară de utilitate publică” se va face 𝐥𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐞𝐫𝐞, iar cabinetele de medicină de familie 𝐩𝐨𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮, cu condiția ca solicitantul să asigure un program fracționat de 𝐜𝐞𝐥 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧 𝟏𝟎 𝐨𝐫𝐞 𝐩𝐞 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ în norma sa de bază sau peste aceasta. Punctele de lucru pot, de asemenea, să solicite statutul de utilitate publică în mod independent.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *